Miša Vacić Foto: N1

Istorijski uspeh Saveza vojvođanskih Mađara u Vranju koji je na izborima u tom gradu izbio na treće mesto na izborima za republičku skupštinu izazvao je mnoštvo šaljivih komentara na društvenim mrežama na račun lidera Srpske desnice Miše Vacića.

Naime, SVM je osvojio 1265 glasova u Vranju zahvaljujući činjenici da je ta partija na listiću za republičke izbore bila pod rednim brojem 4. Pod istim brojem na lokalnim izborima je bila lista „Srpska desnica Vranje – od naroda za narod“. Elem, glasači Srpske desnice koji su zaokružili broj 4 na lokalnim izborima po inerciji su zaokružili isti broj i na listiću za parlamentarne izbore.

Neplaniran uzlet SVM, preko leđa lidera Srpske desnice Miše Vacića, jedna je od najpopularnijih tema na društvenim mrežama. Tako je atand up komičar Bane Raičević podelio snimak kako bi Miša Vacić na mađarskom držao politički govor.

Među najinteresantnijim tvitovima našao se i ovaj kojeg je podelio lider Lige socijaldemokrata vojvodine Nenad Čanak.

„Legende kažu da je grad Vranje, ili kako se tad zvao Feketeb, osnovao sam Ištvan Nemet (Stefan Nemanja). Stare vranjanske porodice Kiss, Nagy, Szabo, Farkas, opisane su u delima velikog mađarskog pesnika Košut Lajoša (Košutana, Tiszta ver, Mladen bači…) a mađarski majstori osnovali su fabrike Juhasz Mikloš (Jumko) i Simon Papp – Takacs (Simpo). Iz mađarskog dolazi i reč za obeležje juga, papriku. Otuda i čuveni izraz „Feketebbben nincs hazugsag“ ili „U Vranje nema laganje“ a opšte je poznato da je mađarsko poreklo i razlog zašto se u vranju ne koriste padeži“, stoji u tvitu koji je preneo Čanak.

Čanak je imao seriju tvitova.

Tviteraš @amfetaminolohie je napisao:

Deca iz osnovne škole „Arpad Šterbik” u Vranju. Spremaju priredbu za kraj školske godine.

Tviteraši su napravili i putokaz za „mađarsko“ selo u Vranju, Neradovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare