Matej Periš Foto: MUP Hrvatske, MUP Srbije

Nestanak Mateja Periša (27) ne prestaje da intrigira javnost, a potraga za njim traje danima. Tačnu lokaciju gde se Matej nalazi mogao bi da otkrije njegov telefon, a naš portal otkriva da li je uopšte moguće locirati mobilni aparat koji je isključen ili pokvaren.

Pojedini mediji preneli su informaciju da je signal telefona nestalog Splićanina locira u blizini Velikog ratnog ostrva. Da li je moguće da aparat šalje signal, čak i iz reke, pitanje je na koje nema decidnog odgovora. Kako ističe naš sagovornik, sve zavisi od modela telefona.

„Ako je u pitanju telefon marke „ajfon“, kao što neki mediji pominju, moguće je da je on slao signal. Taj brend je poznat po nekim inovacijama, a jedna od njih je da aparat šalje lokaciju čak i kada je isključen. Nije potrebno da bude ni uključen ni aktivan. Koliko dugo će slati lokaciju, to zavisi isključivo od toga koliko je baterija napunjena. Teoretski, to može da potraje i nedeljama. Ova funkcija je uvedena zbog krađe, ali i upravo da bi se pronašli ljudi koji su nestlai ili su žrtve nesreće, bez svesti ili bespomoćni“, navodi stručnjak za mobilne telefone iz Beograda koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti slučaja.

Pročitajte još:

Po njegovim rečima, potrebna je još jedna stvar osim baterije da bi aparat bio lociran.

„Zavisi gde se nalaze bazne stanice i kojeg su dometa. Ukoliko se aparat nalazi između tri stanice, trijangulacija je tu izuzetno precizna“, navodi sagovornik Nove.

Kretanje mobilnog telefona može da se prati skoro u realnom vremenu, Policija se često služi tom alatkom u rešavanju zločina i lociranju osumnjičenih, ali da bi pristupili podacima mobilnih operatera i njihovim baznim stanicama, potreban im je sudski nalog.

Ipak, postoji i jedna nepoznata, aparat šalje signal po kome ga je moguće locirati dok ima napona u bateriji. Ali, moguće je da dođe do nekih nepredviđenih događaja poput loma, požara ili pada u vodu.

„Teoretski, moguće je da je potrebno neko vreme da bi voda došla do baterije i uništila je i tu je kraj svakoj funkciji. Zavisi gde se nalazio telefon i koliko je brzo voda doprla do baterije“, navodi ovaj stručnjak za mobilne telefone.

Da misterija bude još veća, neki modeli mobilnih telefona, pa i „ajfona“ pravljeni su tako da budu delimično ili potpuno vodootporni, tako da oni mogu duže da šalju signal.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, Matej Periš iz Splita, nestao je u noći između 30. i 31. decembra i od tada mu se izgubio svaki trag. Potraga za njim uglavnom je skoncentrisana na reku Savu, jer se pretpostavlja da je on u jednom trenutku ili upao ili sišao sa beogradske strane u tu reku.

On se kobne večeri nalazio u klubu „Gotik“ u Beoton hali, na beogradskoj strani Save. Bio je u društvu sa još šest momaka iz Splita i nameravali su da u srpskom glavnom gradu dočekaju Novu godinu. U jednom trenutku Periš je, iz za sada nepoznatog razloga, izašao iz kluba.

Potraga za nestalim mladićem Matejem Perišem kod Beton hale Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ubrzo su se pojavili snimci sa kamera za nadzor na kojima se, navodno, vidi mladi Splićanin kako trči ulicama. U jednom trenutku pokušava da zaustavi taksi, trči Travničkom ulicom, a potom je viđen kako se spušta stepenicama do reke Save, kod restorana „Savanova“.

Neobično je što mu je u klubu mladom Splićaninu ostala jakna. Njegovi drugovi su se vratili u apartman, a pošto se Matej nije pojavljivao, počeli su da tragaju za njim po bolnicama, a nestanak su prijavili policiji. Njih je policija saslušala, a posle toga su pušteni da se vrate u rodni Split.

BONUS VIDEO: Pretraživanje reke u potrazi za potencijalnim tragovima Mateja Periša

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar