Foto: Nova.rs, 192_rs

Pojedini posetioci splavova, osim dobre hrane ili provoda, prethodnih godina svedoci su pravih drama na vodi. U Beogradu je tokom vikenda potonuo još jedan splav, „Kartel“, a brzom intervencijom nadležnih službi niko od gostiju nije ozbiljnije povređen. Proteklih godina splavovi su bili poprišta nesreća, neki su tonuli i na samom otvaranju, a neki su "nestali" u požaru.

Splav „Gabiano“ koji se nalazi na reci Dunav na Novom Beogradu letos je delom potonuo u reku. Polovina splava je potonula u vodu, a u tom trenutku u njemu nije bilo gostiju i niko nije povređen.

Kako su mediji tada pisali, pretpostavlja se da je uzrok potonuća to što je napravljena veća konstrukcija i ponton to nije mogao da izdrži.

Foto: Nova.rs/Video

Pre nepunih godinu dana dogodio se sličan slučaj kao i na „Kartelu“, kada je prilikom dočeka Nove godine potonuo splav „Fristajler“ na kom se tada nalazilo mnogo ljudi. Pukom srećom i taj incident prošao je bez teže povređenih.

„Fristajler“ je počeo da tone posle ponoći, a u tom trenutku, na splavu se nalazilo nekoliko stotina ljudi. Narednih dana ustanovljeno je i da je „Fristajler“ bio predviđen za nešto više od 200 ljudi, a pretpostavke su da je na njemu bilo više od 600 osoba.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Protiv vlasnika „Fristajlera“ pokrenuta je istraga.

Avgusta 2018. delimično je potonuo beogradski splav „Pijana lađa“, koji se nalazio sa novobeogradske strane, nedaleko od Brankovog mosta. Kada je počeo da tone u njemu, na sreću, nije bilo gostiju.

Splav „Suvenir“ u Bloku 44 takođe je doživeo identičnu sudbinu, nakon što je decembra 2017. godine potonuo. U trenutku kada je počeo da tone na njemu je u toku bio ručak.

Gosti su uspešno evakuisani, a ubrzo potom ceo splav je potonuo.

Splav „Mala Kolubara“ na Savi je u junu 2015. delimično potonuo, a prema pisanju medija, tada je 100 ljudi, od kojih niko nije bio povređen, evakuisano sa splava. Bilo je to veče kada je splav trebalo svečano da bude otvoren. Na to otvaranje je došlo više gostiju zbog čega je splav i krenuo da tone.

Požar na „Riveru“

Sem potonuća, na splavovima u Beogradu često je dolazilo i do požara.

U maju 2020. godine izbio požar na splavu „River“ kod hotela Jugoslavija. Ni tada nije bilo povređenih, ali je splav u potpunosti izgoreo.

Najkritičnije je bilo tokom 2017. i 2016., kada je nekoliko beogradskih splavova izgorelo. U junu 2017. gorela je bašta splava „Viva“ na Dunavu. Tri meseca kasnije zapalio se deo splava „Šraf“ na Savskom keju, a u februaru te godine goreo je i već pomenuti „Fristajler“.

Godinu dana ranije požar je zahvatio i splav „Olimpik“.

U maju 2014. godine splav Džoker se zapalio nekoliko minuta posle ponoći, u trenutku kada se to desilo na njemu nije bilo gostiju.

VIDEO: Tužilaštvo o slučaju „Kartel“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare