Ko je Radoje Zvicer, Kavčanin upucan u Ukrajini

Hronika 26. maj. 202021:55 > 23:54
Podeli:
Foto: MUP Srbije

Radoje Zvicer iz Kotora, koji je večeras izrešetan u Kijevu, jedan je od vođa ozloglašenog "kavačkog" klana iz Crne Gore. U Zvicera je ispaljeno više metaka, a u njega su, kako se navodi, pucale dve osobe.

Zvicer važi za „opasnog momka“ kojem se na teret stavljaju mnoga krivična dela, među kojima je i šverc kokaina. Crnogorska policija traga za njim godinu dana kako bi ga saslušala o ubistvima koja su se dogodila u ratu sa supraničkim „škaljarskim“ klanom. Nijedno ubistvo mu se ne stavlja na teret, ali se sumnjiči da je finansirao više od deset likvidacija. Drugi vođa klana, Slobodan Kašćelan, uhapšen je pre dve godine.

Slobodan Kašćelan, Foto: Privatna arhiva

Prilikom hapšenja Maria Miloševića i Strahinje Đakovića u julu 2018. u Prištini, sumnja se da je i Zvicer bio u tom gradu, ali da mu je u poslednjem trenutku dojavljeno hapšenje i uspeo je da pobegne. Iako je crnogorska policija obavestila više zemalja u regionu da traga za Zvicerom, on im izmiče. Crnogorska policija više od tri godine pokušava da mu uđe u trag kako bi ga saslušala u više istraga o ubistvima koja su se dogodila tokom rata škaljarskog i kavačkog klana, nastalog zbog nestalog tovara kokaina iz Latinske Amerike 2013. godine.

Milošević i Pavićević osumnjičeni su za ubistva i kidnapovanja ljudi počinjena u poslednjih nekoliko godina u Crnoj Gori, među kojima je i ubistvo „škaljarca“ Radomira Đuričkovića 2016. godine.

Policija je akciju hapšenja na KiM planirala desetak dana, a Zviceru je ušla u trag jer je neko vreme koristio lažna dokumenta za odlazak iz Prištine u Instanbul, Beč i Cirih. Tom prilikom, prema podacima koje je imala policija, Zvicer je koristio lažna dokumenta na ime Josipa Babića iz Bosne i Hercegovine. Dubljim ispitivanjem, prema pisanju crnogorskih medija, ubrzo je utvrđeno da je u pitanju lažni identitet, kao i da je Zvicer do njega došao putem svojih kanala u BiH.

Da kavački klan ima snažne veze sa pojedincima iz crnogorske policije potvrđuje i to što ni Zviceru, nije bio prvi put da se od hapšenja spasava u poslednjem trenutku. Naime, u junu 2017. austrijska policija bila je na tragu Kašćelanu u Beču, ali je on – poput Zvicera – uspeo da pobegne u poslednjem trenutku.

U Češkoj je 2018. uhapšen njegov blizak saradnik Slobodan Kašćelan, za kojim je u septembru 2016. godine raspisana poternica.

On je potraživan zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja. Kašćelan je bio pod finansijskom istragom i njemu je blokirano 19 nekretnina. Istražitelji su privremeno zabranili korišćenje tih nepokretnosti.

Od Vladimira Roganovića (31), visokopozicionirang člana kavačkog klana koji je ubijen Beču, Zvicer se oprostio čituljom a objavio je i pesmu za svog „kompanjona“ na portalu pobjeda.net.

Jovan Vukotić Foto: MUP Srbije

Inače, njegovu suprugu Tamaru su pokušali da likvidiraju 2016. godine. Navodno je na nju pucao Jovan Vukotić, vođa „škaljarskog“ klana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar