Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV

Političarka, borkinja za ljudska prava i sociološkinja Vesna Pešić čuvši odluku Apelacionog suda u Beogradu, kojom su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije - Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice, kako navodi za Nova.rs prisetila se dešavanja iz 2000. godine kada joj je nekadašnji komandant "Garde Panteri" Ljubiša Mauzer ispričao da iza ubistva Slavka Ćuruvije stoji Mirjana Marković.

Kako navodi Vesna Pešić za naš portal, nakon 5. oktobra 2000. godine bila je pozvana da gostuje na jednoj televiziji iz Banjaluke.

„Odgovorila sam da ne idem u Banjaluku, a onda mi je ponuđeno da dođem u studio u Bijeljini. Prihvatila sam iz sentimentalnih razloga jer je moj sin tamo služio vojsku. Kad sam stigla, pre nego što sam ušla u studio, našla sam se u prostoriji u kojoj je sedeo jedan čovek koji mi se obratio, rekavši da su on i njegova žena bili moji studenti, ali da nikada nisu završili studije. Nakon emisije videla sam tog istog čoveka koji me je zapravo čekao. Zvao se Ljubiša Mauzer“, kaže Pešić za naš portal.

Slavko Ćuruvija Foto: Peđa Milosavljević

Kako ističe, Mauzer, inače nekadašnji komandant „Garde Panteri“, tada je počeo da joj priča veliku priču o demonstracijama februara 1997, ali i da je Miloševićevu državnu bezbednost vodio Jovica Stanišić, sve do 1998. godine. Tada joj je rekao i da je ubistvo novinara Slavka Ćuruvije naručila Mira Marković, supruga Slobodana Miloševića.

„Prema rečima Mauzera, tada je Stanišića smenila Mira Marković i umesto njega postavila svog „porodičnog policajca“ Radomira Markovića i preko njega vodila tu službu. Zvali su ga „porodični policajac“ zato što je nekoliko godina bio zadužen za sina Marka koga je naučio da puca i, pretpostavljam, sličnim veštinama. Rekao mi je da je ona preko Radeta Markovića naredila ubistvo Slavka Ćuruvije aprila 1999. i da su to po njegovom nalogu obavili upravo službenici državne bezbednosti i sam Marković, koje je Apelacioni sud posle 20 godina oslobodio krivice za to ubistvo. Isti scenario, sa različitim izvršiteljima (Jedinica sa specijalne operacije) odigrao se 3. oktobra 1999. u ubistvu na Ibarskoj magistrali članova SPO-a i u atentatu na Vuka Draškovića 15. juna 2000. u Budvi. Po njegovom kazivanju, 25. avgusta 2000. ubijen je Ivan Stambolić, takođe po naređenju Mire Marković sa istim izvršiocima kao na Ibarskoj magistrali“, navela je Vesna Pešić za Nova.rs i dodala da su Mauzera ubili mesec dana nakon što joj je ovo rekao.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je prošle nedelje četvoricu nekadašnjih pripadnika Službe državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Sud je preinačio prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo poznatog srpskog novinara i urednika.

Slavko Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godine, sa 18 metaka ispaljenih u leđa, u centru Beograda, u ulazu zgrade u kojoj je živeo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare