Ian Stjuart Donaldson
Foto: Promo

"Ian Stuart Memorial" koncert najavljen je za sutra na poslednjem spratu zgrade BIGZ-a, a u organizaciji Kluba 28. I to možda ne bi zvučalo problematično onima koji ne znaju ko je Jan Stjuart, niti značenje imena Klub 28, koji je prema navodima SKOJ-a "paravan za neonacističku organizaciju Krv i čast".

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zahteva od nadležnih organa da spreče održavanje koncerta tri „rasističke“ muzičke grupe u organizaciji „neonacističke formacije Klub 28“, koji treba da se održi u subotu uveče u zgradi BIGZ-a i „poziva antifašističku javnost da digne svoj glas protiv održavanja ovog gnusnog koncerta čiji je cilj širenje rasističkih, antisemitskih i ksenofobnih poruka i mržnje“.

Pročitajte još:

„Organizator koncerta, Klub 28 je paravan za neonacističku Srpsku diviziju Krv i čast čiji su pripadnici svojevremeno formirali u Srbiji zvanično zabranjenu organizaciju Nacionalni stroj“, navedeno je u saopštenju, uz dodatno pojašnjenje: „Brojke 2 i 8 u imenu Kluba 28 predstavljaju drugo i osmo slovo abecede B i H sto su početna slova imena neonacističke grupacije koju je osnovao Jan Stjuart Donaldson, Blood and Honour, što na engleskom znači Krv i čast (reči koje su predstavljale moto Hitler jugenda). Među organizatorima koncerta i članovima bendova koji treba da nastupe na istom nalaze se brojni ekstremistički izgrednici koji su u više navrata hapšeni zbog nasilničkih i kriminalnih radnji“.

Jan Stjuart Donaldson, kojem je koncert posvećen, ostao je upamćen kao neo-naci muzičar, frontmen Oi! benda Skrewdriver, ali i osnivač neonacističke međunarodne skinhed organizacije „Krv i čast“, koja deluje i u Srbiji. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1993, u svojoj 36. godini, a ovo nije prvi put da mu se u Beogradu pravi memorijalni koncert.

Kako je najavljeno, na koncertu u BIGZ-u nastupiće bendovi Kristalna noć, Iz revolta i Proviđenje, koji važe za ultradesničarske bendove koji šire rasnu i nacionalnu mržnju, veličaju ratne zločince i pozdravljaju sa „Zig Hajl“.

Pročitajte još:

Grupa Kristalna noć se predstavlja kao nacional-socijalistički bend, a jedan od glavnih „hitova“ im je „Rudolf Hess“. Hes je bio lični sekretar Adolfa Hitlera i osuđeni ratni zločinac, a što se tiče Kristalne noći – „njegova borba bila je sjajna, hrabrost i srce vodilo je njega, beloj rasi veran do kraja, borio se hrabro do samog kraja, zna slobodu videti neće, počivaj u miru Rudolf Hess, SS jedinica opet kreće“, kako kaže tekst pesme.

Pesme Proviđenja nose nazive „Bela omladina“, „Snaga rase“, „Nebeska Srbija“… A bend Iz revolta važi za jedan od najpoznatijih RAC bendova u Srbiji – RAC (Rock against communism) je žanr koji je za sebe „izmislio“ upravo bend Screwdriver.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare