Već nedeljama unazad akušersko nasilje je u fokusu javnosti, a svoju ispovest pre nekoliko dana podelila je Beograđanka Tina Plemić, koja je umalo izgubila život zbog nesavesnog lečenja u jednoj privatnoj klinici. Tina je protiv lekara podnela krivičnu prijavu, međutim, ona je odbačena od strane tužioca Gorana Svilara, koji je široj javnosti poznat po brojnim incidentima i nasilju, zbog čega je razrešen tužilačke dužnosti.

Tina Plemić je treće dete rodila 2020. u bolnici u Višegradskoj, a porođaj je prošao bez problema. Dve nedelje nakon porođaja otišla je na kontrolu u privatnu kliniku gde je vodila trudnoću, kako bi izvadila konce.

Na pregledu joj je rečeno da ima ugrušak i da je neophodna, kako je lekar Boris Vraneš objasnio, bezazlena i rutinska intervencija. Nakon intervencije, Tina je puštena kući, a kada je krenulo obilno krvarenje, odlučuje da vrati u kliniku. Doktor ju je pogledao i rekao da je sve u redu. Na privatnoj klinici Tina je provela četiri sata, gubila je svest i neprekidno krvarila, sve do trenutka kada glavna sestra nije uvidela koliko je opasna situacija i tada saopštila Tininom suprugu da je odvede u Višegradsku.

Tina Plemić Foto: Nova

U Višegradskoj su se lekari dugo borili za njen život i uspeli da ga spasu. Nakon višemesečnog oporavka, Tina je odlučila da podnese krivičnu prijavu protiv lekara, ali je ona odbačena.

„Kad sam došla sebi, zaboravila sam da pomenem da su bili dužni da mi organizuju sanitet, što je sve izostalo, kad smo utvrdili koliko je tu krivičnih dela, pokrećemo krivični postupak. To se u Prvom tužilaštvo razvlačilo jako dugo, a onda se prebacuje u Treće, gde predmet dolazi kod Gorana Svilera, koji je razrešen tužilačke dužnosti zbog višestrukih krivičnih dela koja ima iza sebe – zlostavljanje u porodici, pokušaj otmice deteta“, rekla je ova hrabra žena za Među nama.

Pročitajte još:

Interesantno je da je predmet dodeljen upravo tužiocu Goranu Svilaru, koji nije našao za shodno ni da sasluša Tinu što je bila njegova dužnost. Nije učinjena nijedna preistražna radnja, a krivična prijava je odbačena kao neosnovana.

Inače, ovo nije prvi put da se Svilar zatiče u fokusu javnosti zbog problematičnih poteza. Reč je o razrešenom tužiocu poznatom po nasilju, ali i tome što ne postupa u predmetima godinama.

Naime, Svilar je 2021. godine fizički napao svoju suprugu koja je taj čin uspela da snimi moblinim telefonom i postavi na društvene mreže. U fokusu javnosti se zatekao i jer se fizički sukobio sa komšijom, vređao ga, uništio mu kameru za video-nadzor, a kada su ga priveli policajci, izvređao je i njih i odbio testiranje na narkotike.

Sudski postupak protiv Svilara je trebalo da se vodi u Trećem osnovnom sudu, u kome se i on pojavljivao kao zamenik tužioaca, pa je postupak izmešten. Svilar je izbegavao suđenja, odbijao je da primi sudski poziv, pa se na kraju njegovim postupcima pozabavio i Visoki savet tužilaštva koji ga je razrešio.

Mera zabrane prilaska

Protiv Svilara su ukupno dva puta podnošene prijave za nasilje u porodicu, a bila mu je izrečena i mera zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

Pročitajte još:

Sa druge strane, protiv Svilara su podnošene i disciplinske prijave zbog impozantnog broja nerešenih predmeta.

“U petnaestak predmeta nastupila mu je apsolutna zastara krivičnog gonjenja, što automatski znači da u njima nije apsolutno ništa postupao u poslednjih 6 do 10 godina. Takođe, nije postupao po obaveznom uputstvu svog javnog tužioca, tako što je držao sudske spise 5-6 godina, oglušujući se i na naredbe suda da ih vrati”, pisao je naš portal ranije.

VIDEO: Tužilac Nenad Stefanović na pitanje odgovara pitanjem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare