Zaplena zlata na Preševu Foto:FoNet/Uprava carina

I ovu letnju sezonu obeležili su različiti pokušaji šverca, a krijumčari su sve domišljatiji u svojim naumima da sakriju robu od očiju carinika. Dok jedni švercuju zlato u pelenama, drugi šupljine vozila pune devizama, a treći limenke sokova, umesto za osvežavanje, koriste za sakrivanje droge.

I ove letnje sezone najviše je bilo takozvanog „mravljeg šverca“, kako se kolokvijalno naziva krijumčarenje manjih količina različite robe.

Upravo takav slučaj otkriven je i 9. avgusta 2022. godine, kada su carinici u saradnji sa policijom, na prelazu Gradina u gotovo svim fabričkim šupljinama putničkog kombija pronašli sakrivene parfeme, garderobu i obuću.

Foto:Uprava Carina

Prekršaj je otkriven prilikom detaljnog pregleda kombija, kojim je pored vozača, iz Turske ka Srbiji putovalo još osam putnika. Nakon što su putnici izneli lični prtljag radi pregleda, usledio je i pregled vozila, kada je najpre u šupljinama njegovih stranica pronađena veća količina različitih parfema i nekoliko kompleta trenerki.

Za deo robe se sumnja da povređuje i pravo intelektualne svojine pojedinih robnih marki kao što su “Gucci“, “Chanel“, “Dior“, “Adidas“, “Nike“ i druge.

Ipak, pojedini čak i peške švercuju.

Foto:Uprava Carina

„Čak i da niste carinik ili policajac, sasvim izvesno biste pomislili da neko ko na +40 peške dođe na granicu u sakou zakopčanom do grla nešto krije… Upravo tako je juče na Kelebiji 22-godišnji mladić pokušao da preko granice, bez prijavljivanja prenese osam miliona forinti, što je oko 20.000 evra…“, navodi se na Instagram stranici Uprave carine.

Pročitajte još:

Prekršaj je otkriven kada se na ulazu u zemlju kao pešak za kontrolu prijavio 22-godišnji muškarac.

Upitan da li ima nešto za prijavljivanje putnik je odgovorio odrično, skrenuvši pažnju na sebe time što je bio vidljivo nervozan i previše toplo obučen, iako je dan bio izuzetno topao.

Usledio je lični pretres, kada je u džepovima sakoa koji je nosio na sebi pronađeno ukupno osam miliona forinti, što je ekvivalentno sumi od 20.000 evra.

Sa druge strane, par iz Švajcarske šokirao je carinike. Njihov automobil „volkswagen passat“ švajcarske registracije, kojim su putovali iz pravca Makedonije, izdvojen je na kontrolu prilikom i ubrzo je otkriveno šta su ovi putnici nameravali.

Zaplena zlata na Preševu Foto:FoNet/Uprava carina

Mada su rekli da nemaju ništa za prijavljivanje, carinik je prilikom kontrole automobila, ispred suvozačkog sedišta pronašao torbu, u kojoj se, između ostalog, nalazilo i jedno neotvoreno pakovanje pampers pelena.

Zaplena zlata na Preševu Foto:FoNet/Uprava carina

Njegova neuobičajena težina izazvala je sumnju da je u njemu nešto sakriveno, što se ubrzo ispostavilo kao tačno, jer je u nekoliko pelena pronađeno skoro pola kilograma zlatnih ogrlica i narukvica sa dukatima „Franc Jozef“, kao i lančića i prstenja.

Po svemu sudeći, švercerima ove letnje sezone ideje ne nedostaju. Jednom putniku je i limenka poslužila da sakrije narkotike. Naime, u unutrašnjosti bočice pronađeno je ukupno sedam plastičnih kesica ispunjenih različitim narkoticima: tri kesice teške oko 5 grama, za koju se sumnja da je reč o kokainu, tri kesice teške oko 8 grama u kojima se našla psihoaktivna supstanca ketamin, kao i jedna kesica sa četiri tablete u obliku lutkica za koje se sumnja da je reč o ekstaziju.

„Posle “obogaćene“ limenke osvežavajućeg pića, kao kamuflaža za drogu poslužile su i jedne uredno složene pantalone… Carinici na Preševu su sinoć baš na tom mestu, u nogavicama jednih spakovanih pantalona, ali i u kutiji skrivenoj ispod vozačevog sedišta, otkrili preko 1,7 kg sumnjive praškaste materije za koju ćemo uskoro saznati o kojoj vrsti droge je reč…“, navodi se na stranici Uprave carine.

Neki švercuju cigarete, neki nakit, neki srebrnjake.

„Kada su carinici na beogradskom aerodromu tokom kontrole prtljaga jednog putnika zapazili da mu je kofer neobično težak, nisu ni slutili da će ubrzo na skeneru videti da se u njemu nalazi pregršt novčića i poluga o kojima putnik nije rekao ni reč. Ispostavilo se da je u kofer zapakovao preko 50 srebrnjaka i čak 7 srebrnih poluga od po jedan kilogram!
Već smo govorili o tome da dragocenosti moraju da se prijave na granici, ali ovolika količina bi bila sporna čak i da je prijavljena, pa je putnik verovatno mislio da pribegne dobro poznatoj metodi “ako prođe – prođe“ koja mu, kao što se vidi, nije uspela“, navodi se na Instagram stranici Uprave carine.

Sa druge strane, pojedini švercuju i suvenire vredne čak nekoliko stotina hiljada dinara.

„Kada se vraćate sa putovanja, potpuno je očekivano da kupite i sa sobom ponesete po neki suvenir…Međutim, jednom ljubitelju porcelana koji se vraćao u zemlju preko prelaza Horgoš, nije palo na pamet da se suvenirima ne može smatrati čak 14 ručno oslikanih porcelanskih predmeta poznate robne marke čija je vrednost procenjena na iznos od preko 600.000 dinara!“, navodi se.

BONUS VIDEO: Akcija MUP – zaplena droge i hapšenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar