Ilustracija: Irfan Ličina, Goran Srdanov/Nova.rs

Alijansa protiv diskriminacije Roma izrazila je zabrinutost zbog današnjeg napada na Rome u Turekovcu kod Leskovca, osudila "sve oblike nasilja i diskriminacije prema bilo kojoj etničkoj ili bilo kojoj drugoj grupi ljudi" i zatražila da vlasti zaštite pripadnike romske zajednice i osiguraju im bezbednost.

Grupa mladića sa fantomkama na glavi, palicama, noževima i boksevima napala Rome u periodu između 1.00 i 1.30 časova i da su im, prema rečima napadnutih Roma, mladići porazbijali prozore i ulazna vrata na kućama, kapije i vređali ih na nacionalnoj osnovi, navela je u saopštenju Alijansa.

„Osuđujemo ovaj napad i stojimo uz romsku zajednicu“, poručila je Alijansa, napominjući da to „nije prvi napad na romsku zajednicu u Turekovcu“ i da su se slični incidenti događali i ranije, što „ukazuje na ozbiljan problem diskriminacije i nedostatak adekvatne zaštite za romsku zajednicu“.

Prema saznanju iz Policijske uprave Leskovca, slučaj je predat Tužilaštvu Osnovnog suda u Leskovcu, navodi Alijansa uz ocenu da je taj napad „ozbiljan prekršaj ljudskih prava i diskriminaciju prema romskoj zajednici“.

„Pozivamo nadležne organe da istraže i procesuiraju sve počinioce ovog napada i da zaštite romsku zajednicu od daljih incidenata. Takođe, pozivamo vlasti da preduzmu konkretne korake kako bi se sprečili budući napadi i osigurala bezbednost romske zajednice“, naglasila je u saopštenju Alijansa protiv diskriminacije Roma.

***

BONUS VIDEO – Muškarac s motornom testerom upao u noćni klub u Kragujevcu: Gosti u panici, usledio okršaj s obezbeđenjem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar