Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nova optužnica u slučaju „Jovanjica“, koja je nedavno podignuta protiv policajaca i agenata obaveštajnih službi koji su štitili Predraga Koluviju, optuženog da je na imanju svoje kompanije uzgajao oko četiri tone marihuane, otkriva način na koji su pripadnici ove kriminalne grupe nastojali da se zaštite kako ne bi bili otkriveni, ali i činjenicu da su imali poverenja u bezbednosne službe, dok su se novinara plašili.

Prema navodima optužnice, a u koju je portal KRIK imao uvid, navodi se da je u jednom periodu vlasnik „Jovanjice“ Koluvija postao zabrinut za posao, a pogotovo nakon što je posumnjao da je njegovo imanje nadgledano dronovima.

Upravo zbog sumnje da je reč o špijunaži optuženi agent Bezbednosno-informativne agencije (BIA) raspitao se kod Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, o eventualnoj špijunaži.

Pročitajte još...

„Kaže glupost, da nije to radio nikad noću. I nije za vikend imao angažovanja za to. I uvek se radi na većoj visini“, izvestio je Koluviju Radosavljević o svom susretu sa Milenkovićem.

To nije smirilo Koluviju, pa se obratio svom saradniku Slaviši Milinkoviću:

„Tri puta sam video dron. Tako da ja mislim da oni gledaju potencijalno dve stvari. Prva: Je l’ ima biljaka u plasteniku. Da vide kad smo pobrali da bi imali šta da ukradu. Druga: raspored čuvara i kada prave krugove“, napisao je Koluvija.

Javio se i agentu BIA Aleksandru Tošiću sa sledećom porukom: „Bato. Ponovo dron viđen noću pre neki dan. Možda i tebe budem zamolio da ovih dana sa nama dežuraš. Hoćemo da njih pohapsimo. Izgleda da se neko sprema da nas opljačka“, na šta mu je on odgovorio: „Ne brini. Uzimam bolovanje ako treba. Naravno.“

Foto Printscreen mup.rs

Kako je KRIK preneo, Tošić je potom posetio imanje i obavestio Koluviju da je sve u redu. Koluvija ga je tada pitao: „Je l’ imaš pištolj?“, na šta mu je on odgovorio: „Ma daj, bato, šta će mi. Nismo u ratu. Ako neprijatelje prvo nađemo, onda ćemo sesti da vidimo kako ćemo se njih rešiti“ i dodao:

„Nemoj da ti unose agresivnu atmosferu u smislu borbe i nasilja, jer radiš zdravu sistemsku priču… Ovde možeš samo dva neprijatelja da imaš, a to su službe, za koje se borimo da im dokažemo da si veliki prijatelj. I konkurencija – koju trenutno nemaš“, pisao mu je agent BIA-e.

Strah od novinara

Ipak, ubrzo nakon ovoga Koluvija je uhapšen. Članovi njegove grupe su tada putem poruka komentarisali kako da „srede“ situaciju.

„Treba videti ko je izdao nalog za pretres i to hitno. Da se proveri odakle vetar duva“, rekao je optuženi Milan Kendija, koji je svojevremeno obezbeđivao bivšeg direktora policije Milorada Veljovića.

Iz razgovora se vidi da su ih posebno brinuli i novinari. Tada se oglasio i okrivljeni Radovan Bojović, iz Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala.

„Mediji su sada najvažniji, da ne ode (vest o hapšenju). Vojne službe i BIA mogu da stopiraju medije,” rekao je Bojović.

Zabrinuti da ne „propeva“

Inače, funkcionisanje između pripadnika MUP, BIA i VOA i Koluvije uzdrmalo je nekoliko hapšenja članova ove kriminalne grupe. Između ostalog, kako piše portal KRIK, to je bilo hapšenje Miodraga Poznana zvanog Stolar juna 2019. godine na prelazu Preševo, kada je pao sa 30 kilograma marihuane, a za koju se sumnja da potiče sa imanja „Jovanjica“.

Pročitajte još...

Da su Koluvija i optuženi u „Jovanjici 2“ strahovali da Poznan može da „propeva“, govori i činjenicu da su se zakleli na smrtnu vernost. Koluvijin saradnik Milinković, za koga se tvrdi da je imao zadatak da kontaktira osobe koje su uhapšene sa drogom proizvedenom na „Jovanjici“ i ubeđuje ih da na bilo koji način ne ugroze grupu, istakao je u jednom razgovoru da je posetio Poznana.

„Bili smo kod njega.. Vidi da ga izvučemo kako tako jer je situacija jako loša. Otkazao je juče punomoćja oba advokata“, napisao je on Koluviji, a potom dodao: „Moramo napraviti ozbiljan obruč oko nas i smrtno se zakleti na vernost i odanost. Treba biti spreman na sve nedaće, pokazati zube, tamo gde treba svakog ko prevari – ubiti govno”, napisao je Milinković.

Foto Printscreen mup.rs

Koluvija je odgovorio: „Da. Ovo je ozbiljna škola.“

Podsetimo, kako je portal Nova.rs ranije pisao, nova optužnica u slučaju „Jovanjica“ otkrila je i sponu između bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović i privedenog pripadnika BIA, a koji je radio i kao njeno obezbeđenje i telohranitelj. Reč je o Branislavu Radosavljeviću, koji je u jednom trenutku iz BIA premešten u MUP po zahtevu Hrkalovićeve.

Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je novu optužnicu 24. novembra 2020. godine kojom je pored Predraga Koluvije, većinskog vlasnika poljoprivrednog dobra „Jovanjica“, obuhvaćeno još osam osoba među kojima su policajci, pripadnici BIA i VOA. To je druga optužnica u slučaju „Jovanjica“ protiv Predraga Koluvije i obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar