Slučaj lopova iz Srbije, koji je na Malti upao u kuću sa namerom da je opljačka, ali ga je u toj pakosti zaustavio domaćin tako što ga je ujeo za nos, samo je jedan u nizu događaja sa Malte u kojima su vinovnici naši sunarodnici koji uglavnom kasnije završe iza rešetaka, a njihove priče ponekad zavređuju da se nađu u rubrici "verovali ili ne". Nije nepoznanica da su utočište na Malti pronašli razni begunci od srpskih vlasti, ali i navijači, dileri narkotika...

Da li zbog poznanstava i mnogobrojne srpske zajednice, ili pak zbog jednostavnog puta do boravišne vize i široko rasprostranjenog engleskog jezika, ova mala, ostrvska država je još prošlog veka polako počela da postaje raj za Srbe koji se bave raznim poslovima, a posebno onim usko vezanim za kriminal. Tako godinama unazad brojni Srbi „trbuhom za kruhom“ odlaze na Maltu kako bi radili poslove mahom vezane za ugostiteljstvo i turizam, a paralelno sa njima, odlaze i oni koji bi do zarade da dođu na brži, naizgled lakši, ali nezakonit način.

Foto: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

Slučaj Srbina koji je upao u kuću na Malti sa namerom da je opljačka samo je jedan u nizu u kom se, na stranicama crne hronike, pominju srpski državljani. Ovog puta Viktor M. (39) iz Srbije završio je sa ozbiljnim povredama kada mu je čovek, Pašalino Č. (43) kojeg je pokušao da opljačka u kući, odgrizao deo nosa! Muškarac iz Srbije je, naoružan pištoljem, provalio je u Pašalinov dom u nameri da izvrši krađu. Pljačka, međutim, nije baš išla kako je planirano, a kada se suočio sa potencijalnim lopovom, muškarac je zgrabio oružje i pokušao da ga otme iz ruku lopova.

Borba koja je usledila navodno se završila tako što je muškarac ugrizao lopova za nos, pri čemu je, kako se navodi, odgrizao oko 2,5 centimetra, preneli su mediji na Malti. Pašalino se izjasnio da nije kriv za teške povrede Viktoru, koji se na sudu pojavio sa zavijenim nosem.

Viktor M. je optužen za nošenje vatrenog oružja prilikom izvršenja krivičnog dela protiv osobe, tešku krađu u pokušaju, povredu tuđe imovine, vređanje i pretnju i kršenje prethodnih uslova za jemstvo.

Srbin ubio „kralja Malte“

Jedan od Srba čije je ime postalo sinonim za zlo na Malti svkako je Bojan Čmelik koji je osuđen na doživotnu robiju jer je 6. jula 2018. godine ubio jednog od najpoznatijih biznismena sa Malte Huga Hetkutija, kog su još nazivali i „kraljem Malte“. U sudskom postupku koji je usledio zbog zločina koji je zaprepastio Maltu utvrđeno je da je motiv bio to što je Čmelik prethodno bio zaposlen kod Hetkutija, ali je dobio otkaz i to navodno jer je na radnom mestu koristio srpski jezik, što je njegovim poslodavcima zasmetalo.

Kobnog dana Čmelik je došao na otvaranje svog novog lokala, a Srbin mu je prišao sa raširenim rukama, kao da želi da ga zagrli. Biznismen mu je na isti način odgovorio, a Čmelik je izvadio noć i dva puta ga ubo u stomak, a zatim se dao u beg. Nastao je opšti mete i dok su telohraniteljji pokušavali da ukažu pomoć „kralju Malte“, Srbin je pobegao. Ne zadugo, pošto je nekoliko sati kasnije pronađen i priveden. Pošto je pružao snažan otpor policiji, prilikom hapšenja korišćeni su elektrošokeri.

Biznismen je odmah zbrinut u bolnici i šest dana kasnije je izdahnuo u bolničkoj postelji.

„Što mi je ovo uradio kad ga ne poznajem“, bile su poslednje reči koje je je biznismen naovdno izgovorio…

Hapšenje u bazenu

Srbin Nikola V. (34) postao je prošle godine pravi hit na društvenim mrežama, kada je objavljen snimak sa jednom bazena gde je policija pokušala da ga privede, ali se on snažno opirao hapšenju. Na društvenim mrežama kasnije se pronela vest da je od sedam policajaca koji su pokušali da ga privedu, Nikola V. povredio njih četvoricu!

View this post on Instagram

A post shared by Lovin Malta (@lovinmalta)

Kasnije je otkriveno, prilikom svedočenja policijskog inspektora Derila Fara, da se srpski državljanin traži i u Srbiji zbog navodnog posedovanja i proizvodnje nelegalnog eksploziva i vatrenog oružja.

Nikola je optužen da je 17. februara teško ranio jednog Maltežanina prilikom tuče u objektu Marsaskala, kao i da je narušio jadni red.

Na sudu je rečeno da je on pobegao iz Srbije koristeći lažni hrvatski pasoš.

„Grobari Malta“ i telo navijača u moru

Upravo slučaj Nikole V, koji je sa lažnim srpskim pasošem izašao iz Srbije i od ruke srpskog zakona pobegao na Maltu, mogao bi opisati na koji način ovdašnji kriminalci, huligani i drugi sitni prestupnici nađu svoje utočište na ovoj turističkoj destinaciji. Godinama unazad je svako ko je prošetao glavnim gradskim štraftama na Malti mogao da čuje srpski jezik kojim pričaju radnici obezbeđenja različitih klubova i barova.

Veruje se da poslove obezbeđenja u malteškim lokalima odavno drže srpski navijači, a deo njih koji navija za crno-bele, čak ima i svoju navijačku grupu „grobari Malta“, čiji je slogan: „Malta cela crno bela“. Ova informacija pojavila se u fokusu medija kada je Novosađanin Marko Ivezić (31), za kog su mediji naveli da je navijač, nađen mrtav u oblasti Marsaskala na Malti. Njegovo telo zatečeno je u moru, a nedaleko odatle i njegove lične stvari. Iako se verovalo da je upao u vodu, na mestu na kom je upao u more zatečena je lokva krvi, zbog čega je pokrenuta istraga.

KK Partizan, grobari
KK Partizan, grobari; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Kako su tada naveli Srbi sa Malte u razgovoru za beogradske medije, lokalna zajednica uveliko opominje da se radi o ubistvu počinjenom zbog duga ili navijačkog rivaliteta, pošto je Ivezić bio vatreni navijač Partizana i član grupe „Grobari Malta“ koju malteški mediji spominju kao ozloglašenu i odgovornu za mnoge nerede na Malti.

Sumnje da se radi o ubistvu potrekpljuje i sličan slučaj smrti drugog pripradnika grupe „Grobari Malta“. Četiri godine ranije pronađeno je telo takođe Novosađanina Đorđa Matijevića za kog se veruje da je pao sa solitera, ali slučaj nikada do kraja nije razjašnjen. Marko je bio kuvar na Malti, oni koji su ga poznavali kazali su da je bio dobar čovek i da je mnogima pomogao.

O tome koliko su srpske navijačke grupe na Malti prisutne, možda najbolje govori podatak da su mnogi zidovi malteških gradova „ukrašeni“ navijačkim grafitima u kojima se veličaju fudbalski klubovi.

Bugarin ubio Srbina zbog muzike

Dragoljub Kristić (27) iz Grocke ubijen je u stanu u mestu Zaliv Svetog Pavla u Malti. Njega je jednim ubodom nožem u srce usmrtio bugarski državljanin čiji identitet nije obelodanjen, pisao je „Malta tudej“.

Osumnjičeni za ubistvo je Kristića navodno upoznao te večeri u gradu, nakon čega ga je sa još dva Makedonca pozvao u svoj iznajmljeni stan da tu „nastave žurku“. Glasna muzika uz koju se društvo zabavljalo iznervirala je vlasnika stana koji živi u istoj zgradi, zbog čega im je zapretio da će im isključiti struju. Oni su ga ignorisali, a potom je sukob ekskalirao u ubadanje, koje je fatalno završeno.

Tipovala verenika, pa se pretvarala da je žrva pljačke

Milica K. (29), državljanka Francuske rodom iz Obrenovca za koju se verovalo da je žrtva oružane pljačke na Malti, uhapšena je zbog sumnje da je učestvovala u razbojništvu novembra 2022. Pored Milice, uhapšeni su i srpski državljani Viktor M. (39) i Vladimir P. (26), a vlasti na Malti odredile su pritvor za sve troje.

Foto: Facebook, Matthew Mirabelli / AFP / Profimedia

Prvo hapšenje usledilo je nekoliko minuta nakon pljačke, kada je priveden jedan od vinovnika.

„Sumnja se da je 26-godišnjak ušao u stan na trgu Toni Bajada u Nakaru, gde žive Holanđanin (42) i Milica (29). Navodno ih je razbojnik, državljanin Srbije, vezao i od njih tražio novac, preteći im pištoljem. Držao ih je na nišanu dok ih nije opljačkao“, preneli su mediji sa Malte.

Policija je saopštila da je osumnjičeni pored pištolja kod sebe imao i nož kojim je ranio Holanđanina. Nakon što je iz kuće uzeo novac i druge dragocenosti i stavio ih u ranac, pobegao je sa lica mesta. Nekoliko minuta nakon prijave, policija je u blizini uočila muškarca koji odgovara opisu.

Međutim, usledio je filmski obrt pošto je policija lisice na ruke stavila i državljanki Francuske, odnosno Milici K, za koju se sumnja da je tipovala svog partnera. Inače, tokom pljačke, iz koje su lopovi odneli plen od oko 2.300 evra, i ona je bila vezana i glumila je veliki šok, kao i da je u strahu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare