Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Suđenje Predragu Koluviju, većinskom vlasniku imanja "Jovanjica" , na kom je prošle godine zaplenjeno skoro četiri tone marihuane, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu uvodnim izlaganjem odbrane. 

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja u ovom postupku zastupa prvo optuženog Koluviju, ponovo je upitala šta se dešava sa strujom na imanju.

Ona je osporila predlog oko dopisa za potrošenu struju na imanju, koji je tužilaštvo iznelo.

Zora Dobričanin Nikodinović, Foto:Nemanja Jovanović

„Neverovatno je da se za avgust i novembar kada“ Jovanjica“ nije radila troši ista struja. Račun za jul ili avgust je identičan kao i za novembar. Ako u avgustu „Jovanjica“ radi punom parom, imamo činjenicu da se od 13. novembra gotovo ne troši struja, kako je to skoro ista visina računa koji se plaćaju za te mesece. Ko je trošio struju na „Jovanjici““, upitala je advokatica i dodala:

„Zašto se traži struja samo do 1.1.2020., a ne i kasnije kako smo tražili. Predlažem da se ponovo vidi ko troši struju na „Jovanjici““, rekla je ona.

Podsetimo, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović i ranije je izjavljivala da je sporna potrošnja struje na ovom poljoprivrednom imanju. Ona je ranije istakla za televiziju N1 da je u večernjim satima 16. marta ove godine, dan nakon proglašenja vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, iz automobila uslikala ovu plantažu na kojoj su gorela svetla.

Dobričanin Nikodinović je tada o tome obavestila Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je vodilo istragu, tražeći da se ispita zašto je imanje u sred noći osvetljeno, ako je MUP zvanično saopštio da od Koluvijong hapšenja tamo boravi samo policija koja obezbeđuje imanje.

Marihuana u Jovanjici
Foto Printscreen mup.rs

Inače, ona je danas ponovo istakla da nije tačno da se na  imanju uzgajala opojna droga.

Ona je na današnjem pretresu osporavala većinu dokaza koje je predložilo tužilaštvo, rekavši da za pojedine ne zna kako su stigli i od koga, kao i da su pribavljeni na nezakonit način, prilikom nezakonitog pretresa.

„Nije tačno da je pretresanje vršeno od 13. do 15. 11. 2019. godine. Pretresanje je okončano 13. novembra bez naredbe. Nešto što je završeno, ne može da se nastavi. Ipak, ponovo je bilo 14. i počelo u devet ujutru, a gotovo u 18.15 sati. Onda je 15. 11. ponovo započeto u 10 sati gotovo u 15 časova. Nije pretresanje vršeno od 13. do 15. , već 13. , bez naredbe i bez obrazloženja. Zatim je 14. stigla naredba, ali za 13., tako da je i 14. i 15. obavljeno bez naredbe. Zato sam ja predložila da se svi ti dokazi tada nabavljeni izdvoje iz predmeta“, rekla je ona.

Podsetimo, sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanoviću.

Afera „Jovanjica“ je u više navrata dovođena u vezu sa samim vrhom države, odnosno da nije moguće da je bez njihovom znanja bilo moguće uzgajanje kanabisa u veštačkim uslovima na imanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare