Tunel kojim su lopovi upali u depo Višeg suda u Podgorici pravljen je po uzoru na slične građevine karakteristične za Južnu Ameriku, a jednim od njih trebalo je da pobegne i jedan od najozloglašenijih srpskih kriminalaca.

Zaposleni u Višem sudu u Podgorici ostali su šokirani nakon što je nedavno otkrivena rupu u zidu sudskog depoa, gde se čuvaju brojni dokazi i spisi predmeta. Debeli zid bio je probušen, a iza nejga otkriven je tunel koji je vodio do jednog stana u obližnjoj zgradi, udaljenoj tridesetak metara. Ubrzo je na lice mesta došla i policija, koja je pomoću robota ustanovila kuda vodi tunel.

Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Šta je sve nestalo iz sudskog depoa, koji su to dokazi i kako bi moglo uticati na dalje postupke u određenim predmetima, još je rano govoriti posebno imajući u vidu da se još sa sigurnošću ne zna ni šta se sve u depou nalazilo pre ovog provaljivanja.

Pročitajte još:

Za sada se govorka da je nestalo 19 komada oružja ali i da je ispreturan predmet jednog od vođa kavačkog klana, Slobodana Kašćelana, koji se već mesecima nalazi u pritovru u Spužu. Kašćelanu i njegovim saradnicima na teret se stavljao pokušaj ubistva dvojice visokorangiranih članova suparničkog, škaljarskog klana Jovana Vukotića i Jovana Jovanović.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Vukotić i Jovanović su u međuvremenu ubijeni, ali dokazi protiv Kašćelana su ostali u sudu, makar do nedavno.

Policija, navodno, poseduje određena saznanja o šestorici osumnjičenih „rudara“ koji su kopali tunel, ali se dokazi i biološki tragovi, kao i snimci sa sigurnosnih kamera, i dalje prikupljaju. Saslušana je vlasnica stana koji se nalazi u suterenu zgrade preko puta suda, odakle je počelo kopanje. Ona je izjavila da su stan iznajmile pre nekoliko meseci nepoznate osobe, a ispostavilo se da su koristili falsifikovana dokumenta. Policija je pronašla i kombi koji su koristili kopači, a navodno je i njima na tragu. Saslušani su i zaposleni u sudu, a jedan od službenika je, kako pišu crnogorski mediji, odbio poligrafsko ispitivanje. Policija sumnja da su podgoričke „krtice“ imale svoju „krticu“ u Višem sudu.

Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Ceo poduhvat je dobro isplaniran, jer se upad u sudski depo dogodio u avgustu, kada ima najmanje zaposlenih u Višem sudu u Podgorici. Kao i svuda, to je mesec odmora i prisutni su samo dežurni. Takođe su u toku radovi na obnovi zgrade suda, tako da i ako je neko čuo lupu, verovatno nije obraćao previše pažnje na to odakle dolazi. Lopovi su tačno znali i u kom pravcu da kopaju i kako da obezbede tunel da ne dođe do urušavanja, kao i mesto gde će probiti zid u depou, da ne budu brzo primećeni.

Sve to govori u prilog da su kavački „rudari“ imali iskustva ili da im je neko tačno objasnio kako treba da rade. Možda na Balkanu to i nije čest slučaj, ali kriminalci sa ovih prostora i nihove „kolege“ iz inostranstva itekako imaju iskustva sa radovima u podzemlju.

Rame uz rame sa El Čapovim ljudima

Jedan od najuticajnijih i najozloglašenijih kriminalaca sa ovih prostora, jedan od vođa klana „Amerika“ Zoran Jakšić, služi višedecenijsku kaznu zatvora u Peruu zbog šverca kokaina. On možda i ne bi bio u zatvoru da decembra 2020. godine peruanska policije nije dobila dojavu da se u blizini zatvora nalazi tunel koji je vodio do kazamata „Migel Kastro“ u kome je Jakšić jedno vreme boravio, nakon što je osuđen zbog šverca 800 kilograma kokaina iz Perua.

Zoran Mihailovć Jakšić Foto: Printscreen/YouTube/Panorama

Naime, u auto-servisu koji se nalazi u neposrednoj blizini zatvora, kod njegove poslednje zidine, pronađen je ulaz u tunel. Istragom je utvrđeno da je reč o podzemnom hodniku dugačkom čak 200 metara, čiji je izlaz trebalo da bude u delu zatvora u kome je bilo najmanje čuvara, tačnije u restoranu, gde je Jakšić čak imao i rezervisan svoj sto. Pregledajući ovaj tunel policija je pronašla vreće sa peskom i alat korišćen za iskopavanje, a primećeno je i da nije dovršen, pa se verovalo da je izgradnja odložena zbog Jakšićevog premeštaja u drugi zatvor.

Peruanski policajci su procenili da je iskovapanje ovakvog tunela koštalo pola miliona dolara, a da ga je finansirao upravo Jakšić. Saradnici spolja su mu bili članovi ozloglašenog meksičkog Sinaloa kartela, koji imaju mnogo iskustva u kopanju tunela.

Naime, oni su se specijalizovali da na taj način švercuju drogu preko meksičko-američke granice. Ulaz u tunel je na meksičkoj strani, a izlaz nekoliko stotina metra unutar američke teritorije, obično u nekoj kući ili drugoj građevini kroz koju ljudi i tovari kokaina i marihuane mogu nesmetano da prođu.

Jednim takvim tunelom, doduše dugačkim 1,5 kilometara, pobegao je i vođa kartela Sinaloa Hoakin Guzman zvani El Čapo, verovatno jedan od najpoznatijih kriminalaca na svetu. Uprkos tome što se Guzman sada nalazi na izdržavanju doživotne robije u zatvoru ADX Florens, koja mu je izrečena u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle do sada niko nije pobegao, i dalje se pamti njegovog filmsko bekstvo iz zatrvora kroz tunel dugačak 1,5 kilometara.

On je bio znatno bolje opremljen ovog otkrivenog ispod podgoričkog suda i peruanskog zatvora jer je imao sistem za dotok vazduha, odmorišta, torbu sa ličnim stvarima koja je čekala Guzmana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar