Igor Jurić i Matej Periš
Igor Jurić i Matej Periš Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs/MUP Hrvatske/Privatna arhiva

Iako sama situacija govori drugačije, ipak se nadam da postoji to čudo da će se Matej Periš vratiti živ, kaže u razgovoru za Telegraf.rs Igor Jurić, otac monstruozno ubijene devojčice Tijane Jurić, i osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Danas je 14. dan potrage za mladim Splićaninom, a za njegovom Tijanom trajala je 12.

Uprkos svojoj tragediji, smogao je snage da ode ispred kluba „Gotik“ u kojem je Matej boravio, sreo se sa Matejevim ocem Nenadom, a i u kontaktu je sa prijateljima koji su te večeri bili sa mladim Splićaninom u Beogradu.

Taj susret sa Nenadom bio je razgovor očima, dvojice očeva koji se razumeju. Sad Jurić Matejevom ocu poručuje da piše i pamti sve ono što se ružno piše za njegovog sina i da uradi ono što on nije.

„Nisam imao snage, a to je da tuži sve koji na tako monstruozan način izveštavaju i putem direktnih televizijskih prenosa, elektronskih i štampanih medija o momku koji nijednim gestom nije pokazao, niti se tako ponašao u prethodnom periodu, a da bi se od njega pravio narkoman i ostalo“.

Upitan da kaže koje je informacije razmenio sa Matejevim ocem Nenadom Perišem prilikom nedavnog susreta, kaže da su to samo reči podrške.

„Ja sam mu samo govorio reči izuzetne podrške, govorio sam mu o našem iskustvu i kroz šta smo mi prolazili. On bukvalno, nije imao snage ništa da kaže, maltene je zaplakao i ćutke je rekao mnogo više nego da je progovorio bilo šta. Generalno se saosećam sa porodicama nestalih, a poistovetio sam se na mnogo načina sa samim Nenadom. Svaka reč je je bila suvišna. Potpuno razumevanje u samom pogledu je nešto što je više nego dovoljno“, rekao je Jurić.

Na pitanje da li mu je dao neki savet, rekao je da jeste.

„Rekao sam mu ono kroz šta smo mi prolazili. Rekao sam mu da će morati da istrpi mnogo nepravde. Da će pročitati mnogo groznih i loših stvari za njegovog sina, i rekao sam mu kako vreme bude odmicalo da će biti sve teže i što se tiče tih natpisa i tekstova, ali i što se tiče samih njegovih osećanja, ali da sam potpuno siguran da će saznati pravu istinu što, na kraju krajeva, jeste trenutno najvažnije. Naravno da se svi nadamo da se Matej pronađe živ, i najvažnija je ta istina, šta se zapravo desilo, ako ništa drugo bar da se pronađe telo samog Mateja“, kazao je Jurić.

Matej Periš Foto:MUP Hrvatska

Kaže da nije važno da li se 13. dana potrage gubi nada.

„Najmanje je sada bitno da li iko od nas gubi nadu. Ono u šta sam potpuno siguran i znajući i poznavajući ljude koji traže svoje najmilije, jeste da ni Nenad Periš a ni članovi njegove porodice nikada neće izgubiti nadu. Što se mene lično tiče, naravno da je obeshrabrujuće da 13 dana nema nikakvog pomaka, i to je svima nama jasno, ali niti porodica, a ni mi, ne treba da gubimo nadu, ni da prestanemo sa potragom“, kaže Jurić u razgovoru za Telegraf.rs.

Bonus video: MUP Srbije rekonstruisao kretanje Mateja Periša

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram