Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Stefan Tomasevic/ATAImages, Facebook, Privatna arhiva, Printscreen/Tv Insajder

"Brate, ubio sam dva kuma", hvalio se svojevremeno Marko Miljković, drugooptuženi vođa kriminalnog klana Belivuk-Miljković. Tokom suđenja klanu potvrđeno je koliko daleko grupa išla u svojoj surovosti, a tome u prilog govori i činjenica da su se na njihovoj meti našla čak četiri kuma. U iskazu okrivljenog-saradnika Srđana Lalića otkriveno je da je optuženi Miloš Budimir ubio svog kuma, kao i izvesni "Zemo", tačnije Ratko Živković, koji je pre začetka kumovskih veza presudio svom prijatelju Milu Raduloviću zvanom Kapetan.

Klan pod vođstvom Velje Nevolje i Marka Mesara tereti se za najteža krivična dela – sedam likvidacija, otmice, silovanje, nedozvoljeno držanje oružja i droge..

Iako su optuženi negirali krivicu, trojica njihovih bliskih saradnika odlučili su da progovore i sklopili su sporazume sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. Srđan Lalić, jedan od njih, detaljno je ispričao sva svoja saznanja o delovanju klana, iz kojeg je javnost imala prilike da čuje da im „ništa nije bilo sveto“.

Grupa Velje Nevolje se slobodno može nazvati ogrankom kavačkog klana, zbog njihove bliske saradnje sa Radojem Zvicerom, vođom kavčana. U ratu klanova je život izgubilo više od 50 ljudi, a kriminalci se nisu ustručavali da presude ni najbližima.

„Kakav sam ja kralj, ubio sam dva kuma“, navodi se u poruci koju je Miljković poslao preko „Skaja“.

Marko Miljković Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Iako nije precizirano na koga je mislio, pretpostavlja se da je aludirao na bizsnimena Mirka Kojića, koji se vodi kao nestao, i Vlastimira Miloševića, za čiju likvidaciju mu se sudilo, ali je naknadno oslobođen.

Lalić je u svom iskazu ispričao da ima saznanja da upravo Miljković stoji iza likvidacija Kojića i Miloševića.

Ipak, Miljković nije jedini koji je izdao svoje bližnje.

Kumu namestio ubistvo

Tokom ispitivanja Srđana Lalića, dok mu je pitanja postavljao okrivljeni Miloš Budimir, javnost je čula da je ubijeni Zdravko Radojević bio blizak Budimiru i da mu je krstio kuma.

Budimir: Kada smo se Zdravko i ja okumili, da li to znaš?

Lalić: Ti i ja se nismo tada poznavali.

Budimir: Kog sina mi je krstio?

Lalić: Ne znam. Tebe je Miljković pritiskao i ranije, ali si odbijao jer ti je kum, kada si bio više pritisnut vešto si izbegavao, onda ste se udaljili pa si bio u nemogućnosti da ga namestiš. Onda je bila pauza, niko se nije bavio njime.

Zdravko Radojević Foto:privatna arhiva/drustvene mreže

Zdravko Radojević je bio navijač Crvene zvezde, a njegov sukob sa grupom Belivuk je eskalirao nakon što je prežvrljan mural njegovog pokojnog brata, te je on navodno za to sumnjičio Belivuk i pričao kako će se obračunati sa njim.

Grupa je namamila žrtvu lažno se predstavljajući i nudeći prodaju oružja, a zatim su ga oteli i odveli u kuću u Ritopeku, poznatu i kao „klanica“, gde su monstruozno ubijali žrtve i uništavali tela.

Zdravka je sekirom ubio Veljko Belivuk, a u uništavanja tela učestvovao je, između ostalog i Miloš Budimir, koji je bio Radojevićev kum.

Umesto kumstva ubistvo

Srđan Lalić je tokom suđenja izneo saznanja o nizu ubistava, koja se povezuje sa grupom Belivuk, čiji je i on bio član, a koja se ne nalaze u optužnici. Pored sedam likvidacija za koja se klan tereti, Lalić je pomenuo i više od 10 ubijenih ljudi i povezao ih sa Belivukovim klanom.

Pročitajte još:

Između ostalog, pričao je o putu Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojše Jankovića u Crnu Goru, kada su im se na meti našla čak tri pripadnika škaljarskog klana. U njihovom namamljivanju je učestvovao Zemo, koji je trebalo da se okumi sa Radulovićem.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

„Opet ću pomenuti tog Zemu. On je imao tu ulogu trojanskog konja i bio je nagrađen milion evra. Pomenuo bih Mila Radulovića FG-FG na Skaju, kome se Zemo približio. Tražio je da se okume, uspeo je da ga namami u jednu vikendicu u Crnoj Gori. Ilegalno su prešli granicu Veljko, Marko i Janković, u vikendici su bila i dva Crnogorca – Cezar to je Miloš Radonjić i Guvernator“, rekao je Lalić i dodao:

„Stigli su i Radulović, Hodžić, koji je obezbeđivao Mila i Adis Spahić, koji je tu slučajno završio. Zemo ih je ljubazno sačekao, onda je uletela pomenuta petorka, nosili su pancire. Hodžić je potegao pištolj, Janković ga je usmrtio sa tri hica iz heklera. Gledao sam te slike uživo taj dan kad se odvijalo. Kada su ugledali da Spahić nije bitna karika i njega su usmrtili, dok su Mileta držali živog.“

Taj dan je bio posebno „uspešan“ za Belivuka, jer su njegovi saradnici u Srbiji ubili Lazara Vukićevića, zbog čega ih je sve pohvalio.

„Bili ste ushićeni akcijama tog dana, pričalo se na Skaju, rekao si: „Čestitam braćo, četvorka danas, zamalo i petica“, jer je trebalo tog dana da bude ubijen i Šarac, što je neki rekord. Autentično ste mi preneli ta dešavanja, bio si pun naboja“, ispričao je Lalić, dok je odgovarao na pitanja prvooptuženog Veljka Belivuka.

Foto: Rade Prelić/Tanjug

Naknadno se ispostavilo da je izvesni Zemo kavčanin Ratko Živković, koji je učestvovao i u namamljivanju Alana Kožara, koji je likvidiran na Krfu. Najpre se sprijateljio s Kožarom, iskoristio njegovo poverenje, a potom ga izdao i njegovu lokaciju otkrio ubicama.

Kavčani su mahom ubijali članove suparničkih navijačkih i kriminalnih grupa, ali i svoje bliske saradnike kojih je koštalo glave to što su „mnogo znali“, a vrhunac njihove surovosti se ogleda u tome što su ubijali i kumove.

BONUS VIDEO: U Specijalnom sudu Veljko Belivuk ponovo ispitivao okrivljenog saradnika Srđana Lalića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar