Foto: MUP/Savo Prelević/Vijesti/Privatna arhiva

Dušan Jovanović Giba, jedna od osoba protiv koje će biti podneta krivična prijava nakon akcije "Vertikala", zbog ubistava "škaljaraca" u Grčkoj, odranije je poznat policiji. Krajem prošle godine je hapšen u luks-kompleksu u Sarajevu, nakon čega je u tužilaštvu izjavio da je u taj grad došao kako bi se sakrio od problema koje je imao u Srbiji.

U akciji „Vertikala“ uhapšeni su Milinko Brašnjović, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojnović, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Nataša Dedić, Rade Stojićević i Abaz Rabin. Svi oni sumnjiče se da su učestvovali u ubistvima Alana Kožara, Damira Hodžića, Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini i Krfu 2020. godine.

Petar Lazović sa klanom Belivuk
Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

„Organizatori kriminalne grupe su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk. Krivična prijava pored njih obuhvata i Ratka Živkovića, Milovana Zdravkovića zvanog Teg i drugih“, saopštio je načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbiji Ninoslav Cmolić.

Ninoslav Cmolić načelnik Uprave kriminalističke policije, Zoran Šašić, Konferencija za novinare MUP Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Lisice u luks-kompleksu

Jedan od uhapšenih, Dušan Jovanović Giba, boravio je na poslednjem spratu luksuznog kompleksa „Tower“ u Sarajevu zajedno sa srpskim državljaninom Darkom Dulovićem, kada je policija sredinom septembra prošle godine upala u stan. Policija je u stanu pronašla falsifikovana dokumenta Dulovića i Jovanovića, zbog čega su privedeni i određen im je pritvor.  U jeku hapšenja oglasio se i njihov advokat koji je pojasnio da je su privedeni u strahu.

„Prema njihovom kazivanju, oni su imali određenih problema u Srbiji i ovde su se sklonili zbog tih problema. Takva je njihova izjava, to uopšte nije tajna, to su izjavili i u Tužilaštvu“, kazao je Siniša Derganc, advokat iz Istočnog Sarajeva koji je zastupao Jovanovića.

Foto: E-Stock/Milan Lucic

Inače, dok je Dulović bio optuživan da je pomogao NN osobi da postavi bombu ispod automobila Siniše Milića Bosketa 2018. godine na Autokomandi, ali je odlukom Apelacionog suda oslobođen tih optužbi.

Sa druge strane, Dušan Jovanović Giba pominjan je na suđenju protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao osoba bliska Darku Šariću. O njemu je govorio dojučerašnji pripadnik Belivukovog klana Bojan Hrvatin, koji je u zamenu za menju kaznu odlučio da sarađuje sa tužilaštvom.

darko

„Na stadionu Partizana video i izvesnog Dušana Jovanovića, koga poznajem iz Centralnog zatvora, a na stadionu je bio u društvu Marka Miljkovića. Miljković mi je tada rekao da je Dušan Jovanović jedan od egzekutora Kožara i Hadžića. Na Skaju je Jovanović imao nadimak Dom“, ispričao je Hrvatin u Specijalnom sudu.

Alan Kožar i Damir Hadžić, ubijeni su u julu 2020. godine na Krfu, a prethodno su u januaru, u restoranu u Atini, ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović.

Bonus video: Dejan Lazarević ponovo advokat na suđenju klanu Belivuk-Miljković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar