Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI, Nenad Mihajlović/Nova.rs, googe maps

Lokalna samouprava Subotica potpisala je 2018. sa nemačkom bankom za razvoj KfW ugovor vredan 7,8 miliona evra kojim je trebalo da se od zagađenja zaštiti park prirode i jezero Palić, a umesto da se to desi, državna institucija je u međuvremenu u jezero ilegalno ispuštala životinjski, pre svega svinjski izmet. Kako za Nova.rs otkriva zatvorski stražar i uzbunjivač Đorđe Glušac, nakon što je afera izbila u javnost, uprava zatvora je pokušala da sve prikrije tako što je zakopala kanal putem koga su se fekalije slivale u Palić.

Gradske vlasti Subotice su u saradnji sa nemačkom bankom za razvoj KfW 2018. godine započele projekat čišćenja jezera Palić, čiji su ciljevi bili zaštita biodiverziteta i voda u jezerima Palić i Ludoš, kao i razvoj turizma. Palić je park prirode 3. kategorije, što znači da je zaštićeno područje od lokalnog značaja. Projekat je trajao od septembra 2018. godine do novembra 2022. godine.

Ceo projekat je nemačka strana finansirala sa ukupno 7,8 miliona evra. Od te sume, kako navode iz KfW banke, „6,5 miliona bespovratnih sredstava od strane nemačke vlade posredstvom KfW-a kao i dodatnih 1,3 miliona evra KfW kreditnih sredstava“.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Od „nemačkog novca“ nadograđeno je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, završena je izgradnja crpne stanice za otpadne vode, izgrađena je kanalizaciona mreža i na nju je priključeno 600 domaćinstava iz Palića, a tu su i drugi poslovi, kao što su stvaranje „tampon zone“ oko jezera sadnjom drveća i žbunja a nabavljen je i specijalizovani čamac i mreže za ribolov na jezerima Palić i Ludaš.

Pročitajte još:

A onda je stigla neprijatna vest. Otkriveno je da se u Palić ulivaju fekalije sa farme svinja i ovaca, kanalom dugim 15 metara, širokim i dubokim 50 santimetara. Da sve bude gore, krivac nije bio neki poljoprivrednik koji je gledao da uštedi, ili neki nesavesni privatnik, to je bila državna institucija i to Okružni zatvor Subotica iz čije ekonomije se izmet slivao u kanal, koji se uliva u Palić.

O slučaju je obavešteno Ministarstvo za ekologiju, koje je potom informaciju posle nekog vremena prosledilo pokrajinskom sekretarijatu za ekologiju, a pokrajinski sekretarijat je potom, takođe posle izvesnog vremena, prosledio dopis lokalnoj samoupravi. Sa celim tim slučajem upoznat je Đorđe Glušac, zatvorski čuvar – uzbunjivač koji je skrenuo pažnju na ovaj skandal.

„U zatvoru postoji ekonomija, na njoj su svinje i ovce i to nije ništa neuobičajeno. Postoje i septičke jame, u koje treba da se sliva otpad koji životinje prave. Ali, tu nastaje problem, jer je na ekonomiji uvek mnogo više životinja nego što bi trebalo, pa se taj otpad preliva iz septičkih jama, širi i predstavlja opasnost. Zbog toga je po naređenju bivšeg upravnika Dušana Suvajca, uz saradnju načelnika straže Mileta Ranisavljevića, naloženo da se prokopa kanal, kojim će taj otpad biti izručivan u Palić“, kaže Glušac za portal Nova.rs.

Đorđe Glušac Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Po zvaničnim podacima, kojima se svojevremeno hvalio i tadašnji upravnik Dušan Suvajac, na ekonomiji je bilo oko 180 svinja i 100 ovaca. Glušac navodi da je taj broj mnogo veći i da je tu problem.

„Tu je problem što je brojno stanje životinja uvek mnogo veće nego što ih zvanično ima. Odatle upravnik, načelnik i njegovi ljudi uzimaju sivnje ili ovce za Novu godinu, Božić, slavu ili kada im se prohte. Te životinje se hrane na račun zatvora, a završe na privatnoj trpezi. Da li da se ne bi ušlo u trag toj zloupotrebi, ili jednostavno da kamion koji prazni septičke jame ne bi dolazio svaki dan, prokopan je taj kanal“, objašnjava Glušac.

Đorđe Glušac Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

I tu nije kraj ove priče. Dok je prijava bila u Ministarstvu ekologije, a potom i pokajinskom sekretarijatu, kanalom je od zatvora u Palić plovilo šta je plovilo. Ali, istog dana kada je prijava stigla do lokalnog nivoa, dogodila se neobična koincidencija.

Pročitajte još:

„Obavešten sam da je prijava zaprimljena a dao sam i izjavu dvojici policajaca iz Odseka za ekološki kriminal PU Subotica. Čudno je što istog dana kada je obaveštenje stiglo u Suboticu, upravnik i načelnik su viđeni kako oko 6.30, znači pre početka radnog vremena, idu u pravcu ekonomije. Tamo su ve’ bili yatvorenici koji je odr\avaju Taj kanal je tada zatrpan, a kasnije, pošto se videlo da je tu nešto rađeno i kopano, jer je bila zima, preko njega su stavljene bale sena, kako bi sve bilo sakriveno“, objašnjava Glušac.

O nemilom slučaju obaveštena je i KfW banka.

„KfW izražava žaljenje zbog opisanih događaja u vezi sa potencijalnim zagađenjem jezera. Informacije koje smo dobili u vezi sa ovim navodima su pažljivo tretirane i prosleđene nadležnima za sprovođenje projekta u Subotici. Lokalne vlasti su odgovorne za praćenje ove i svake druge situacije u vezi sa potencijalnim ekološkim prekršajima/krivičnim delima“, naveli su.

Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

A lokalne vlasti se, za sada, ne oglašavaju. Na molbu portala Nova.rs o informacijama vezanim za ovaj slučaj iz Policijske uprave Subotica uputili su nas na Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu. Iz Osnovnog javnog tužilaštva odgovora na pitanja portala Nova.rs, nema.

Ipak, nije sve prošlo bez posledica, makar po sada već bivšeg upravnika Dušana Suvajca. On je na čelo zatvora došao sa novom vlašću. Suvajac je pozvan u Ministarstvo pravde u Beograd 17. marta, gde mu je saopšteno da 3. aprila ide u penziju. Njegovo penzionisanje je usledilo u toku posete delegacije Evropskog komiteta za spečavanje zlostavljanja, mučenja i ponižavanja zatvorenika koja je od 21. do 30. marta došla u nenajavljenu posetu Srbiji. Među zatvorima koje su obišli, bio je i Okružni zatvor u Subotici.

Svedok na suđenju Zviceru

U međuvremenu, na funkciju je stupio novi upravnik. U pitanju je Branislav Đurđev, koji se već pojavljivao na medijima i to kao svedok na suđenju Radoju Zviceru, vođi kavačkog klana za falsifikovanje isprava. Đurđev, tadašnji šef Odseka za upravne poslove novosadske policije, opisao je koja je procedura kada neko po prvi put dobija ličnu kartu.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Podsetimo, Radoju Zviceru i jednom policajcu sudilo se za falsifikovanje isprave. Naime, taj policajac je pronašao u sistemu izvesnog Slobodana Zeca, koji se odselio u Australiju još 1998. godine i tako je zloglasni vođa kavačkog klana ukrao identitet Slobodanu Zecu i izvadio regularna dokumenta sa svojom slikom i podacima Zeca.

BONUS VIDEO: Novi zatvor u Kragujevcu po EU standardima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare