Foto:PU NIŠ/MUP Srbije

Nišlija M.K. osuđen je na pet godina zatvora zbog pljačke niške filijale Vojvođanske banke koju je izvršio pre 12 godina, na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela koji je zaključio sa Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu a potvrdio ga je Viši sud.

„Prihvaćen je sporazum o priznanju krivičnog dela koji je M.K. zaključio sa Višim javnim tužilaštvom, oglašen je krivim za razbojništvo u saizvršilaštvu u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom, držanjem, nošenjem i stavljanjem u promet oružja i eksplozivnih materija. Za prvo krivično delo izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od četiri i po godine a za drugo jedna godina nakon čega mu je utvrđena jedinstvena kazna od pet godina koju će izdržati po pravnosnažnosti presude. U nju će mu se uračunati vreme koje je proveo na izdržavanju kazne po prethodnoj presudi Višeg suda koju je Apelacioni sud preinačio kao i vreme koje je proveo u ekstradicionom pritvoru“, saopštio je portparol Višeg suda u Nišu, sudija Miško Radivojević.

Sudski portparol je objasnio da je M.K. oduzeta imovinska korist stečena krivičnim delom.

„Osuđenom licu oduzeto je 82.160 evra, obavezan je da plati sudski paušal od 15 000 dinara a o ostalim troškovima će se odlučiti posebnim rešenjem. Ukinut mu je pritvor, naloženo je da se odmah pusti na slobodu ali mu je izrečena mera napuštanja boravišta i obaveza javljanja jednom mesečno nadležnoj policijskoj stanici svakog narednog meseca od 1. do 5. u tom mesecu. Takođe, oduzeta mu je i putna isprava“, zaključio je sudija Radivojević.

M.K. je u odsustvu osuđen na osam godina robije zbog razbojništva i nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i eksplozivnih materija jer je 5. marta 2010. godine učestvovao u pljački banke nakon čega je pobegao. Po poternici koju je za njim raspisala Srbija uhapšen je u Španiji i ekstradiran iz ove zemlje. Iskoristio je zakonsko pravo da traži ponovljeno suđenje kako bi se preispitala zakonitost pravnosnažne odluke donete bez njegovog prisustva pa mu je ona umanjena na ukupno pet.

Kako je ustanovljeno tokom sudskog postupka vođenog protiv razbojničke petorke, A.Đ. je vozilom „seat kordoba“ dovezao pljačkaše do Episkopske ulice, nakon čega su ušli u banku. Na licima su imali maske, na glavi perike a da bi zavarali obezbeđenje, u rukama su držali cveće. Naoružani pištoljima, najpre su savladali radnika obezbeđenja S. M. udarivši ga nekoliko puta drškom pištolja po glavi, usled čega je zadobio prelom potiljačne kosti, a da bi ga uplašio M.K. mu je pucao iznad glave.

Pročitajte još:

Nakon što su razoružali i drugog radnika obezbeđenja G.M., ušli su u trezor banke, zapretili da će pucati u troje službenika i naredili im da legnu na pod. Uzeli su novac raznih valuta ukupne vrednosti 48.203.570 dinara i potrpali ga u platnenu torbu. Na izlazu iz banke sreli su se sa A.M., takođe službenikom obezbeđenja u koga su pucali ali ga nisu pogodili.

Vozilo su ostavili na periferiji Niša gde su ga zapalili ali se vatra ugasila pa je policija pronašla maske i perike korišćene u pljački. Zahvaljujući biološkim tragovima, razbojnici su identifikovani i uhapšeni krajem novembra 2010. godine ali ukradeni novac nije pronađen.

Za jednog od članova razbojničke petorke. P.J. , ponovo se čulo pre dve godine kada je uhapšen u Ukraini zbog sumnje da se sa još jednim Srbinom M.B. i dvojicom Crnogoraca, teško ranio vođu „kavačkog klana“ Radoja Zvicera. Nišlija P.J. koji je iz zatvora zbog pljačke Vojvođanske banke izašao 2018. godine, uhapšen je maja 2020. godine u blizini Odese ubrzo nakon pokušaja likvidacije Zvicera tokom kojeg je pogođen sa pet metaka. I njegov saučesnik iz Srbije M.B takođe je imao policijski dosije jer je početkom 2017. godine uhapšen u Prokuplju sa punim gepekom oružja.

BONUS VIDEO: Uhapšen osumnjičeni za seriju razbojništava u Rakovici

Komentari

Svi komentari (0)