Vracar prinudno iseljenje porodice Kocic
Ilustracija Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građane Srbije očekuje novi trošak, pa će tako službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije ponovo promeniti uniforme, a kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, vraćaju se šapke i kravate, što policajce i nije baš obradovalo.

Službenici MUP Srbije dobiće nove uniforme, potvrđeno je portalu Nova.rs iz izvora u MUP Srbije. Umesto dosadašnjih kačketa i polo majica, vraćaju se šapke, košulje i kravate. Policija se vraća na „retro fazon“, a trošak će, naravno, snositi građani.

Ko je proizvođač i koliko će koštati nova uniforma, nije poznato, jer je to, „stroga tajna“. Ipak, u planu je da se vrati stara, svetlo-plava košulja, tamnija, teget jakna, a sve će to biti ukrašeno kravatom.

Foto:Milica Vučković/FoNet

U tamnom tonu bi trebalo da bude i šapka.

Ako se uzme u obzir da u MUP Srbije radi oko 40.000 ljudi, doduše ne nose svi uniformu, troškovi će, bez sumnje, biti ogromni. U obzir treba uzeti da će uniformisani pripadnici MUP Srbije, kojih ima najviše, dobiti po dva kompleta: dva para letnjih i dva para zimskih pantalona, dve letnje i dve zimske košulje, a tu su i jakne, nove šapke i kravate.

Osim što će to koštati građane Srbije, ni policajci nisu oduševljeni novim uniformama. Treba imati u vidu da su često troškovi uniforme toliki, kao da ih za MUP Srbije šiju poznati brendovi, poput „Armanija“ ili „Benetona“.

Policajci u zajednici policija
Policajci u zajednici Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Sindikati nisu oduševljeni izgledom novih uniformi i bili smo protiv, ali čini se da je to gotova stvar. Ono što policajcima smeta je da će im biti teško da intervenišu sa šapkom i kravatom“, potvrdio je saznanja portala Nova.rs Milan Dumanović, iz Novog policijskog sindikalnog saveza.

S obzirom na to da je odeća za policiju poprilično skupa, te se pretpostavlja da po policajcu ide i do nekoliko desetina hiljada dinara, pravo je pitanje koliko će nova nabavka koštati MUP.

Pročitajte još:

Portal Nova pokušao je da sazna koliko će koštati nova uniforma, da li je već raspisan tender za nabavku novih uniformi, kao i da li se neko javio na tender ukoliko je raspisan, međutim, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Nove uniforme, stara praksa

Novim uniformama nastavlja se stara praksa da gotovo svaki novi ministar oblači policiju po svojoj modi – izuzev Aleksandra Vulina, koji nije izgurao ceo mandat u srpskoj policiji.

Poslednji put policajce je obukao Nebojša Stefanović 2015. godine, kada su službenici MUP dobili sadašnje uniforme, pantalone poput trenerke, polo majice, kačkete, ali i borbene patike.

Zvuči neverovatno, ali nova promena će biti šesta za poslednjih 30 godina. Kako se menjala uloga policije i ministar, tako se menjala, iz nekog razloga, i uniforma.

Pre Stefanovića i 2015. godine, izgled srpske policije promenjen je 2002. godine, kada su uniforme koje su bile ozloglašene tokom režima Slobodana Miloševića zamenjene, a specifično je bilo to što su policajci dobili i džempere, a policajke su nosile šeširiće.

Apsolutni šampion u promenama uniforme policije bio je Slobodan Milošević, za čije vreme je nekadašnja „Titova“ narodna milicija promenila i namenu i ime, postala je policija, ali i izgled i to nekoliko puta. Prvo su stare, jugoslovenske sive milicijske uniforme zamenjene i policija je potpuno militarizovana.

EPA PHOT /REUTERS POOL/Paul Vreeker.

U jednom trenutku su policajci čak dužili kamuflažne teget unifrome, što je bila policijska kopija vojnih uniformi, sa vojničkim pantalonama sa džepovima sa strane i beretkama, koje nisu nosili samo pripadnici nekih posebnih jedinica, već svi policajci.

Kada je potpisan Dejtonski sporazum i kada je Srbija Slobodana Miloševića zvanično izašla iz rata u kome zvanično nije bila, obavljena je i demilitizacija policijskih unifromi, koje su opet iz „vojničke“ prebačene u civilnu varijantu.

BONUS VIDEO: Proslava Dana policije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare