Da li je novi atentat na Vučića stvarna pretnja ili drski marketing

Hronika 25. jan. 202218:42
Podeli:
Foto: MUP, Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić našao se ponovo na meti atentatora, saopštio je ministar policije, dodajući da je grupu koja je trebalo da povuče oroz oformio Radoje Zvicer. Dok predsenik tvrdi da to nije tako “lak posao”, stručnjaci smatraju da je reč o jeftinom i drskom političkom marketingu I da bi informacijama trebalo da se pozabave nadležni.

Vulin je najpre objavio da je MUP 14. januara, pod oznakom hitno, posredstvom Evropola, zvanično obavešten o postojanju operativnih informacija da je organizovana kriminalna grupa, sačinjena od članova iz raznih zemalja, koja za cilj ima atentat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dodajući da pripadnici MUP-a, BIA, zajedno sa predstavnicima Evropola i partnerskih službi, rade na utvrđivanju svih identiteta.

Vulin je naveo da je na čelu ove kriminalne grupe crngogorski državljanin Radoje Zvicer, navodni organizator i vođa kavačkog klana, kako je označen u medijima, za kojim je Srbija navodno već raspisala poternicu.

Aleksandar Vulin Foto: Nova S

Ubrzo se sa, kako je najavljeno, “eksluzivne lokacije” - za koju se ispostavilo da je novi “dabl-deker” Štadlerov voz koji je Srbija nabavila - javio i predsednik, potvrdivši Vulinove izjave uz poruku da atentat na predsednika i nije tako lak posao.

„Tu su uvezani ljudi sa imenom i prezimenom iz više zemalja. Ni za koga od njih nisam čuo, niti sam ikoga od njih video. Nadležni organi preduzimaju sve mere da se tako nešto spreči. Rade i imaju sve podatke. Ta zemlja EU bila je veoma korektna i fer, razgovarali su sa našima, koji se trude i rade, raspisali su poternice za određenim licima, a za nekima se traga", dodao je on.

Poredeći te informacije sa Vulinovim, otvorilo se pitanje kako je moguće da, ukoliko je Zvicerovo ime zaista na tom spisku, predsednik za njega nije čuo, kada je, neposredno nakon hapšenja Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i pripadnika njihove kriminalne grupe, u bizarnom obraćanju rekao da je Belivukova grupa Zviceru slala ćevape od ljudskog mesa i poručio mu: „Zviceru govorim da mu slobode neće biti dok sam živ. To radim jer sam borac.“

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Pored toga, Vučić je ocenio da su mogući razlozi da neko priprema atentat na njega činjenica da je mnogo urađeno velikim hapšenjima protiv narko-kartela u Srbiji, ali i zato što je mnogima u interesu destabilizacija Srbije.

Nije mnogo vremena prošlo dok se nije pokrenula i naprednjačka mašinerija sa porukama da se slučaj mora rasvetliti i sedmorica “anonimnih atentatora” pohapsiti. Međutim, ni njihovo rasplamsavanje nije odjeknulo u javnosti, kao ni sama informacija o atentatu, jer je ovo ko zna koji po redu imaginarni napad na predsednika Vučića.

Advokat Borivoje Borović, bivši član Navodne stranke, smatra da se pred svake izbore, kao dobra ideja, iznesu informacije o nekom atentatu.

Foto: Medija centar Beograd

“Mislim da ovo nema veze sa situacijama koje su bile kod premijera Đinđića I praviti paralelu je potpuno besmisleno. Ukoliko je bilo nekih najava, nekoliko puta, nismo čuli da je bilo ko tim povodom uhapšen ili procesuiran. Dakle, ja ne bagatelišem bilo kakvu pretnju, ali ovo postaje potpuno, da ne kažem, smešno I jedan prost scenario kojim se zamajava narod koji bi trebalo da se uplaši ako sklone predsednika.

To je već jedna drskost u političkom marketingu”, kaže Borović za list “Nova”, objašnjavajući da bi ovim inforamcijama trebalo da se pozabave nadležni, a ne da skreću javnost objavljujući ime čoveka koji je navodno specijalno oformio grupu da bi ubili predsednika.

“Žao mi je, ali suviše se ovaj predsednik “sprijateljio” sa ljudima s one strane zakona, suviše sebi daje za pravo da komentariše svaku kriminalnu grupu I lažno optužuje ljude, poput Filpa Koraća, na taj način pokušavajući da se svrsta na stranu jedne grupe. Kada je “nevoljno” morala biti uhapšena ona kriminalna grupa, sada nedostaje materijal za predizbornu kampanju I u situaciji kada je položio oružje pred meštanima Gornjih Nedeljica, sada pokušava sa nekim novim, drskim I bezobraznim metodama da stekne naklonost. Uopšte u to ne verujem, smatram da, u situaciji kada niko nije procesuiran za prisluškivanje, ovu lakrdiju bi narod morao da prekine na izborima”, zaključuje Borović.

Ninić: Samo je u Srbiji to postalo predmet sprdnje

Saradnja i razmena informacija između Europola i naše policije o regionalnom kriminalu je uobičajena aktivnost, objašnjava advokat Ivan Ninić i podvlači da, umesto da se sve beznednosne provere vrše u najstrožijoj tajnosti, ovu temu sada vrh države koristi da bi napravio rijaliti program za šire narodne mase.

Ivan Ninić Emisija Utisak nedelje
Ivan Ninić Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Da li je iko od 2012. do danas krivično-pravno procesuiran zbog primpreme bilo kog atentata na Vučića? Ko su akteri koji su navodno ostavili oružje u šumi u Jajincima? Taj spin nikada ne dobije sudski epilog. Nema ozbiljnije teme za jednu državu i jedno društvo od planiranja atentata na najviše državne funkcionere. Samo je u Srbiji to postalo predmet sprdnje, zahvaljujući upravo predstavnicima institucija i medijima pod njihovom kontrolom”, kaže Ninić dodajući da ostaje da vidimo kakav "arsenal" narednih dana pripremaju za tabloide i koga će iz svojih redova dovesti u vezu sa Zvicerom, da bi ovu priču maksimalno pojačali.

“Vučić i njegov prvi ešalon temu atentata uvek iznova reprodukuju kad god se suoče sa padom rejtinga SNS ili kada treba prekriti druge aktuelne teme, a to je sada ova gužva sa Rio Tintom, ali rezultati referenduma koji nagoveštavaju da glasačka naprednjačka mašinerija polako posustaje”.

Bonus video: Pokušaj ubistva Zvicera u Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram