Mali Senta i Predrag Koluvija
Foto: rts; minrzs-gov-org

Načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković, koji je raskrinkao najveću narko-aferu u državi, kada je prošle godine u privrednom gazdinstvu "Jovanjica" u Staroj Pazovi pronađen rekordni zasad marihuane, ispričao je na saslušanju tokom istrage koja je pokrenuta protiv vlasnika toga imanja Predraga Koluvije, da je sve počelo kada je na auto-putu zaustavio vozilo u kom je bio Koluvija i koji mu je predao službeni legitimaciju za koju je rekao da mu je izdata od strane kabineta ministra. Milenković je kazao da mu je to bilo sumnjivo, s obzirom na to da je od ranije imao saznaja da se Koluvija bavi trgovinom narkoticima.

Autori: Ivan Mlićević – Tanja Milovanović

Milenkovićev iskaz detaljno je naveden u optužnici koju je početkom maja podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal protiv Koluvije i još devet osoba, a u koju je portal Nova.rs imao uvid.

Slobodan Milenković Foto:MUP

Milenković, koji je inače sin Sente Milenkovića, dugogodišnjeg telohranitelja bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, naveo je da je zbog sumnjive legitimacije Koluvija odmah upućen u Beograd zajedno sa svojim vozačem, a da je on nastavio službeni put ka Nišu.

Po dolasku u Beograd, kako je naveo, Koluvija je inspektore odveo u „Jovanjicu“, gde ih je već na vratima sačekalo naoružano obezbeđenje, zbog čega je u akciju morala da se uključi OPA – Odeljenje za posebne akcije MUP, kako bi inspektorima omogućili nesmetan ulazak na imanje.

OPA je podsetimo jedinica MUP koja se pominjala i tokom prethodnih dana u vezi sa građanskim protestima, a opozicioni političari direktno su je doveli u vezu sa bivšom sekretarkom Dijanom Hrkalović, tvrdeći da ju je ona formirala upravo za „specijalane akcije“.

Foto: Printscreen minrzs.gov.rs

Milenković dalje navodi da je ubrzo od kolega primio telefonski poziv u kom mu je saopšteno da je pronađeno nešto što dosad nije viđeno nigde u Evropi, kao i da je po po povratku iz Niša odmah otišao na imanje. Tamo je zatekao Koluviju kako sedi sa inspektorima, a posebno se osvrnuuo i na prisustvo policajca Milana Kendija, koji je tvrdio da su ga tu poslali. Milenković navodi da je u pitanju policajac koji je rođak Koluvije, kao i da je bio angažovan na poslovima obezbeđenja imanja. Koluvija se sve vreme pozivao na neka rešenja Ministarstva poljoprivrede o uzgoju industrijske konoplje. Njihov službenik je po dolasku kazao da ovako nešto nije viđeno ni u zemljama Latinske Amerike, kao i da je odmah video po obliku i mirisu biljaka da se radi o indijskoj , a ne industrijskoj konoplji.

Puška za obaranje dronova

Foto Printscreen minrzs.gov.rs

Inspektor Milenković je tokom saslušanja izjavio i da je policija prilikom pretresa na imanju pronašla i pušku za obaranje dronova, koja je koriščena radi bezbednosti imanja. Potom je dodao da mu nije poznato od koga su se čuvali, da li od policije ili nege druge službe. Nakon hapšenja Koluvije, kako je tvrdio inspektor, privedeni su i Zdravko Milošević i Stevan Holić koji su bili direktni distributeri proizvedene droge.

Pročitajte još:

„Njegovo odeljenje imalo je o tome i ranije saznanja, ali je čekao pravi trenutak da sve to veže u priču. Ima saznanja da su jednom prilikom iz te laboratorije zaplenjena četiri kilograma te opojne droge, ali ne želi još uvek da iznosi podatke o tim licima“, navedeno je u optužnici u okviru Milenkovićevog iskaza i svedočenja.

Zaplenjen i „Blekberi“ telefon 

Milenković je pred tužiocem govorio i zaplenjenim telefonima Predraga Koluvije kojih je bilo četiri, kao i da je istražiteljima dao šifre za tri, ali ne i za poslednji , najverovatnije „Blekberi“ telefon.  Takođe je naveo da sumnja da je Koluvija namerno ukucavao pogrešne šifre u ovaj aparat, kako (zbog specifičnog softvera prim. aut.), ne bi mogao da se otključa. Na pitanje tužioca da li je Koluvija koristio telefone dok su mu još bili u posedu, svedok Milenković je rekao da ne zna, osim da mu je poznato da je još na auto-putu kada je zaustavljen tražio da obavi telefonski razgovor, ali da mu to nije omogućeno.

Pročitajte još:

Podsetimo, nakon hapšenja Koluvije i direktne optužbe poslanika opozicije da je on povezan sa porodicom Vučić, kao i da je nakon hapšenja zvao brata predsednika Andreja Vučića, inspektor Milenković je na konferenciji održanoj još u januaru, tvrdio da ovaj slučaj nema nikakve veze sa porodicom Vučić.

„Ni u jednom segmentu ove obrade nije pronađena bilo kakva veza porodice Vučić sa navedenim slučajem. To odgovorno tvrdim kao načelnik Odeljenja koje je vodilo istragu i kao neko ko je podneo krivičnu prijavu protiv Predraga Koluvije“, izjavio je tada Milenković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare