Foto: MUP Srbije

Više od godinu dana meštani Subotice, ali i mesta u blizini, praktično žive u ratnoj zoni. Sukobi između krijumčara, ali i migranata su česti, a gotovo da nema dana kada se ne čuju pucnji. MUP policije tokom jučerašnjeg dana sproveo je još jednu akciju hapšenja krijumčara i iregularnih migranata, nakon što je došlo do ubistva jedne osobe i ranjavanja više njih, a stanovnici sa severa Srbije ističu da upravo oni ispaštaju zbog toga što država ne ume da se izbori sa ovim problemom već duže vreme.

Policijskim službenicima je u ponedeljak oko 20 časova prijavljeno da se u naseljenom mestu Hajdukovo nalazi veća grupa migranata, kao i da su se čuli pucnji.Na licu mesta zatekli su tri povređene osobe, kao i jedno telo u šumi, a sumnja se da je reč o iregularnom migrantu.

Pretpostavlja se da je reč o obračunima između krijumčarskih bandi i migranata, a službenici MUP su više sati češljali teren.

Foto: MUP Srbije

Akcije su sprovedene u Somboru, Kikindi i Subotici, a na meti policije su bili krijumčari migranata i iregularni migranti, a tokom pretresa zaplenjeno je oružje.

“U akciji su nađene i tri automatske puške, jedna poluautomatska puška i pištolj, dva agregata, kao i 25 pasoša i 12 ličnih karata. Policija je pronašla 371 iregularnog migranta”, saopšteno je iz MUP.

Foto: MUP Srbije

Celu akciju policije nadgledao je i ministar policije Bratislav Gašić, a ovo je druga velika akcija MUP na pomenutoj teritoriji za samo mesec i po dana. Ipak, bez obzira na učestale akcije, gotovo svakih nekoliko meseci, meštani tvrde da se ništa ne menja – žive u ratnoj zoni, a bombe i pucnji samo odzvanjaju.

Pročitajte još:

„Pucnji su se čuli u ponedeljak uveče, a patrole policije odmah su izašle na teren. Pucnjava je bila u blizini Prihvatnog centra i u šumi na Hajdukovu gde su se uputile jedinice policije i Hitne pomoći. Za Prihvatni centar se pisalo po grupama na mrežama, ali mediji to nisu ozvaničili, a na Hajdukovu je bilo žarište, ranjavanje i ubistvo. Za četiri dana dve osobe su ubijene i tri ranjene, što mi znamo“, kaže Jerko Jakobčić, član gradskog odbora Narodnog pokreta Srbije u Subotici.

Ističe da su već navikli na incidente i da se situacija mesecima ne menja u njihovom kraju.

„Svako veče se čuju pucnjave, dešava se da budu i bombe. Ovo je strašno. Mi ispaštamo zbog toga što država ne ume da se izbori sa problemom krijumčara i iregularnih migranata“, kaže naš sagovornik.

Foto: MUP Srbije

Prethodna akcija policija sprovedena je pre samo mesec dana, ali očigledno bez uspeha.

U akciji je tada učestvovalo više od 800 pripadnika MUP i to SAJ-a, Žandarmerije, IJP, ATG, Policijske brigade, UKP, UGP, Uprave za tehnike i PU Subotica. Pretragom su bile obuhvaćene sledeće lokacije – Makova Sedmica, Jasenovačka suma, Tresetište i naselje Hajdukovo, a ponovo je zaplenjena velika količina oružja.

Ipak, već narednog dana, odnosno nakon odlaska policije, sve se vratilo na staro.

„Policija dođe, pohapsi ih i ode.. Narednog dana, eto ih opet i sve je po starom. Pucaju, tuku su, a mi živimo u strahu. Kakav je to život kada se plašite da uveče izađete na ulicu jer ne znate da li će da vas pogodi neki metak“, kaže Subotičanin za Nova.rs.

Proteklih meseci, Nova.rs više puta je pisala o dešavanjima kod Subotice, čestim obračunima između krijumčarskih grupa, ali i među migrantima. Makovu šumu proteklih godina zauzele su krijumčarske bande i migranti, zbog čega je ovaj deo praktično „zabranjen“ za meštane.

nova.rs

Ono što posebno zabrinjava jeste što su krijumčarske bande dobro naoružane. Pleni se automatsko oružje, „kalašnjikovi“, različite puške, što je posebno zabrinjavajuće.

Kako je BIRN nedavno otkrio, glavni dobavljači oružja za krijumčarske bande sa severa Srbije su albanski kriminalci sa Kosova.

„Na osnovu više sati intervjua, foto i video materijala, tajno snimljenih razgovora dobijenih sa terena čiju autentičnost je potvrdilo više nezavisnih izvora, može se zaključiti da su njihovi glavni dobavljači oružja albanske kriminalne grupe koje godinama operišu u Srbiji. Dokazi do kojih je BIRN došao sugerišu da su jedni od dobavljača i blizanci iz Prištine – Amar i Amir Džemšiti“, pisao je BIRN nedavno.

Pročitajte još:

Oni su čak došli i do fotografije na kojoj je Amir Džemšiti u društvu članova marokanske krijumčarske bande ‘Tetvani’ koja operiše na Horgošu, a na kojoj svi okupljeni poziraju sa kalašnjikovima.

Sa druge strane, Džemšiti je negirao ove navode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar