Foto: Arhiva

Javno optuživanje vođa kriminalnih grupa za najmonstruoznija dela, koje za epilog, kao po pravilu, ima optužni predlog zbog znatno "blažih" krivičnih dela, postala su uobičajena praksa u srpskoj javnosti, ali i podzemlju. Radoje Zvicer, javno optuživan za teška ubistva i naručivanje ćevapa od ljudskog mesa, optužen je za falsifikovanje isprava zbog čega će mu se suditi pred Višim sudom u Novom Sadu. I to nije nikakva novost ako pogledamo kako su njegove "kolege" prolazile...

Iako je označen kao najopasniji kriminalac u regionu, etiketiran kao vođa narko-klana koji naručuje ćevape od ljudskog mesa svojih neprijatelja i, u interpretaciji predsednika Srbije i njegovih najbližih saradnika, osoba koja je planirala da ubije predsednika Aleksandra Vučića, Radoju Zviceru je pred sudom u Novom Sadu zakazan postupak koji se protiv njega vodi zbog dva krivična dela i nijedno od njih nema veze sa onim za šta ga javno optužuju – navođenje na overu neistinitog sadržaja i produženo krivično delo falsifikovanje isprave.

Ukoliko se dokaže krivica Radoja Zvicera, i drugih optuženih, mogao bi da bude osuđen na zatvorsku kaznu od tri meseca do pet godina zatvora, međutim kako se Zviceru u ovom trenutku ne može ući u trag jer je, kako smo saznali od ministara i predsednika, pobegao je i skriva se u drugim državama, po svemu sudeći će mu se suditi u odsustvu.

Tako će „najopasniji i najkrvoločniji kriminalac“, umesto na višegodišnjoj robiji (pod uslovom da je zaista počinio dela za koje ga političari optužuju) iza rešetaka provesti eventualno nekoliko meseci do par godina.

Ovakva situacije viđena je mnogo puta, a samo ako se vratimo nekoliko godina unazad, sličnu „sudbinu“ preživeo je njegov možda i najveći neprijatelj, vođa suparničke kriminalne grupe Jovan Vukotić, kada je zajedno sa svojom devojkom uhvaćen u Turskoj sa lažnim makedonskim pasošem, u kom je stajalo ime Georgije Andonov.

Iako je u tom trenutku njegova lokacija bila nepoznata, te se za njim tragalo verujući da bi mogao da odgovori na pitanja nadležnih u vezi pojedinih slučajeva, Vukotić je „pao“ samo zahvaljujući svojoj nepažnji, dok je išao na letovanje sa partnerkom. Deportovan je u Srbiju, uz pompezne najave da je vođa opasnog klana konačno dolijao, ali je osuđen samo zbog falsifikovanih dokumenata.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Na saslušanju je priznao da je falsifikovao putnu ispravu, a kako je objasnio, to je bilo zato što se nalazio na plavoj poternici Crne Gore, te je u više navrata do sada bio zaustavljen na granicama. Kako je tada utvrđeno, sa tim dokumentom je promenio šest zemalja, a umesto višegodišnje robije, „zaradio“ je tek 15 meseci, nakon čega je izručen u Crnu Goru ali je ubrzo i pušten.

Ni tada, ali ni godinama koje slede, Vukotić nije osuđen ni za jedno delo koje mu se, doduše kroz novinske tekstove i izjave, stavljalo na teret. Pušten je iz crnogorskog pritvora, a gde se sada nalazi, nije poznato.

Kašćelanu sude za zelenašenje

I Slobodan Kašćelan, koji je označavan kao jedan od vođa kavačkog klana, našao se na optuženičkoj klupi u Crnoj Gori. Kao i njegove „kolege“ Zvicer i Vukotić, Kašćelan je označavan kao brutalni vođa jedne od najmoćnijih kriminalnih organizacija u ovom delu Evrope.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Ipak, optužnicom crnogorskog tužilaštva, trenutno mu se sudi zbog zelenašenja, s tim što postoje i navodi da je zajedno sa Igorom Božovićem 2010. godine organizovao kriminalnu grupu.

Slučaj Filipa Koraća

Filip Korać, u medijima označavan kao bliski saradnik Luke Bojovića, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Valensiji u Španiji, optužen je od strane predsednika da je najveći narko-diler. Spekulisalo se da je preuzeo sve Bojovićeve poslove nakon što je on završio iza rešetaka, kao i da je blizak „škaljarskom klanu“, koji je u sukobu sa kavačkim, a sa kojim je sarađivao nedavno uhapšeni Veljko Belivuk.

Ipak, Filip Korać je u Srbiji, makar prema onome što je do sada bilo poznato, slobodan čovek.

„Neću da vam pričam da je glavni snabdevač drogom, svuda sve, ni za šta nije kriv. I uvek će da bude. Kad ga imate i za umešanosti u ubistva, i sad znam da ću da budem kritikovan, neko će da se pojavi u tužilaštvu da kaže: „Pa da, ali nisu procesne pretpostavke u potpunosti ispunjene i ne možemo da damo status svedoka-saradnika čoveku koji kaže da mu je Filip Korać platio ubistvo i da je on bio taj koji je to uradio“, rekao je Vučić tada.

Bonus video: Sve žrtve Belivukovog klana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar