Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer trebalo bi da se nađe na optuženičkoj klupi u sudnici u novosadskom sudu ali ne zbog monstruoznih dela za koje je u više navrata javno optužnivan, poput planiranja atentata na predsednika Aleksandra Vučića ili davanja naloga da se ljudsko meso melje u mašini, a da mu se potom šalju ćevapi, već zbog falsifikovanja isprava. Zvicer, označen kao jedan od najopasnijih ljudi u regionu, sudeći po procenama državnog vrha, ni ovog puta neće ući u sudnicu.

Ime Radoja Zvicera godinama se provlači kroz stranice crne hronike medija u Srbiji i regionu, ali je „širu popularnost“ stekao zahvaljujući redovnom pominjanju u obraćanjima predsenika Vučića.

„Jedan od tih koljača je slao Zviceru ćevape napravljene od ljudskog mesa. Zvicer se iznervira i kaže da hoće ćevape i onda mu ih oni naprave u industrijskoj mašini za mlevenje mesa. Zovem Zvicera da me ubije, zato što mu slobode neće biti dok sam živ. Moraćeš da odgovaraš za ćevape“, rekao je u svojoj bizarnoj predstavi predsednik Vučić nakon što je uhapšena grupa Veljka Belivuka, a otkriven je tajni „bunker“ u kući u Ritopeku.

Ipak, po svemu sudeći, Zvicer neće odgovarati „za ćevape“, ako ih je uopšte i bilo, makar ne prema onome što se moglo naći u optužnici protiv Veljka Belivuka i pripadnika njegove grupe jer u njoj nema Zvicerovog imena. Ovoga puta pred novosadskim sudom protiv njega je podignut optužni predlog zbog krivičnih dela navođenje na overu neistinitog sadržaja i produženo krivično delo falsifikovanje isprave.

Iako se ne navodi o čemu se tačno radi, odnosno za koja tačno dokumenta se Zvicer tereti, odranije je poznato da je koristio minimum jedan lažni identitet. Kada je 2018. godine u poslednjem trentuku izbegao hapšenje u okviru policijske akcije koja je na Kosovu i Metohiji planirana desetak dana, zahvaljujući dojavi koju je dobio, uspeo je da izađe sa KiM i „preseli“ se u drugu državu.

Foto: MUP Srbije

Tada su crnogorski mediji, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih službi, naveli da se Zvicer godinama koristi identitetom izvesnog Josipa Babića iz Bosne i Hercegovine, koji je nabavio ilegalnim kanalima. Kako se tada saznalo, Zvicerovi saradnici koji su mu obezbedili ova dokumenta pronašli su u bazi podataka muškarca koji fizičkim izgledom i godinama podseća na Zvicera.

Pogodovalo je i to što izvesni Babić, inače rođen i nastanjen u Nemačkoj, nikada nije izvadio dokumenta u Bosni i Hercegovini, zbog čega je bio „idealan“ kandidat falsifikatorima.

O Zvicerovim lažnim identitetima govorilo se i kada je na platformi Jutjub objavljen video snimak u kom je objašnjena hijerarhijska struktura kavačkog klana, gde je navedeno da se njihov vođa, Radoje Zvicer, krio u više evropskih zemalja, gde je uvek uspevao da ostane ispod radara policije zahvaljujući lažnim identitetima.

Interesantno je da, kada je maja 2020. godine, pokušana pucnjava na Radoja Zvicera u Ukrajini, tamošnji mediji su objavili da se u toj zamlji krio pod imenom Piter Raduj Znice.

Vulin: Vučić politički cilj Radoja Zvicera

Ministar unutrašnjih poslova Aleksadnar Vulin izjavio je pre nekoliko dana da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić politički cilj vođe crnogorskog kavačkog klana Radoja Zvicera, a da je Evropol upozorio Srbiju da je atentat spreman za prvu polovinu ovog meseca. Redakcija portala „Nova.rs“ pokušala je da sazna da li su u ovom slučaju preduzeti bilo kakvi pravni potezi, ali odgovor na naša pitanja nikada nismo dobili.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram