Ronioci Žandarmerije, Foto:TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

Visoke temperature koje ovih dana preovladavaju u Srbiji i početak letnje sezone izmamili su više posetilaca na gradska kupališta, ali i na ona koja nisu uređena za kupanje i nemaju odgovarajući infrastrukturu u smislu bova, spasilaca, tuševa i slično. Nažalost, veliki broj utapanja dogodio se upravo na ovakvim, neuređenim plažama.

Hronološki gledano, poslednje utapanje dogodilo se 28. juna, kada je devetogodišnji dečak nastradao na bazenu na Pašinom brdu. Jedan gost primetio je telo dečaka kako pluta u bazenu dubokom 90 cm. Navodno, dečak je na bazenu bio u pratnji majke, koja se u trenutku kad se on utopio presvlačila.

Menadžer banzena na kom je došlo do utapanja ispričao je za Nova.rs da ga je iz vode izvukla koleginica i da su odmah započeli reanimaciju.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Majka ga je tražila, kada je videla da ga nema, svi smo se uključili u potragu. Koleginica koja ga je videla u bazenu, skočila je, iznela ga je, započeli smo reanimaciju, oslobodili disajne puteve, dete se ispovraćalo, i izbacilo vodu. Taj deo smo uspeli da uradimo, međutim nismo dugo mogli da dobijemo Hitnu pomoć, pa smo rešili da ga taksijem odvezemo u bolnicu“, ističe menadžer.

Ovaj primer pokazao nam je kako, uprkos tome što na kupalištima postoje jasno istaknuta pravila ponašanja, tu su spasioci i mogućnosti za nepredviđena dešavanja su minimalna, nesreće se, nažalost ipak događaju.

Tinejdžer se utopio u Zapadnoj Moravi

Pre toga, dogodilo se utapanje kod Čačka, kada je tinejdžer (16) nestao u Zapadnoj Moravi.

Prema rečima meštana do tragedije je došlo jer nije bio pouzdan plivač.

Zapadna Morava
Ilustracija Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Kupali su se i igrali, a onda je samo odjednom dečak nestao ispod vode. Ljudi koji su se zatekli na licu mesta pokušavali su da ga pronađu i spasu, trčali su uz obalu, ali spasa nije bilo. Posle nekoliko sati njegovo telo viđeno je u granju pored reke, pedesetak metara nizvodno. Ovo je zaista strašna tragedija“, rekao je za beogradske medije meštanin sela Goričani u kom se desila tragedija.

Muškarac nastradao kod Lida, mladić u Beloj reci

U blizini plaže Lido, u Zemunu, dogodila se tragedija kada je mladić koji je inače vozio čamac za prevoz kupača na plažu Lido, ušao u Dunav najverovatnije kako bi se rashladio.

Šta se sa njim dogodilo nije najjasnije, ali pretpostavlja se da se utopio tokom kupanja. Očevici su pozvali policiju, a pripadnici ronilačke jedinice Žandarmerije su pretraživali taj potez na Dunavu.

Ripanj, hronika, jezero Bela reka
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nekoliko sati ranije, stigla je vest da su drugari prijavili utapanje 25-godišnjeg mladića u jezeru Bela reka u Ripnju. Reporteri Nova.rs su posetili ovo jezero, ali smo na licu mesta zatekli samo kupače koji su nam potvrdili da je bila policija i da je potraga završena.

„Ronili su sigurno oko sat vremena, ali telo nisu izvukli. Bilo je zabranjeno kupanje dok je trajala potraga, a onda su se policajci pokupili i otišli, nakon čega smo se mi okupali“, rekao je za Nova.rs kupač kog smo zatekli na licu mesta.

Kako smo nezvanično saznali, potraga nije bila uspešna i ronioci nisu pronašli telo, a zbog čega je potraga tog popodneva obustavljena, za sada nije poznato.

Ripanj, hronika, jezero Bela reka
ž Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako su nam meštani rekli na licu mesta, oni povremeno dolaze na ovo jezero kako bi se rashladili, ali na njemu nema uređenih plaža, čuvara ili spasioca, pošto je reč o napristupačnom jezeru u ripanjskom naselju Kolonija, do kog vodi samo jedan uzan put.

Tinejdžeri se utopili u kanalu

Dva tinejdžera, inače neplivača, utopila su se u kanalu Dunav Tisa Dunav. Dečaci su skočili u vodu, ali kako nisu znali da plivaju, oni su se udavili. Vrlo brzo su izvučeni iz vode i na njima nije bilo tragova nasilja.

Duna Tisa Dunav, Dunav, Tisa, Dunav, kanal
Foto: Shutterstock

Pojavile su se ne, istina nezvanične informacije, da je prvo jedan dečak ušao u vodu i da su upetljao u travi, koja inače raste u kanalu, a drugi je pokušao da mu pomogne i zajedno su se udavili u mutnoj vodi…

Duna Tisa Dunav, Dunav, Tisa, Dunav, kanal
Foto: Shutterstock

Vest o tragediji dvojice dečaka je odmah prostrujala ovim maloiđoškim selima, a veliki broj rođaka davao je podršku članovima ovih dveju višečlanih porodica.

Nezgodan skok ga odveo u smrt

Prošlu nedelju obeležila je tragedija na bazenu SC „Košutnjak“ na Čukarici. Tinejdžer (15) je juče došao sa ocem na bazen kako bi se osvežili, a dan se pretvorio u horor kada je mladić, kako su nam ispričali očevici, nespretno pokušao da napravi salto i skoči u vodu.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Navodno je udario glavom i pao u vodu, ali se u bazenu zadržao nekoliko sekundi kada su ga spasioci izvukli. Pokušali su reanimaciju do stizanja Hitne pomoći koja ga je prevezla u bolnicu, ali tinejdžeru nažalost nije bilo spasa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram