Foto: Privatna arhiva/detective-info.com.ua

Nesvakidašnji potez Tamare Zvicer, koja je zapucala iz pištolja u nameri da spasi život suprugu Radoju Zviceru (37), označenom vođi "kavačkog klana", koji je teško ranjen pre dve nedelje u Kijevu u Ukrajini, šokirao je čitavu javnost. U trenutku kada su ih četvorica naoružanih napadača presrela pred zgradom u kojoj stanuju, Tamara je zapucala iz pištolja, zbog čega su atentatori počeli da beže pre nego što su dovršili zadatak. Iako teško ranjen, Zvicer je uspeo da prevari smrt i oporavi se od teških povreda u kijevskoj bolnici, a ukrajinska policija je uverena da odbegli Crnogorac ne bi imao nikakve šanse da kobnog dana nije bio u društvu supruge.

Žene koje stupaju u ljubavnu ili bračnu vezu sa kriminalcima, unapred su svesne svih rizika koje taj izbor sa sobom nosi, ali je želja za lagodnim i životom na visokoj nozi snažnija od bilo kog straha kog obično nisu ni svesne dok se nešto loše ne dogodi. Iako su se mnoge od njih našle u centru oružanih obračuna, samo je jedna bila spremna da se suprotstavi, zapuca i tako spasi život svom izabraniku.

Sociolog Dragan Koković u razgovoru za portal Nova.rs ističe da je ovakva reakcija Zvicerove nesvakidašnja, odnosno da nisu sve žene kriminalaca spremne da se umešaju u kriminalne obračune u kojima su akteri njihovi partneri.

„Ovo u Kijevu je zaista specifičan primer, jer nisu sve žene ni tako hrabre, ni spremne da se umešaju u sukobe. Videli smo ono ubistvo vođa kriminalne grupe u Atini početkom godine, a koje se desilo naočigled njihovih porodica. Zato je jako teško generalizovati, ali postoji jedna stvar koja je svima njima zajednička, a to je činjenica da je sve te žene privlači ista stvar, a to je taj lagodni život koji vode“, kaže sociolog.

Sem Zvicerove, neke od žena-mafijaša, čija imena su se proteklih godina provlačile kroz medije jeste i Barbara Bojović, supruga Luke Bojovića, koji trenutno služi robiju u Španiji, zatim Lana Šarić, žena Darka Šarića, koji je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog šverca 5,7 tona kokaina, ali i mnoge druge.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC/ Darko Šarić

Sociolog u razgovoru za naš portal ističe da su neretko žene, koje su u emotivnim i bračnim vezama sa kriminalcima, svesne svih opasnosti koje nosi život sa druge strane zakona, ali da to zanemariju zbog nečeg što ih više privlači, a to je život na visokoj nozi.

„Jednostavno, te žene stave mozak na otavu i ne razmišljaju o posledicama i zamkama koje su specifične za takav način života. Vi donosite odluku da živite u jednom takvom okruženju, a da ne razmišljate mnogo o tome šta se može desiti vama i porodici. Dopada vam se lagodni život koji vam se nudi, ulazite u sve to i ne mislite o svim tim opasnostima. Opet, sa druge strane, neke od njih su spremne na rizik i to je upravo ta kategorija koja sa sobom nosi oružje i spremna je u svakoj situaciji“, kaže Koković.

Kako navodi u razgovoru za naš portal, reč je o ženama koje prate karijere svojih partnera.

„Upravo zbog toga, kod tih žena imate posebne obrasce ponašanja. Pre svega, te žene moraju da budu konspirativne. To od njih, pod pretnjom, zahtevaju njihovi partneri. One ne smeju da pričaju sa drugim ljudima o njihovim poslovima, aktivnostima i slično. Činjenica je i da neke od njih, zbog opasnosti koje taj život nosi, ponekad ne smeju da izađu iz svojih domova“, kaže sociolog.

Koković dodaje i da ja govoto nemoguće izaći iz kriminalnog sveta, bez posledica.

„Neke od njih zahtevaju od svojih muževa da napuste kriminal, ali kada se uđe u to, to je gotovo nemoguće. Tako i za te žene, gotovo je nemoguće da napuste taj život. Znate, vi ste već tu regrutovani, znate neke tajne i gotovo je nemoguće da izađete, jer uvek postoji strah da nešto možete da otkrijete. Upravo zbog toga, neophodno je da one dobro razmisle o svim potencijalnim opasnostima koje nosi život u kriminalnoj sredini“, dodaje sociolog.

Žene prikazane kao uspeh

Prema rečima sociologa Dragana Kokovića, ove žene koje su u emotivnim vezanama sa kriminalcima uglavnom su prikazivane kao neka vrsta uspeha.

„Neretko su te žene, zbog svoje lepote, prikazane i kao uspesi tih kriminalaca, ali na tom polju“, kaže sociolog.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (6)