Foto: Miloš Lazić/Nova.rs

Jedan od vođa kriminalnog klana Drešaj iz Tuzi - Viktor Drešaj uhapšen je jutros u velikoj međunarodnoj operaciji "General" po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pišu "Vijesti".

Izvor „Vijesti“ iz Tuzi naveo je da je Drešaj, nešto posle deset časova, viđen sa lisicama na rukama u pratnji službenika Specijalnog policijskog odeljenja (SPO).

Izvor je naveo da je SPO po nalogu SDT-a u Budvi uhapsio i Vukana Čokovića (61) koji je ranije imao ime Vinetu. Pripadnici SPO od jutros pretresaju kuće Drešaja u Tuzima.

Nalaze se u dokumentu SOCTA

Viktor Drešaj i njegov brat Leon u dokumentu SOCTA – Procena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala zavedeni su kao vođe jakog kriminalnog klana iz Tuzi.

U tom dokumentu piše da se Drešaji godinama bave „švercom kokaina, ali da im je primarna delatnost – krijumčarenje marihuane, duvana i duvanskih proizvoda“.

Foto: MUP Srbije/ilustracija

Vukan (Vinetu) Čoković hapšen je još 2015. godine u Španiji, tada u velikoj međunarodnoj operaciji „Vinetu“, a međunarodne službe označile su ga kao vođu kriminalne grupe od koje je zaplijenjeno 3,5 tona kokaina.

Narkotici su tada otkriveni u nekoliko akcija, a policija je uhapsila ukupno 69 osoba, od kojih su Čoković i najmanje osam članova grupe iz Srbije i Crne Gore imali glavne uloge u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ime Vukana (Vinetu) Čokovića je u policijskim dokumentima decenijama zavedeno kao bezbednosno – interesantno lice, koje je veliki deo proveo u Evropi i Latinskoj Americi kako bi izbegao zatvor ili likvidaciju.

U Madridu živeo „punim plućima“

U leto 2015. kada je uhapšen, španski portal ElConfidencial naveo je da je Budvanin Čoković u Madridu “živio punim plućima“, te da se nije skrivao.

U Španiji se predstavljao i kao fudbalski menadžer, a kako je tada pisao taj medij, upravo razbacivanje novcem “koštalo” ga je hapšenja. Navodno, policija je do njega došla sasvim slučajno, istražujući ko će kupiti 1.400 ukradenih satova, vrednih nekoliko miliona evra.

Nekoliko izvora „Vijesti“ navelo je da je u toku „akcija velikih razmera prema članovima organizovanih kriminalnih grupa“.

„Jutros je započela akcija kodnog naziva ‘General’, a na osnovu prethodne višemesečne saradnje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), Federalog istražnog biroa (FBI) i Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) Sjedinjenih Američkih Država i Australijske federalne policije (AFP)“, saopštio je „Vijestima“ specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

VIDEO: Hapšenje zbog pranja novca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare