Amber Alert, Srbija
Foto: Promo

Osnivač fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić izjavio je danas da će sistem za uzbunjivanje u slučajevima nestale dece "Amber alert", koji će se u Srbiji zvati "Pronađi me", početi da se primenjuje od 1. novembra ove godine i da veruje da će biti jedan od najboljih u svetu.

„Policija će od tada aktivno uključivati zajednicu u potragu za decom. Brzina je ključna kada su u pitanju nestanci maloletnih lica i zato je važno da se cela zajednica uključi u potragu za detetom i da pomognu policiji da pronađe nestalo dete“, rekao je Jurić u izjavi za Tanjug.

Tada će, dodaje, svako dobiti mogućnost da pomogne policiji u potrazi u skladu sa svojim mogućnostima i svojim položajem.

Kako je rekao, Radna grupa je odlučila da se sistem u Srbiji zove „Pronađi me“, s obzirom na to da u našoj zemlji već postoji platforma „Čuvam te“, koja je vezana za prijavu nasilja u školama i da će „Pronađi me“ biti samo nadogradnja jednog sveobuhvatnog sistema zaštite dece.

Igor Jurić Foto:Siniša Obrenić/Danas

„Moram da naglasim da će se sistem pokretati u specifičnim slučajevima nestale dece. U Srbiji se godišnje prijavi nestanak između 1.300 i 1.500 dece. Ne bi bilo dobro da se on pokreće za svakim detetom jer bi izgubio smisao, već će se pokretati u specifičnim situacijama kada se ispune određeni kriterijumi. Prema procenama, mi očekujemo da će se taj sistem pokretati jednom ili dva puta godišnje“, objasnio je Jurić.

Što se tiče statistike „Amber alerta“, Jurić navodi da je 2021. u SAD 254 puta pokrenut sistem, a da je 252 dece živo i zdravo vraćeno kućama.

„Ako otmičar vidi sliku deteta u medijima ili na bilbordima, u velikom broju slučajeva otmičari puštaju decu, plašeći se da će biti otkriveni“, naglašava Jurić.

Što se Srbije tiče, prošle godine prijavljeno je 1.523 nestanaka dece, a 1.518 dece uspešno je vraćeno kućama.

Naveo je da su na kriterijumima radili Radna grupa i MUP i da je siguran da će naš sistem biti jedan od najboljih u Evropi i svetu.Na sistemu će, kaže Jurić, pre svega će raditi stručni ljudi iz policiji.

„Želeli smo da prilagodimo sistem našem podneblju i našoj zemlji. Prikupljali smo iskustva iz raznih zemalja. Bili smo u SAD, gde smo videli kako sistem funkcioniše. Nažalost, tamo ima veliki broj nestale dece i mi smo to iskustvo dobro proučili. Oni će, ako bude potrebno, doći da pomognu oko funkcionisanja sistema. Ali Srbija ima dovoljno dobrih i sposobnih ljudi“, rekao je Jurić.

On veruje da neće biti problema, jer kako kaže, Srbija je implementirala najbolje stvari iz raznih zemalja, a manjkavosti drugih sistema će unaprediti.

„Verujem da će to biti jako kvalitetan sistem koji će zaista pomoći porodicama nestale dece“, rekao je Jurić.

Ističe da je obuka u MUP-u za sistem „Pronađi me“ već počela i da je to odgovoran i zahtevan zadatak.

Kako je rekao, kjučni su kriterijumi i njih će izneti MUP kada se sistem pokrene.

„Jedan od kriterijuma biće ako nestane dete mlađe od sedam godina, jer dete tog uzrasta ne može da brine o sebi i u životnoj je opasnosti čim je izvan svog okruženja. Zatim, ukoliko je dete mlađe od 18, a ima neki oblik invaliditeta, lakše intelektualne poremećaje ili blaži oblik autizma, sistem će se automatski pokrenuti. Ili, ukoliko je detetu potreban neki medikament za preživljavanje… To su samo neki od kriterijuma“, rekako je Jurić.

Naglašava da deluje teško, ali tako je bilo i u svim zemljama.

„Biće neobično i možda u početku nećemo znati šta radimo, ali za dve godine naučićemo. Moramo da budemo u trendu sa vremenom, sa tim smo suočeni i mi, a ne samo SAD, Kanada i druge velike zemlje. A kada su u pitanju nestala deca, pomoć zajednice je jako važna. Mi, kao zajednica, još uvek nismo svesni važnosti tog sistema za decu. Tek ćemo postati vremenom“, poručio je Jurić.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar