Mesto na kojem su psi napali čoveka Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vladan Radosavljević (62), novinar i analitičar, preminuo je nakon stravičnih ujeda pasa u mestu Velika Ivanča kod Mladenovca 3. januara. Tragedija u ovom kosmajskom mestu ponovo je aktuelizovala pitanja koji se psi smatraju opasnim, kakvi su uslovi za njihovo držanje i kakva je odgovornost njihovih vlasnika.

Violeta M. bila je zadužena da u Velikoj Ivanči, u dvorištu kuće M.S, koja boravi u inostranstvu, vodi računa o psima koji po svemu sudeći spadaju u grupu opasnih pasa, međutim sumnja se da nakon što ih je nahranila, nije zatvorila metalni boks u kom su boravili, već su bili ostavljeni da slobodno šetaju po dvorištu.

Pročitajte još:

Kako su bili bez nadzora, psi su izašli na ulicu, napali Vladana i nasmrt ga izujedali.

Mesto na kojem su psi napali čoveka Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon toga su izujedali i njegovu suprugu O.R. koja je zadobila lake telesne povrede i smeštena je u Urgentni centar. Na licu mesta se nedugo zatim pojavila i Violeta M. umirila pse i zatvorila ih u metalni boks.

Utvrđeno je da psi nisu bili propisno obeleženi, a ovo su obaveze i i sankcije koje prete vlasnicima opasnih pasa u slučaju nepoštovanja propisa.

Mesto na kojem su psi napali čoveka Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Koji psi se smatraju opasnim?

Pod opasnim psom se u skladu sa Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu smatra bilo koja jedinka te vrste, sa izuzetkom službenog psa, koja je bez ikakvog povoda napala čoveka ili nekog drugog psa i nanela mu teške telesne povrede ili ga usmrtila.

U pomenutu grupu opasnih pasa spadaju i psi koji su uzgajani, odnosno dresirani za borbe pasa ili nađeni u organizovanoj borbi sa drugim psom. Zatim, psi koji su namenjeni za čuvanje imovine ili kao telesni čuvari.

Rase koje se smatraju opasnim su pre svega pit bul terijer ili mešanac te rase koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, kao i rasa bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer, kao i mešanci pomenutih pasa. Upravo ti psi – staford, mešanac staforda i pitbula i još jedan mešanac – napali su nesrećnog Vladana dok je mirno šetao sa svojom suprugom.

Kakve su obaveze vlasnika ovakvih pasa?

Prema Zakonu o dobrobiti životinja nije zabranjeno držanje opasnih pasa kao kućnih ljubimaca ali uz poštovanje propisanog načina držanja, obeležavanja kao i vakcinacije.

Kada se govori o načinu držanja opasnih pasa, vlasnik je dužan da kućnom ljubimcu obezbedi brigu, negu i smeštaj i to u skladu sa rasom.

Vlasnik opasnog psa mora svog ljubimca da drži u prostoru određene veličine iz kog pas ne može da pobegne čime bi se sprečio potencijalni napad, kao što to, po svemu sudeći, na Kosmaju nije bio slučaj.

Sledeća bitna stavka je da na objektu u kom pas boravi bude istaknuto upozorenje: „Opasan pas“, a ulaz u prostor u kom boravi opasan pas se mora držati zaključanim.

Pravilnikom je propisano da ove pse mogu šetati samo punoletna lica i to sa zaštitnom korpom i na kaišu.

Mesto na kojem su psi napali čoveka Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kada je reč o obuci, vlasnik koji drži opasnog psa dužan je da zajedno sa psom prođe obuku po programu kinološkog saveza uz proveru socijalizacije psa.

Obavezno je obeležiti kućne ljubimce mikročipom, kao i svake godine vakcinisati protiv besnila.

Kakve kazne prete vlasnicima opasnih pasa u slučaju nepoštovanja odredbi?

Nesavesni vlasnici mogu se kazniti novčano u iznosu od 5 do 50 hiljada dinara ako na nepropisan način drže psa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu. Međutim, za vlasnike pasa koji ujedu ili povrede nekog, zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora. U Krivičnom zakoniku ovo se vodi kao delo protiv opšte sigurnosti, ali prema rečima stručnjaka, u praksi vlasnici pasa su retko zatvorski kažnjeni, već prolaze sa prekršajnim prijavama i novčanim kaznama od 20.000 do 100.000 dinara, a često i više od te sume.

Psi često izlazili iz dvorišta, u novembru napali dete

Kako su za naš portal prepričavale komšije iz ulice gde se pre dva dana dogodila jeziva scena, nesrećni Vladan imao je vikendicu na Kosmaju i često je dolazio sa ženom. Za ove pse su mnogi znali da su opasni i da su i ranije izlazili iz dela dvorišta koji je ograđen i namenjen njima, a da su se često i spajali sa lokalnim lutalicama pa ordinirali u čoporu.

Mesto na kojem su psi napali čoveka Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Na pitanje kako su psi koji su napali i nasmrt izujedali politikologa izašli iz svog boksa, komšija Mladen istakao je da su bili pušteni.

„Preko dana se ne može videti ni 10 odsto pasa koliko ih ima u toku noći. Svako veče je to problem na Kosmaju. Ta tri psa jesu vlasnički psi, ali je to problem sa ljudima na Kosmaju. Svi hoće da imaju ljubimce, ali kada dođu jesen i zima svi odu i ostave ih bez adekvatne brige i nadzora. Ne prođe 2-3 dana da ti psi ne udave srnu ili zeca“, ispričao je Mladen. Da situacija bude još gora, isti psi su, prema navodima krivične prijave koja je podneta protiv vlasnice, u novembru napali dete.

Bonus video: Mesto na Kosmaju na kome su psi na smrt izujedali čoveka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar