Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Advokati iz Niša okupili su se danas u parku preko puta Osnovnog i Višeg suda u znak protesta zbog pokušaja da se u Skupštini Srbije donesu tri autentična tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Advokat Biljana Branković je kazala da je protestni skup organizovan kako bi se poslala jasna poruka Narodnoj skupštini i poslanicima da se zakoni ne mogu menjati preko noći.

„Okupili smo se iako su predlagači povukli predlog za donošenje autentičnog tumačenja. Međutim, da se to dozvolilo i da je to „prošlo“ u Skupštini, to bi se moglo uraditi i u bilo kom drugom slučaju“, izjavila je Branković.

Ona je kazala da bi usvajanjem autentičnih tumačenja svi pravosudni okončani postupci u korist građana mogli biti ponovljeni, a građani bi morali da vrate naknade koje su dobili.

Bankarski predmeti koji su u toku, dodala je Branković, bi svakako na osnovu autentinog tumačenja bili odbijeni jer bi sudovi mogli da donose presude kojima odbijaju tužbene zahteve.

„Poruka sa skupa je – branimo ljudska prava, branimo gradjane od bankarskog lobija“, naglasila je Branković.

Prema njenim rečima, napadi na advokaturu zbog protivljenja da autentična tumačenja budu usvojena u Skupštini su potpuno neosnovani.

„Mi ne zastupamo sebe u tim sudskim procesima nego zastupamo građane koje bankarski lobi na različite načine pokušava da dovede u zabludu“, kazala je Branković.

Istakla je da su Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Niša organizovale današnju jednodnevnu obustavu rada, ali su se advokati spontano okupili na protestu ispred zgrade suda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar