Foto:FoNet/Aleksandar Barda; Ivan dinić/Nova

Policajac Milan Dumanović koji je iznosio informacije o povezanosti državnog vrha, BIA i MUP sa mafijom, o nezakonitom praćenju kritičara vlasti i drugim nepodopštinama u institucijama, umesto da bude saslušan bio je sudski proganjan. Postupci protiv njega su pokretani iz odmazde i završavani oslobađajućim pravosnažnim presudama, a Dumanović nije jedini koga su na taj način pokušali da ućutkaju, piše NIN.

NIN je u najnovijem broju otkrio kako je izgledao progon policajaca Dumanovića i Milana Trbovića samo zbog toga što su ukazali na kriminal. Progonjeni su kroz sudske postupke, koji su se završavali u korist policajaca.

Kako su vlasti proganjale Dumanovića i njegovog kolegu Trbovića, tako su činile sa mnogim njihovim kolegama.

Milan Dumanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Proganjani su tako i policajci i agenti BIA koji su 2009. vodili akciju „Balkanski rat­nik“ protiv narko-kartela Darka Šarića nakon njegove predaje 2014. Zatim, policajci koji su 2012. pre izbora privodili Dijanu Hrkalović zbog nasilja.

Pročitajte još:

Potom inspektor Dejan Jović, koji je nažalost preminuo, a hapsio je Veljka Belivuka 2017. zbog ubistva Vlastimira Miloševića na šinama, inspektor Dragan Kecman koji je otkrio ubice Slavka Ćuruvije, inspektor Milan Vukmanović koji je vodio istragu protiv Slobodana Tešića, trgovca oružjem bliskog vlastima i predsedniku Vučiću, inspektor Neboj­ša Blagotić koji je pokrenuo istra­gu protiv Vučićevog kuma i vlasni­ka Informera, doskorašnji šef Četvrtog odeljenja za drogu beogradske policije Slobodan Milenković i njegove kolege koji su otkrili Jovanjicu.

Slobodan Milenković Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Od nedavno, kroz identičnu sudbinu prošla je i policajka Katarina Petrović koja je otkrila javnosti da je Vučićev kum Nikola Petrović drogiran i pijan izazvao udes u kome su povređene dve žene…

Foto: Privatna arhiva

Sa druge strane, kako NIN piše, za neke od njih postoje informacije da su bili životno ugroženi, kao oni što su razbili Šarićev klan, Kecman i sada Milenković i njegovi saradnici. Osim institucija u progonu su učestvovali i mediji pod kontrolom sadašnje vlasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar