Damnjan Knežević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Damnjan Knežević, organizator desničarskog protesta koji je prethodne večeri održan ispred Predsedništva, uhapšen je zbog sumnje da je izvršio teška krivična dela, koja se dovode u vezu sa rušenjem Vlade i predsednika države.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i nadležnim tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, uhapsili su Damnjana Kneževića (1988), Dejana Zlatanovića (1971) i Dejan Bobaček (1987) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, dok se Baboček tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Pročitajte još...

Podsetimo, protest desničarskih organizacija, među kojima je ultradesničarska grupa Narodna patrola, a koje se protive evropskom predlogu za Kosovo, održan je sinoć u 18 časova.

Okupljeni su tražili da se odbije evropski predlog za Kosovo i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče iz pregovora o Kosovu. Na skupu su okupljeni nosili srpske i ruske zastave, a na protestu je bio razvučen i transparent „podrške Rusiji i ruskoj braći“ kod zgrade Narodne skupštine u Ulici kralja Milana. Takođe, na skupu su se čule i pretnje upućene predsedniku Srbije poput onih „Ko potpiše, njega ubiše“, a Knežević je, tokom obraćanja okupljenima, poručivao da su „spremni za mnogo više od nereda“.

„Niko ko je u SNS više ne može da se zove Srbinom. Gde si Vučiću, jesi pobegao u Kragujevac? Kunem vam se spremni smo za mnogo više od nereda, Molimo državno  rukovodstvo da blokiraju ulazak Kosova bar na mesec dana da sklonimo ovog izdajnika. Ako ga ne sklonimo večeras“, rekao je Knežević.

Na kraju protesta okupljeni su otišli do Predsedništva gde su probili zaštitnu ogradu i došli do samih vrata zgrada, ali ih je policija ubrzo pomerila i udaljila od ulaznih vrata.

Ko je Knežević

Damnjan Knežević, predvodnik Narodnih patrola, organizator je jučerašnjeg protesta ispred Predsedništva i jedan od govornika. Bio je nekada potpredsednik Srpskog sabora Zavetnici, a iz tadašnjeg pokreta, a današnje stranke, izašao je krajem 2014. godine pošto su ga smenili sa mesta potpredsednika, kako je napisao u autorskom tekstu „Zaveti se daju na junačkim grobovima, a ne u političkim govorima“.

S angažmanom je nastavio i po izlasku iz Zavetnika, kao govornik i organizator okupljanja protiv NATO pakta, kao i Vidovdanskog protesta 2018. na kojem je potpisivana peticija za zabranu rada političkih nevladinih organizacija, koje se finansiraju iz inostranstva.

Jula 2019. je s još nekolicinom desničara upao na predstavu „Srebrenica – kad mi ubijeni ustanemo“ u Kolarčevoj zadužbini.

Tim povodom se oglasio i politikolog Luka Božović koji je u kolumni za list Danas naveo da je „policiju obavestio o lokaciji gde se fašisti sakupljaju i kreću“, te da ona nije „prstom mrdnula da to spreči“.

„I pre nego sam išta rekao policiji, oni su rekli da dolazi Damnjan sa njegovima. Damnjan Knežević, nekadašnji kandidat na listi režimskog projekta Zavetnici, danas vodi opskurnu grupu Nema predaje KiM“, napisao je tada Božović.

Damnjan Knežević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je 10. novembra ometanje u radu i vređanja ekipe Televizije N1 na protestu u centru u Beogradu u blizini murala ratnog zločinca Ratka Mladića 9. novemba.

„Radi se o pripadnicima takozvane Narodne patrole, ekstremistima koji su nedavno, prilikom protesta protiv vakcinacije, takođe ometali i vređali novinare N1“, naveo je tada NUNS.

Aktivistkinja Aida Ćorović, kojoj su nakon gađana jajima murala Ratku Mladiću prišli mladići sa kapuljačama na glavama i počeli da je na grub način odvlače, nakon čega je i privedena, rekla je nakon incidenta da je kasnije saznala kako to nisu bili policajci u civilu već pripadnici Narodnih patrola.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je izgledala akcija hapšenja desničara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare