Rodoljub Šabić i Slavko Ćuruvija Foto: Ivan Dinić/Nova, EPA/SASA STANKOVIC/STR

Apelacioni sud u Beogradu objavio je prošle nedelje presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije - Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice. Suđenje za ubistvo Ćuruvije održavano je već dva puta, gde su optuženi nepravosnažno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo novinara, međutim novom odlukom suda, sva četvorica su sada oslobođeni svake krivice. Istaknuti advokat Rodoljub Šabić navodi za Nova.rs da ne postoji način da se ova presuda anulira.

„Postoji vanredni pravni lek, pdnosno Vrhovni tužilac može podneti Vrhovnom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti i to nije sporno, međutim, dalje odredbe zakona o krivičnom postupku kažu da podnošenje tog zahteva ima praktično dejstvo. Dakle, može doći do anuliranja presude samo onda kada je zahtev podnet u korist okrivljenih, što ovde ne bi bio slučaj. A, ako bi i podneo zahtev, i ako bi veće od petoro sudija Vrhovnog suda koji raspravljaju, našlo da postoji neka povreda zakona, onda bi formalno konstatovali tu povredu ali to ne bi dovelo do ukidanaj presude.

Rodoljub Šabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na pitanje da li bi optuženi, sada oslobođeni, mogli da odgovaraju za neko drugo krivično delo, advokat Šabić navodi da je to hipotetičko pitanje.

„Morao bih znati okolnosti, da li postoji osnovana sumnja. To je ogroman dokazni materijal, ali to bi tužilac mogao da proceni da li ima mogućnosti“, navodi sagovornik Nove.

Rodoljub Šabić navodi da ovakva odluka Apelacionog suda sa razlogom izaziva ogorčanje, o čemu govore reakcije kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

„Presuda je doživljena kao šokantna, i iako sam je i ja tako doživeo, moram priznati da ona nije bila iznenađujuća. U pravosudnim kuloarima kolale su priče da je još letos doneta takva presuda i da samo nije objavljena iz nekih, po svoj prilici, političkih razloga, jer je neko birao trenutak u kome mu odgovara da bude objavljeno. Činjenica je da nemamo objašnjenje zbog čega se čekalo 10 meseci da se presuda objavi“, rekao je Šabić.

Foto: Peđa Milosavljević

Ni za četvrt veka, navodi advokat Šabić, naši državni organi nisu bili u stanju da razotkriju i kazne inspiratore i izvršioce ubistva čoveka koji je do trenutka smrti bio pod prismotrom organa Državne bezbednosti.

„Ćuruvija je bio žrtva vladajućeg režima Slobodana Miloševića na različite načine. I zbog toga štos u listovi čije je izdavač i urednik bio urnisani primenom Zakona o informisanju u to vreme, a potom i on maltretiran, i na kraju krajeva onaj famozni tekst „Ćuruvija dočekao bombe“ iz Politike Ekspres, a koji je pročitan i u dnevniku RTS-a, bio je sa razlogom dočekan kao najava njegove likvidacije“, zaključio je Rodoljub Šabić.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je četvoricu nekadašnjih pripadnika Službe državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Sud je preinačio prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo poznatog srpskog novinara i urednika.

Slavko Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godine, sa 18 metaka ispaljenih u leđa, u centru Beograda, u ulazu zgrade u kojoj je živeo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar