Foto:privatna arhiva

Aleksa Stojmenović (25) iz Aleksinca nastradao je 16. maja 2021. godine nakon tuče na proslavi 18. rođendana u restoranu „Oaza“ u ovom gradu. Optužnica protiv Ognjena Petkovića, osumnjičenog za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom, još uvek nije potvrđena, a kako za Nova.rs navodi Dragana Nikolić, Aleksina majka, ne gubi nadu da će pravda za tragičnu smrt njenog sina biti zadovoljena.

Više od dve godine nema optužnice za smrt mladog Aleksinčanina, a njegova majka navodi da je najveći problem u celom slučaju nepodudarnost veštačenja dve struke, zbog čega je optužnica već dva puta vraćana na doradu.

„Prvo je medicinski nalaz, u kome je navedeno da udarac koji je Ognjen zadao mom sinu odgovara udarcu koji bi mogao da doprinese rascepu leve vertebralne arterije od čega je Aleksa, zvanično, preminuo. Sa druge strane imamo veštačenje Nacionalnog kriminalističko-forenzičkog centra u kome se tvrdi da kobne večeri nije došlo do kontakta između Alekse i osumnjičenog – napominjući da je veštak takav nalaz doneo na osnovu „radnog i životnog iskustva i logičkog razmišljanja“. Ja sam zapanjena, hiljadu puta sam odgledala snimak ubistva mog sina. Jasno se vidi ko ga je udario nakon čega je pao i više nije ustao“, započinje svoju ispovest Dragana.

Foto:privatna arhiva

Potresena majka navodi da se isprva snimak, koji je i veštačen, u noći kada je njen sin nastradao, krio.

„Vlasnica tog restorana je krila jer je proslava bila za vreme korone. Tek tri dana od nesreće, odnosno na dan sahrane mog sina, snimak je dostavljen tužilaštvu. Nakon što je po gledanju tog snimka tužilaštvo naložilo Ognjenovo privođenje, njegovi roditelji gostuju po nekim emisijama i medijima gde sve vreme potenciraju nevinost svog deteta. E, tu sada dolazimo do problema, odnosno, meni u tužilaštvu nije dozvoljeno da pogledam snimak gde je moj sin bio živ poslednji put i rečeno mi je da je to zbog stresa, da mi se ne bi slošilo. Ipak, isti taj snimak je potom objavljen javno. Serviran mi je na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, u trenutku gostovanja roditelja osumnjičenog mladića“, kaže zapanjena majka.

Naša sagovornica navodi da sve vreme čeka odluku o potvrđivanju optužnice, a sud je čak dva puta vraćao na doradu.

„U aprilu 2022. godine je podignuta optužnica od strane tužilaštva, a posle osam meseci, u decembru prošle godine je vraćena na dopunu. U martu ove godine je ponovo podignuta, i čekala sam da konačno bude potvrđena. Nisam imala informacija, pa sam početkom juna otišla do suda, do pisarnice kako bih se informisala. Tu me je sačekala žena koja je ispred mene telefonom pozvala sudiju, i prema njenim rečima, prenela mi je sledeće: „Optužnica je potvrđena, očekujte donošenje odluke sledeće nedelje“. Pitala sam, da li je sigurno? Ona mi je odgovorila: „Lepo sam vam rekla, optužnica je potvrđena“. U tom trenutku sam videla nadu da će pravda biti zadovoljena“, priseća se ožalošćena majka pa nastavlja:

Aleksinac mesto tragičnog rođendana
Aleksinac mesto tragičnog rođendana Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Pitala sam kada ću znati više informacija, a ta žena mi je dala neki broj telefona i reče mi da pozovem sledeće nedelje. Kada sam pozvala, tu mi se javila neka druga žena. Pitala sam je šta se događa sa slučajem, a ona mi odgovori: „Nemamo informacije o tom slučaju“, ja objasnim da mi je koleginica potvrdila prošle nedelje, ali ne – kaže da ja nisam razumela i da takvu informaciju niko nije mogao da mi da. Sela sam u automobil i otišla u Viši sud u Nišu sa Aleksinim tatom i pravo u tu kancelariju gde sam dobila prvobitnu informaciju. Pitala sam gde je ta gospođa, oni mi rekoše na godišnjem odmoru. Ali sam videla sa strane dečka koji radi, a koji je i prošli put bio tu. Podsetim ga da sam bila, pitam ga da li se seća koju sam informaciju dobila, kaže on: „Odlično se sećam šta vam je koleginica rekla, ali moram da vas razočaram, optužnica je jutros opet vraćena na dopunu“. Zanemela sam. Zašto se čeka toliko? Zašto dvostruko vraćanje? Zašto dobijam različite informacije od ljudi iz iste institucije? Ko se čuva?“, besno se pita majka ubijenog mladića.

Dragana navodi da bol za sinom nikada neće proći, da Aleksu oplakuje svaki dan i da joj nije jasno zašto je nečiji život važniji od smrti njenog sina i njene boli.

„Kada su održavani protesti zbog smrti mog sina, tri dana se na velikom gradskom bilbordu vrtela slika mog sina, četvrti dan kada su protesti postali posećeniji i kada je sve krenulo da se podiže na viši nivo, slika nije puštena. Kada sam pozvala opštinu Aleksinac, rečeno mi je da su dobili zabranu od jednog beogradskog advokata“, navodi ova majka.

Foto:privatna arhiva

Potresena majka sa bolom u glasu navodi da joj nije jasno kako se neki slučajevi efikasno rešavaju, a u slučaju njenog sina nema ni optužnice.

„Osumnjičeni za smrt mog deteta je samo četiri meseca bio u pritvoru. Na slobodu je izašao 13. septembra 2021. godine i normalno nastavlja školovanje, uz neprestano prisustvo obezbeđenja. Nakon završetka srednje škole ide na maturu, sprema se za fakultet, a ja svom sinu idem na groblje i borim se dve godine da fudbalski turnir u rodnom gradu mog sina ponese u njegovu čast ime jer opština ne dozvoljava zato što „sudski proces nije završen“, kaže ožalošćena majka.

Aleksa je bio fudbaler, a prema rečima njegove majke trenirao je i u Aleksincu, Kruševcu, Sokobanji…

„U znak sećanja na moje dete, njegovi drugovi su 2022. godine želeli da naprave memorijalni turnir pod pokroviteljstvom aleksinačke opštine. Međutim, opština to ne dozvoljava pod izgovorom: „Dok traje sudski proces, to nećemo dozvoliti“. Prošle godine, ja sam otišla kod predsednika opštine kako bih videla u čemu je problem, gde zatičem iznenađenje sa njegove strane i izgovore kako on to nije znao, kako će dati sve od sebe da to reguliše i da turnir ponese ime po mom sinu. Između ostalog, gradonačelnik mene pita ko je taj Ognjen Petković i ko su mu roditelji. Kaže da ih ne poznaje. Nekoliko meseci od tog susreta, obeležen je dan opštine Aleksinac. Na glavnoj svečanosti, u prvom redu tik pored predsednika stoji počasni gost, otac osumnjičenog Ognjena“, ljutito kaže Dragana.

Kako ističe, predsednik ništa nije uradio već su je iz opštine dva dana pre turnira obavestili da turnir ipak ne može da se održi pod imenom Alekse Stojmenovića zato što je „sudski proces u toku“.

„Iako nisu dozvolili, drugovi mog sina su se potrudili da sve prođe u njegovu čast. Od slika, poruka, skandiranja do paljenja baklje u 33 minutu, što je to bio njegov zaštitni znak. Pošto su videli da opština neće da ih podrži, Aleksini drugovi su ove godine pokrenuli turnir sami, održava se sada 8. i 9. jula, u njihovoj organizaciji i pod nazivom „Memorijalni turnir Stojmenović Aleksa“, kaže naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Takođe, Dragana navod i da dok je slušala gostovanje Ognjenovih roditelja po televizijama, nikada nije čula da su joj izjavili saučešće.

„Očekivala sam. Brane svoje dete, ne prezaju ni od koga. Gaze preko mrtvih, gaze preko mog mrtvog sina kako bi pokušali da operu svoje dete. Ja ne tražim sažaljenje, tražim poštovanje i pravdu za smrt mog sina. Kao majka imam pravo da znam ime i prezime ubice svog deteta. Nadam se da će pravda biti zadovoljena jer je to jedino što me održava u životu. Moje dete ništa ne može vratiti, ali ni ja neću dozvoliti da njegova smrt bude zataškana. Želim da se javno osudi ubica mog deteta. Želim da moj sin počiva u miru“, kroz suze navodi naša sagovornica pa dodaje:

„Stalno ga iščekujem, sve mislim, sada će mi doći. Kako vreme ide, svesnija sam da ga više nikada neću zagrliti, ali povremeno pogledam kroz prozor i zamislim ga kako mi dolazi“.

Podsetimo, kobnog dana došlo je do koškanja u restoranu nekih omladinaca, vršnjaka slavljenice. Koškanje je preraslo u udarce, a onda se odnekud u toj gužvi pojavio Aleksa koji je hteo da razdvoji dve grupe.

Tada je Aleksa dobio udarac u vrat, odnosno arteriju gde je izazvano krvarenje u moždanom stablu. On je pao na pod terase, a prva pomoć nije uspela da mu produži život.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare