Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je juče da nema kriminalaca u uniformi i da nema huligana u redovima policije, međutim, dosadašnja praksa hapšenja policajaca demantuje ove tvrdnje. Tako su građani Srbije u prethodnom periodu imali prilike da se uvere da i među policajcima i te kako ima korumpiranih službenika, a možda jedan od najsvežijih primera jeste hapšenje pripadnika MUP i BIA u nastavku istrage u slučaju "Jovanjica".

Tokom protesta koji se prethodnih dana održavaju ispred Narodne skuštine Srbije doslo je do brutalnih nereda, koje su izazvali huligani. Policija je u obračunu sa demonstrantima upotrebila suzavce i pendreke, nakon čega su brojni građani tvrdili da su se, ni krivi ni dužni, našli na udaru službenika MUP.

Ubrzo su se na društvenim mrežama pojavili i video-snimci na kojima se vidi kako policija vrši prekomernu upotrebu sile nad građanima, a pojavile su se i sumnje da su pojedini huligani, koji su vršili nasilje na protestima, „sarađivali sa policijom“ i da su namenski ubačeni kako bi kompromitovali skup.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar Stefanović, sa druge strane, demantuje ove navode.

“Kada policija strpljivo trpi kamenice, onda kažu da vlast ponižava policajce i da je trebalo ranije da intervenišu. Kada policija, štiteći i sopstvene živote, pohapsi one koji bacaju kamenice i nanose im teške telesne povrede, kada privede one koji ih napadaju, udaraju i šutiraju onda napadači postanu policajci. Nema kriminalaca u uniformi i nema huligana u redovima policije, moje kolege su pošteni, časni i odgovorni ljudi koji štite Srbiju, njene građane i zakone ove zemlje“, rekao je ministar.

Foto:Nemanja Jovanović

Ipak, i izjavu ministra da nema kriminalaca u uniformama demantuju pređašnja hapšenja u redovima policije. Možda najsveži podsetnik Stefanoviću da i te kako ima u svojim redovima korumpirane službenike, jeste hapšenja petoro pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u nastavku akcije „Jovanjica“.

U Srbiji nije redak slučaj da kriminalce na optuženičkoj klupi odmene policajci, pogotovo ako se uzme o obzir prošlogodišnja statistika. Tako je Sektor unutrašnje kontrole tokom 2019. godine podneo 111 krivičnih prijava protiv 107 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u zbog sumnje da su počinili 177 krivičnih dela.

Imali smo primer i pre nekoliko meseci, kada je kriminalistički tehničar iz Negotina M. Nj. (43) uhapšen zbog sumnje da je iz sefa policijske stanice u tom gradu uzeo oko 8.000 evra.  Ovaj tehničar tereti se da je prisvojio novac koji je u sefu služio kao dokaz sa mesta četvorostrukog zločina u zaseoku Velja Vratna kod Jabukovca, kada su ubijeni Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprkić (76) i sestričina Dragana Jozeljić (53).

Neposredno pre toga Sektor unutrašnje kontrole MUP podneo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv inspektora Vanje M., koji se sumnjiči da je iz PS Palilula uzimao novac oduzet iz krivičnih dela i trošio ga na sopstvene potrebe.

Javnost Srbije se još živo seća i slučaja policajke Marije Nikolić, koja je bila u automobilu sa Davorinom Baltićem, koga su mediji označavali kao pripadnika „kavačkog klana“, i to u trenutku njegove likvidacije.

Ništa manje ne zaostaju ni hapšenja policajaca zbog droge, primanja mita, ali i raznih drugih zloupotreba.

Foto: N1

Ipak, slučaj koji i dan danas intrigira javnost jeste smena nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, koja je u više navrata dovođena u vezu sa vođama navijačkih grupa u Srbiji, a koji iza sebe imaju poduže dosijee.

U javnosti je u nekoliko navrata dovođena u vezu sa ozloglašenim “kavačkim klanom” iz Kotora, ali su ovi navodi ostali na nivou spekulacija. Interesantno je da da su protiv nje prijave podnosili čak i njeni zaposleni.

Po svemu sudeći, ni prekoračenje ovlašćenja pojedinim službenicima nije strano. Tokom vanrednog stanja javnost Srbije ostala je šokirana činom policajca sa Vračara, koji je šamarao građanina zatečenog na ulici tokom policijskog časa. Pomenuto šamaranje zabeležio je stanar koji živi u neposrednoj blizini događaja, a osumnjičeni policajac je ubrzo suspendovan zbog ovog slučaja.

Osumnjičenom policijskom službeniku na teret se stavlja krivično delo zlostavljanje i mučenje, za koje je propisana kazna zatvora u rasponu od tri meseca do deset godina. Takođe, protiv njega se vodi i disciplinski postupak u MUP-u.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar