Foto: Arhiva/MUP Republike Srbije

Branislav Radosavljević, pripadnik BIA i bliski saradnik nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović jedan je od osmorice novooptuženih u slučaju "Jovanjica", kojom su obuhvaćeni policajci i pripadnici bezbedonosnih službi (BIA i VOA). Njima se na teret stavlja da su obezbeđivali imanje Predraga Koluvije, na kom je u novemebru 2019. pronađena rekordna količina marihuane.

Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, jedan od optuženih pripadnika BIA je navodno blizak saradnik kontroverzne bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, koja je iz MUP otišla neposredno uoči otkrića ove plantaže droge.

„Radosavljević je kao pripadnik BIA upućen iz te agencije u MUP kao ispomoć, na zahtev Dijane Hrkalović. Tokom boravka u MUP bio je jedan od njenih najbližih saradnika, posebno angažovan i kao njen lični vozač. Faktički je bio podređen njoj i Dejanu Milenkoviću, bivšem načelniku Službe za posebne istražne metode pri Upravi kriminalističke policije, a koji je nedavno zajedno sa njom saslušan u vezi afere prisluškivanja predsednika republike. Nakon što je ona napustila MUP, isto je uradio i on, to jest vratio se na svoje radno mesto u BIA“, kazao je za Nova.rs dobro obavešten izvor.

Pročitajte još:

Podsetimo, bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović ispitana je nedavno u Sektoru unutrašnje kontrole MUP u vezi sa aferom prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saznaje portal Nova.rs

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije već nekoliko nedelja vodi istragu o navodima Aleksandra Vučića da je duže vreme izložen prisluškivanju. Ova istraga koja je pokrenuta unutar MUP ima karakter “strogo poverljive”, a do sada je obavljeno više saslušanja osoba za koje postoje indicije da mogu biti povezane sa ovom aferom.

Milenković je tokom ispitivanja u vezi sa aferom prisluškivanja, rekao između ostalog, da je sve radio po Hrkalovićkinom nalogu, kao i da jesu postojali zahtevi za prisluškivanje određenih osoba za koje nisu postojala sudska odobrenja.

Takođe, Krivično-vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal, na sednici veća održanoj 12. januara 2021. godine, donelo je „rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, koja je podignuta protiv okrivljenog Predraga Koluvije i drugih, zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Optuženi vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija, Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

„Ispitujući optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju“, piše u saopštenju Višeg suda.

Pročitajte još:

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare