„Ni korak nazad“ osudio stav AKS o advokatu Kokanoviću

Hronika 23. jul. 202118:01 > 22:02
Podeli:
advokati protest
Foto: Printscreen Fonet/Video

Protest advokata „Ni korak nazad!“ najoštrije je osudio najnoviji pokušaj, kako tvrde, političkog progona jednog od organizatora protesta Čedomira Kokanovića iz Beograda, a od strane Advokatskih komora Srbije i Vojvodine.

„Ujedno osuđujemo i stav Advokatskih komora Srbije i Vojvodine koje protivno odlukama komora sa najvećim brojem advokata u Srbiji žele da sa Ministarstvom pravde nastave pregovore o popravljanju nepopravljivo lošeg nacrta Zakona o parničnom postupku. Sve se to dešava u situaciji gde je i samo Ministarstvo nakon višenedeljnih protesta u celoj Srbiji praktično obustavilo dalji rad na nacrtu tog zakona“, navodi se u saopštenju i dodaje:

Pročitajte još:

„Najnovijim potezom čelnika advokatskih komora Srbije i Vojvodine pokušava se izmeštanje vođenja montiranih disciplinskih postupaka protiv advokata Kokanovića iz suda njegove matične beogradske komore u Disciplinski sud Advokatske komore Vojvodine. Ovo je nastavak kampanje ućutkivanja advokata koji se protive zloupotrebama i otvoreno kritikuju rukovodstva u advokatskim komorama“, navode dalje.

„Suprotno je elementarnim principima vladavine prava da po političkoj disciplinskoj prijavi komore Vojvodine sudi sud te iste advokatske komore u koju ja kao advokat iz Beograda nisam upisan. Posebno je neprihvatljivo to što u Advokatskoj komori Vojvodine, kao nekada u „Vunenim vremenima“ advokati optuženi u disciplinskom postupku nemaju pravo da u svoju odbranu predlažu dokaze, za razliku od komore Beograda, i za razliku od svakog kaznenog postupka svake civilizovane zemlje“, izjavio je advokat Čedomir Kokanović.

Čedomir Kokanović Foto:N1

Advokati okupljeni oko Protesta advokata „NI KORAK NAZAD!“ nastavljaju da pažljivo prate postupanja Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde i opet će reagovati protestima i blokadama u celoj Srbiji u slučaju pokušaja da se donesu zakoni na štetu građana i prava advokata da ih delotvorno zastupaju pred sudom.

BONUS video: Protesti u 37. Bloku na Novom Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar