Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vršilac dužnosti načelnika UKP Ninoslav Cmolić potvrdio je danas da je određen pritvor za petoro ljudi, koji se terete za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja, za nedozvoljeno držanje oružja, eksplozivnih materija i za tešku krađu.

„Koordinisanom akcijom MUP-a, BIA, Viših tužilaštava u Novom Sadu i Beogradu više od 20 osoba je dovedeno na informativni razgovor, a za pet lica je određen jednomesečni pritvor. Kod njih je pronađeno oružje, odnosno jedna puška sa optikom, više komada pusčane municije, a pronađeno je prilikom pretresa i 30 vojnih gas maski“, rekao je Cmolić za Tanjug.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je rekao, uvidom u njihovu komunikaciju, ustanovljeno je da su nameravali da na proteste (ispred Predsedništva) nose gas maske, kao i da su imali nameru da nose oružje.

Na pitanje da li je izjava na protestu jednog od učesnika „ko potpiše njega ubiše“ pretnja, Cmolić je ocenio da je to direktna i ozbiljna pretnja upućena predsedniku Aleksandru Vučiću, posebno ako se uzme u obzir da je to izgovorio organizator skupa na samom skupu.

„Bezbednosne strukture to shvataju ozbiljno i rade u skladu sa zakonom“, rekao je Cmolić i podsetio da nije prvi put da članovi „Narodne patrole“ izvršavaju takva dela.

Kako je rekao, oni su 2021. godine učestvovali i nasilnom upadanju u Dom Narodne skupštine.

„Mi ovo shvatamo kao ozbiljnu i direktnu pretnju predsedniku“ rekao je Cmolić.

Pročitajte još:

Sa protesnog skupa koji su 15. februara kod zgrade Predsedništva Srbije organizovale desničarske organizacije nezadovoljne francusko-nemačkim planom za KiM, upućeno je niz uvreda i pretnji na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Okupljanima se, ispred spomenika Ruskom caru Nikolaju II u prvom delu protesta koji je protekao mirno, obratio Dejan Petar Zlatanović sa portala Srbin.info, koji je na kraju govora viknuo „ko potpiše-nega ubiše“.

Ultradesničar Damnjan Knežević, iz takozvanih Narodnih patrola, poručio je „Kunem vam se, spremni smo za mnogo više od nereda“.

BONUS VIDEO: Tri osobe uhapšene zbog pokušaja nasilnog rušenja Vlade Srbije i predsednika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare