Aleksa Stojmenovic
Aleksa Stojmenović Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Aleksa Stojmenović (25) iz Aleksinca nastradao je 16. maja 2021. godine nakon tuče na proslavi 18. rođendana u restoranu „Oaza“ u ovom gradu. Viši sud u Nišu u junu prošle godine drugi put je vratio Višem tužilaštvu na dopunu istrage optužnicu protiv Ognjena Petkovića (20) koji se sumnjiči za nanošenje teških telesnih povreda Aleksi, a kako Nova.rs sazanje, dodatnim veštačenjem je utvrđeno da je osumnjičeni Ognjen u ruci najverovatnije imao predmet dužine od oko 20 centimetara kojim je naneo smrtonosne povrede Stojmenoviću.

Odluka Višeg suda u Nišu od 26. jula prošle godine usledila je posle preispitivanja optužnice protiv osumnjičenog, a koju je tužilaštvo podnelo sudu 14. marta 2023. godine. To je drugi put u ovom postupku da sud nakon provere vraća nacrt optužnice protiv Petkovića na dopunu istrage tužilaštvu – prošli put to je učinjeno u decembru 2022. godine.

Aleksa Stojmenović

„Naredbom od 19. juna 2023. godine, sud je naložio Višem javnom tužilaštvu u Nišu dodatno veštačenje od strane veštaka trasologa, kako bi se bolje razjasnilo stanje stvari i ispitala osnovanost optužnice od 14. marta 2023. godine“, navodi izvor iz istrage za naš portal.

U toku istrage urađena su dva veštačenja – medicinsko u Zavodu za sudsku medicinu (ZSM) Niš, dok je analiza video snimka iz kafane obavljena u Nacionalnom kriminalističko – forenzičkom centru (NKFC) u Beogradu.

„Veštaci su dali suprostavljena mišljenja o ključnim događajima te noći, a pre svega o tome na koji način je nastala smrtonosna povreda. Analizirajući povredu i snimak, medicinski veštaci su naveli da je do rascepa arterije moglo doći „delovanjem šake stisnute u pesnicu“, što odgovara snimku sa video nadzora na kojem jedan mladić zamahuje ka drugom. Međutim, da li je Ognjen udario Aleksu – na samom snimku se taj trenutak ne vidi jer konkretan frejm ne postoji zbog podešavanja na risiveru koji memoriše nekoliko slika u sekundi, ali ne i sve frejmove zbog ograničenog kapaciteta. Veštačenjem snimka NKFC zaključuje da nije bilo kontakta između Ognjena i Alekse, da položaji tela ukazuju da je osumnjičeni zamahnuo ali da je udarac završio u prazno, te da Aleksa pada nakon udarca nekim predmetom nalik na flašu“, dodaje naš izvor.

Aleksa Stojmenovic
Aleksa Stojmenović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

U međuvremenu, branioci Ognjena Petkovića zatražili su prisustvo njihovih stručnih saradnika, odnosno dva veštaka koje su oni angažovali.

„Oni su se branili da medicinsko veštačenje nije dobro urađeno, pa su privatno uradili medicinskog tipa i elektronsko veštačenje snimka. Oba veštačenja su navodno pokazala da povrede koje je Aleksa dobio nikako nisu mogle da nastanu Ognjenovim udarcem, već šutiranjem nogom dok je Aleksa bio na podu. Drugi veštak, kako je naveo, nekim matematičkim proračunima je došao do zaključka da, s obzirom da je Ognjen dosta niži od Alekse, nikako nije mogao rukom da dohvati Stojmenovića. Oni su sve vreme koristili ta dva veštačenja ne priznajući veštačenja koje je naložilo tužilaštvo“, ističe naš izvor.

Sada, kada je naloženo veštačenje trasologa, branioci Petkovića su zahtevali da ta dva njihova veštaka – stručnih saradnika, budu prisutni i novom trasološkom veštačenja, što je tužilaštvo prihvatilo.

„Medicinski veštak se nije pojavio zbog, kako je naveo, poslovnih obaveza, dok je drugi, inženjer, bio prisutan sve vreme. Veštačenje je pokazalo da je Ognjen imao u ruci predmet u dužini od 20 centimetara kojim je naneo povrede Aleksi Stojmenoviću u predelu leve bočne strane vrata sa pratećim rascepom leve vertebralne arterije“, objašnjava naš izvor i dodaje:

„Po mišljenu veštaka povreda u nivou leve strane vrata mogla je biti naneta i šakom stisnutom u pesnicu, a takav udarac je unapred utvrđenom međusobnom položaju bio moguć, bez obzira što se jasno vidi da je oštećeni, sada pokojni Aleksa Stojemnović, višeg rasta Petkovića. Ukoliko je osoba u tamnoj košulji držala neki predmet, tada nema mesta čak ni teoretskom razmatranju da li je povreda na levoj strani vrata bila na dohvat ruke osobi koja je zadala udarac“, zaključuje naš sagovornik.

Inače, kako nezvanično saznajemo, u ovom postupku je već dvoje tužilaca promenjeno, tačnije od 1. februara predmet je dodeljen novom, trećem tužiocu po redu.

Foto:privatna arhiva/Aleksa Stojmenović sa majkom

Podsetimo, tragedija se desila na proslavi 18. rođendana u kafani „Oaza“ kojoj su prisustvovali i Aleksa Stojmenović i Ognjen Petković. Izbila je tuča u kojoj je Aleksa zadobio udarac u vrat koji je izazvao krvarenje u moždanom stablu i prestanak rada srca i disanja.

Zbog sumnje da je Aleksi zadao kobni udarac i tako počinio krivično delo nanošenja teške telesne povreda sa smrtnim ishodom, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, policija je uhapsila Petkovića.

Krivične prijave su podnete i protiv mladića Miloša S. i Zorana T., a koji se takođe nalaze na optužnom predlogu, koji se sumnjiče samo za učešće u kobnoj tuči, za šta je predviđena novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare