Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić saopštio je juče prve rezultate inspekcijskog nadzora koji je vršen nad Centrom za socijalni rad u Vršcu, a nakon što je Marko Budimirović (35) udavio svoju trogodišnju ćerku Petru, a potom izvršio samoubistvo. Utvrđen je niz propusta u radu institucija, a postavlja se pitanje i kako nadležne institucije nisu znale da je dete potencijalna žrtva.

Inspekcija je nakon sprovedenog nadzora utvrdila nekoliko propusta koji su načinjeni u slučaju u Vršcu, a od kojih su dva ključna.

Najpre je utvrđeno da je izostala procena položaja rizika i bezbednosti deteta, kao i preduzimanja mera zaštite deteta. Ovo je bilo neophodno učiniti.

„Centar za socijalni rad Vršac u proces zaštite od nasilja prioritet je usmerio na obezbeđivanje zaštite i bezbednost majke – žrtve nasilja, dok je izostala procena položaja rizika i bezbednosti deteta, kao i preduzimanja mera zaštite deteta. Nažalost Centar za socijalni rad Vršac u toku stručnog postupka nije utvrdio da je bezbednost deteta ugrožena“, navedeno je.

Vršac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kao drugi ključni propust navedeno je da je konstatovana loša komunikacija između vršačkih institucija, koje su postupale u pomenutom slučaju.

„Izostala je blagovremena i adekvatna razmena informacija na Grupi za kordinaciju i saradnju o navedenom slučaju između svih institucija uključenih u proces zaštite, a posebno u vezi sa tokom krivičnog postupka i radnjama koje su preduzimane. Centar nije obavešten niti se informisao o toku krivičnog postupka, kao ni o postupku veštačenja u vezi zdravstvenog stanja počinioca“, navedeno je u izveštaju nadzornog odbora.

Ostaće otvoreno pitanje i zbog čega institucije nisu komunicirale, kao i kako je moguće da Centar za socijalni rad nije bio zainteresovan za slučaj u kojem je, evidentno, bilo elemenata nasilja.

Zločin u Vršcu šokirao je javnost u Srbiji. Građani opravdano čekaju odgovor na pitanje ko je kriv za propuste, kao i kako je moguće da je nasilniku omogućeno da nasamo viđa dete, iako je samo nedelju dana pre zločina osuđen i to za porodično nasilje nad suprugom.

Foto: Printscreen Facebook

Građani su pre nekoliko dana, u znak nezadovoljstva, održali protest ispred Centra za socijalni rad u Vršcu.

Formiranje tela da ispita postupanje institucija

Podsetimo, povodom ove tragedije oglasili su se otvorenim pismom i iz Autonomnog ženskog centra, u kome između brojnih pitanja mole i da se razmotri da Zaštitnik građana, Republičko javno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo pravde, Više javno tužilaštvo u Beogradu – Odeljenjem za korupciju, kao i predstavnici institucija u Vršcu i predstavnici Autonomnog ženskog centra, formiraju ad hoc telo koje će da razmotri postupanje svih institucija u Vršcu uključenih u obezbeđivanje zaštite od nasilja u porodici, i sačini zaključke i preporuke, kako bi se ispravile greške u postupanju predstavnika institucija i kako bi se sprečilo da se ovakav tragičan događaj ponovi, ne samo u Vršcu, nego na teritoriji cele Srbije.

VIDEO: Protest u Vršcu zbog zločina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar