Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs, MUP Srbije

Suđenje većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" Predragu Koluviji i još devetoro optuženih za nedozvoljenu proizvodnju i uzgajanje kanabisa u veštačkim uslovima nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu uvodnim izlaganjem tužioca i odbrane. Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa Koluviju, istakla je da je većina dokaza u ovom postupku nezakonito pribavljena i dodala da je policija znala šta se nalazi na "Jovanjici" o čemu svedoči sastanak vlasnika imanja sa državnim sekretarom MUP Milosavom Miličkovićem.

Milosav Miličković,, Foto: MUP Srbije

Suđenje većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica“ Predragu Koluviji i još devetoro optuženih za nedozvoljenu proizvodnju i uzgajanje kanabisa u veštačkim uslovima nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu uvodnim izlaganjem tužioca Saše Drecuna i odbrane. Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa Koluviju, istakla je da je većina dokaza u ovom postupku nezakonito pribavljena i dodala da je policija znala šta se nalazi na „Jovanjici“ o čemu svedoči sastanak vlasnika imanja sa državnim sekretarom MUP Milosavom Miličkovićem.

Pročitajte još:

Preedrag Koluvija, Foto: Printscreen/Radio televizija Vojvodine

Kako je navela, Koluvija je u periodu pre hapšenja išao na službeni sastanak sa državnim sekretarom MUP Miličkovićem, što dokazuje da je policija u tom trenutku imala saznanja o tome šta se uzgaja na „Jovanjici“.

Istakla je da je na tom sastanku Koluvije tražio da se kontroliše proizvodnja na „Jovanjici“, a potom je zahtevala da se Miličković sasluša kao svedok tokom postupka.

Najpre je tokom pretresa tužilac Drecun nastavio sa izlaganjem brojnih dokaza koji su prikupljeni tokom istrage. Osvrnuo se na komunikaciju okrivljenih preko aplikacije „Razgovor“ u kojoj su optuženi bili upisani pod kodnim imenima. On je dodao i da će tužilaštvo tokom postupka dokazati da postoji krivica svih optuženih za nedozvoljenu proizvodnju opojne droge.

Zora Dobričanin Nikodinović, Foto:Nemanja Jovanović

Zatim je uvodno izlaganje počela i advokat Zora Dobričanin Nikodinović, branilac Koluvije i Vladana Živojinovića, rekavši da je optužnica „više nego klimava“ i zapitala gde se nalaze telefoni vlasnika „Jovanjice“.

„Tužilaštvo je omelo postupak tako što je dostavilo optužnicu javnosti pre nego što je on počeo. Optužnica je više nego klimava, a oko 99 odsto dokaza pribavljeno je na nezakonit način. Takođe, tražim da se od MUP Srbije pribave dokumenti na osnovu koga će se utvrditi gde se nalaze i u kom su stanju pojedini dokazi. Posebno me zanima gde se nalaze i u kom su stanju biljke i telefoni oduzeti od Koluvije“, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Inače, Koluvijini telefoni našli su se u žiži javnosti i nedavno, odnosno kada su iz pritvora pušteni pripadnici policije i BIA, koji su početkom jula uhapšeni zbog sumnje da su bili obezbeđenje na imanju „Jovanjica“.

Tada je optuženi vlasnik imanja podneo krivičnu prijavu Službi unutrašnje kontrole MUP i žalbu Zaštitniku građana zbog veštačenja njegovih telefona, odnosno, nakon što je uočio da su koverte u kojima su bili aparati drugačije nego ranije.

Pročitajte još:

Koluvijini advokati su zbog toga izrazili sumnju u nezakonito postupanje tužilaštva sa dokazima, tvrdeći da zbog toga ne mogu da budu korišćeni tokom suđenja.

Dobričanin Nikodinović je u svom izlaganju istakla i da su pretresi u istrazi vršeni bez naredbi, dodavši da tužilac svoju optužnicu pokušava da dokaže na osnovu nekih zaplenjienih dnevnika i rokovnika.

Podsetimo, sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanoviću.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare