Zoran Babić Doljevac naplatna rampa Foto: Printscreen, Vesna Lalić

Povrede koje je Zoran Babić, bivši direktor JP "Koridori Srbije", zadobio u sudaru na naplatnoj rampi kod Doljevca kada je poginula Stanika Gligorijević, putnica u automobilu na koji je naletelo službeno vozilo "Koridora", odgovaraju povredama koje bi zadobio da je on vozio, rekla je za Radar specijalista sudske medicine i vanredna profesorka Medicinskog fakulteta u penziji Ivanka Varalić Obradović. Porodica ubijene Stanike u razgovoru za Nova.rs ističe da su ovi navodi samo potvrdili njihove sumnje, a to je da je za volanom zapravo bio Babić, a ne vozač koji je osuđen - Dejan Stanojević (40).

Nesreća se dogodila 31. januara 2019. godine, kada je na automobil koji je na auto-putu Beograd-Niš stajao na naplatnoj rampi kod Doljevca, punom brzinom naletela „škoda“, vlasništvo JP „Koridori Srbije“. U stravičnom sudaru poginula je Stanika Gligorijević, povređena je njena sestra koja se takođe nalazila u kolima. Zbog ove nesreće pravosnažno je osuđen Dejan Stanojević, vozač „Koridora Srbije“, i to na četiri i po godine, jer je on, po zvaničnoj verziji, vozio službenu limuzinu u kojoj je Babić bio putnik.

Ipak, ta zvanična verzija je bila klimava od početka i pod lupom javnosti, a u pitanje ju je dovela i specijalista sudske medicine i Vanredna profesorka Medicinskof fakulteta u penziji Ivanka Baralić Obradović u izjavi za nedeljnik Radar.

Proitejte još:

.

„Kolega koji je veštačio povrede nakon saobraćajne nesreće u Doljevcu u kojoj je stradala Stanika Gligorijević (31. januara 2019) prihvatio je da je vozio onaj koji je optužen, koji nije imao povrede osim jednog naprsnuća rebra. To je tek nakon nekoliko pregleda konstatovano. Zoran Babić imao je karakteristične povrede za vozača. Na tom automobilu su sa prednje i naročito leve vozačeve strane bila ozbiljna oštećenja“, izjavila je za Radar.rs profesorka u penziji.

Ali, to nije jedini „propust“ prilikom veštačenja, jer neke istražne radnje nisu čak ni urađene i nisu naređena mnoga veštačenja.

„Nisu uzeti biološki tragovi iz tog vozila, nisu urađene DNK analize… Nisu uzeti DNK tragovi sa unutrašnje strane šoferšajbne ispred vozača gde se nalaze tragovi pljuvačke. Time može da se potvrdi ko je bio na mestu vozača. Nije rađen uopšte unutrašnji pregled vozila, koje je vrlo brzo uništeno posle nesreće. Čuvena dva minuta su ključna i pitanje je zašto su sklonjena“, navela je ona.

Foto: N1

Istraga i suđenje za nesreću u Doljevcu od početka je praćena kontoverzama, pokušajima zataškavanja, jakim uticajem politike na tužilaštvo i sud, pa ova, najnovija saznanja Radara, porodicu pokojne Stanike Gligorijević nisu mnogo iznenadila.

„Šta da kažem, nisam mnogo iznenađen, nažalost. Ova izjava je samo potvrdila naše sumnje da tu nisu čista posla i da je Zoran Babić zapravo vozio. Treba da odgovara onaj ko je vozio, ma ko on bio. Od početka je bilo tu mnogo sumnjivih poslova. Nema tih dva minuta snimka, ta „škoda“ je isečena u delove. Zato me i ne čudi da je i veštačenje bilo ovakvo“, kaže za portal Nova.rs Milutin Gligorijević, sin pokojne Stanke.

Foto:privatna arhiva

Ipak, iako postoji pravosnažna presuda kojom je Dejan Stanimirović osuđen, porodica Gligorijević ne prestaje da se bori za ono što im je najvažnije, a to nije samo osuda, već i istina o celom tragičnom događaju.

„Imamo pravo na istinu, a ne znamo je. Da li je vozio Stanimirović ili Babić? Treba da odgovara taj koji je vozio, koji je ubio našu majku. Možda ćemo još morati da čekamo, ali od borbe za istinu nikada nećemo odustati, a na kraju će istina i morati da ispliva na videlo“, objašnjava Milutin.

Milutin Gligorijević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, tragedija se desila 31. januara 2019. godine kada je optuženi Dejan Stanojević, upravljajući službenom “škodom”, udario u “opel astru” koja je bila u traci za naplatu putarine, nakon čega se ona odbila i zakucala u zadnji deo folksvagena koji je napuštao rampu.

Na licu mesta poginula je Gligorijevićeva, dok je pet osoba lakše i teže povređeno. Teške povrede zadobio je funkcioner SNS Babić, kao i Mirjana Aleksić (48), sestra nastradale Stanike.

BONUS VIDEO: Snimak sa naplatne rampe Doljevac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare