Foto:Medija centar Beograd, EPA SAŠA STANKOVIĆ

Iako izborna trka nije zvanično počela, pojedine ultradesničarske organizacije uveliko pripremaju svoje kampanje. Širom zemlje se osnivaju odbori Srpske desnice, a pokret Levijatan objavio je učešće na izborima. Slučajno ili ne, pred njihovo raspisivanje u Srbiju se vratio Goran Davidovi 'Firer', lider zabranjenog neonacističkog Nacionalnog stroja.

Na pitanje da li novonastale ekstremne desničarske organizacije mogu da ugroze demokratiju u Srbiji i kako bi se njihov ulazak odrazio na atmosferu u Skupštini, sagovornici Nova.rs odgovaraju da, iako je reč o opasnim ideologijama, ne treba očekivati ozbiljnije promene.

„Opasni su, jer se pojavljuju u zemlji sa ekonomskim problemima i bez vladavine prava. U takvoj situaciji oni nude jednostavne odgovore, koji su netačni i imaju za cilj da vas odvedu u fašizam i nacizam. Njihova trenutna uloga je da ‘potpokavaju’ demokratiju, što rade na smešan način. Ne može dvorska luda da uruši cirkus, ali može da privuče par gledalaca više“, opisuje advkoat Božo Prelević, dok politikolog, Vujo Ilić ističe da nije ostalo mnogo vremena do održavanja izbora, te da je pitanje da li će organizacije krajnje desnice izaći na jednoj listi.

„Sigurno je da će doći do zajedničkog nastupa nekih desničarskih aktera, ali ne očekujem da ćemo videti neko veliko objedinjavanje“, smatra on.

Na pitanje da li je realno da ultradesničari formiraju predizbornu koaliciju, Ilić podseća da su pomenuti pokreti najavili učešće samo na lokalnim i da očekuje više elemenata krajnje desnice na listama za republičke izbore.

„Istraživanja pokazuju da u Srbiji trenutno ne postoji značajna podrška ultradesnici. Ali, to ne isključuje mogućnost samostalnog prelaska cenzusa na lokalu i na određenim listama na republičkim izborima, koje tu ideologiju neće stavljati u prvi plan. Zbog toga je važno da javnost ne izgubi iz vida stvarnu političku orijentaciju ovih organizacija, koja se vešto skriva ispod maske zaštite životinja ili patriotske retorike”, upozorava Ilić.

S druge strane, Jelka Jovanović, novinarka Danas-a, objašnjava da i u slučaju njihovog objedinjavanja, ne treba očekivati promenu u odnosu snaga u Skupštini Srbije:

„Oni neće poremetiti ravnotežu. Mogli bi da imaju sedam poslanika, što bi u eventualnom zbiru sa radikalima, činilo da u parlamentu bude oko 20 ultranacionalističkih predstavnika“, istakla je Jovanović.

Dobrodošlica ‘Fireru’ početak udruživanja ekstremne desnice?

Posle jedanaest godina života u Italiji i odbijanja da se pojavi na ročištima povodom optužbi za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje, Goran Davidović se ponovo našao u Novom Sadu.

Prethodno je Apelacioni sud u tom gradu poništio presudu Višeg suda, kojim je bio osuđen na godinu dana zatvora zbog napada na učesnike antifašističke šetnje „Stop fašizmu“ 7. oktobra 2007. godine.

Povratak ‘Firera’, pozdravili su Miša Vacić, vođa Srpske desnice i Pavle Bihali, lider Pokreta Levijatan, posle čega je javnost počela sa spekulacijama da li je dobrodošlica Fereru najava zajedničkog izbornog nastupa krajnje desnice.

 

 

Prema oceni Jelke Jovanović, ujedinjenje desnice u najvećem broju bi mogli da podrže najmlađi glasači:

„Mladi ne znaju ni šta je fašizam i zato je njima lako podvaliti takvu priču“, smatra novinarka Danasa.

A ukoliko bi ultradseničari na narednim izborima dobili značajniju podršku, to bi bio signal, prema oceni Prelevića, da je u državi katastrofalno stanje.

„Ako će na izborima u Srbiji, zemlji koja je stradala od nacista, određenu količinu glasova dobiti čovek koji sebe naziva ‘Firer’, onda je to poražavajuće. Sumnjam da bi neko, ko poznaje sopstvenu istoriju, mogao da glasa za takvu osobu“, smatra Prelević.