Foto: Instagram/olgicamarkanovic

Olgici Markanović optuženoj za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima za koje nema licencu ponovo je produžen pritvor odlukom Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Prema ovoj odluci, pritvor može da joj traje do 24. septembra, precizirala je za Tanjug portparolka suda Bojana Stanković.

Markanovićeva je u pritvoru već skoro tri meseca, od hapšenja 1. juna.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je 28. jula sudu optužni predlog protiv Markanovićeve i njene saradnice J. T. zbog krivičnog dela – teško delo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu.

Očekuje se da sud uskoro zakaže početak glavnog pretresa (suđenja).

Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićevu osudi na tri godine zatvora, a J. T. na godinu dana zatvora.

One se terete da su krivično delo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom „medicinsko-estetskom centru Tayas“ u Beogradu, u ulici Drinička br. 8a, tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva „plazma pen“ prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim delovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

Istovremeno su primenjivale nedopuštene injekcije lokalne anestezije „lidokain – hlorida“ koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primene uređaja „plazma-pen“ zbog korišćenja struje.

Tužilaštvo je u toku dokaznog postupka ispitalo 12 oštećenih i jednog svedoka i odredilo medicinsko veštačenje telesnih povreda oštećenih od strane sudskog veštaka za oblast plastične i rekonstruktivne hirurgije.

U daljem toku postupka tužilaštvo je najavilo da će ispitati preostale oštećene, odrediti medicinsko veštačenje telesnih povreda oštećenih, nakon čega će doneti odluku o krivičnom gonjenju okrivljenih zbog istog krivičnog dela učinjenog na štetu lica koja nisu obuhvaćena ovim optužnim predlogom, saopštilo je tužilaštvo.

Markanovićeva je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadrilekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima pružala je, kako je navela, uređajem „Plazma pen“ koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Takođe je tvrdila da poseduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usled nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu pre oporavka kože.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)