Foto: Privatna arhiva

Porodilja Nataša Gajić, koja je u devetom mesecu blizanačke trudnoće, zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, ali i lekarskog nemara, izgubila jednu bebu, opisala je za Nova.rs pakao kroz koji je prolazila u zdravtvsenim ustanovama kao kovid-pozitivna trudnica, ali i otkrila zašto za sve što joj se dogodilo, krivi lekare GAK Narodni front.

Nataša je takođe nakon porođaja bila u izrazito teškom stanju, kao i njena druga beba, ali su srećom, obe uspele da prebrode krizu.

„U poslednjoj nedelji oktobra počeli su prvi simptomi moje korone, temperatura mi se danima povećavala 37, 38, iz dana u dan, nikako da se spusti. Čula sam se sa doktorom Kikanovićem koji mi je rekao da pijem paracetamol. Međutim, bilo mi je sve gore i otišla sam u Narodni front, jer sam mislila da mi je pukao vodenjak. Urađen mi je ginekološki pregled, CTG i ultrazvuk. Bebe su bile vitalne. Rekli su mi da, obzirom da sam pozitivna trudnica, da idem kući, da se odmaram, da mi nije pukao vodenjak. Bilo mi je sve gore i gore, zvali smo Hitnu pomoć, ali nisu hteli da me voze i rekli su da to nije u njihovoj nadležnosti da voze kovid pacijente. Do „Dragiše Mišovića“ pa posle u „Front“ sam odvezena kolima Hitne pomoći. Hitna pomoć je na kraju pristala da me odveze jer su shvatili ozbiljnost situacije. Tražila sam da mi daju infuziju, rekli su mi da idem u GAK. Molila sam za infuziju, jer mi nije bilo dobro, a oni su ponavljali da su mi bebe dobro i da nema potrebe. Nisu hteli da čuju, da shvate da meni kao kovid trudnici nije dobro, a ne bebama. Niko mi nije ponudio hospitalizaciju, kako su rekli, da jesu, prihvatila bih. Laž je da su hteli da me hospitalizuju“, kaže Nataša Gajić.

Nataša Gajić, Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, pakao se nastavio narednih dana. Stanje joj je bilo sve gore, a, kako ponovo ističe, niko nije hteo da je primi u bolnicu. Tek kada su joj počele kontrakcije, primljena je u GAK.

„U Narodni front sam došla oko pola 8 uveče, kontrakcije su mi počele oko 7. Kada sam došla na prijem, uradili su mi samo vaginalni pregled, a bila sam otvorena sedam prstiju, nije mi urađen ni CTG, ni ultrazvuk. Dakle, samo pregled. Da su to uradili verovatno bi otkrili u kom stanju su mi tada bile bebe, možda bih se porodila odmah, ne vaginalno, možda bi život druge bebe bio spasen. Nakon pregleda, rekli su mi da čekam. Stavili su me na krevet, ali taj krevet nije mogao da stane u lift, pa su me poslali da idem peške uz stepenice“, kaže Nataša i nastavlja:

„Međutim, boks je bio zaključan, a ja sam samo razmišljala o tome da gubim vreme. Tražili su nekoga da otključa boks… Neverovatno. Organizacija na kovid odeljenju u GAK-u je užas. Ja sam tamo stigla u pola 8, porodila sam se oko 10.17 minuta, da su me odmah primili sada bih imala oba deteta u krilu, a ne na Lešću da posipam pepeo jedne bebe“, kaže Nataša i navodi da su potom dovezli pokretni ultrazvuk.

Suprug Branko i Nataša, Foto: Privatna arhiva

„Tad su mi rekli da je jednoj bebi stalo srce. Mrtvu bebu sam rodila prvu, jer je zatvarala put drugoj, živoj bebi. Rodila sam je prirodno, bez epidurala, nije bilo vremena za moju paniku, bol i strah“, priča Nataša.

Ultrazvuk, Foto: Privatna arhiva

Potom navodi da se u boksu pojavio doktor Kikanović, koji je, kako ona tvrdi sve vreme govorio da ona nije njegov pacijent.

„Samo je došao i pitao me da li sam čula da jedna beba nije živa i otišao. Osoblje se međusobom pogledalo, ni oni nisu verovali da je samo otišao iz boksa, nije bilo ljudski, nije bilo humano“, priča ona drhtavim glasom i ističe da je dr Kikanović vodio njenu drugu trudnoću, kada je rodila ćerku Srnu.

Nataša Gajić se sada nalazi kod kuće sa bebom koja je preživela.

„Nika je rođena sa 2 kilograma i 210 grama, sada ima 300. Mala je, ali borbena. Non stop je grlim i mirišem. Ljudi me teše da je druga beba anđeo koji je otišao na nebo odmah. Da sam nosila anđela u sebi…“, kaže ona blago jecajući.

Za kraj ističe da je njen cilj da se pomogne kovid trudnicama, da ne prolaze kroz ono kroz šta je ona prošla.

Slika iz bolničke postelje, Foto: Privatna arhiva

Inače, Nataša kaže i da na Izveštaju iz Fronta piše da je po prijemu utvrdjena smrt bebe što je orgromna laže,jer je prema njenim rečima po prijemu u porodilište bio odrađen samo vaginalni pregled.

„Da su tada konstatovali smrt bebe verovatno bi se radio hitan carski rez jer su bebe bile jednojajčane bliznakinje tj. delile su istu placentu. (I samim tim smrt jedne bebe životno ugrožava drugu bebu), Ctg takođe nije urađen- dokazaće se jer slip sa Ctg-a ne postoji. Ultrazvuk po prijemu nije urađen- jer da jeste i da su tad otkrili smrt bebe onda bi isto tako moralo to da se dokumentuje sličicom sa ultrazvuka jer smrt bebe nije mala stvar pa da oni to vide na ultrazvuku a da ne postoji dokaz o tome u vidu slip-a sa ultrazvuka“, dodaje Nataša.

Tako da kako ona tvrdi to njihovo “po prijemu utvrđena smrt bebe” pada u vodu. Nego su zapravo ona dodaje oni od prijema do porođaja ugrozili tri života!

„Moj krajnji cilj ove priče je da svaka buduća pozitivna porodilja zna gde da ide, a ne da traži, zove, moli i juri da sazna gde treba da traži pomoć i kome može da se javi da joj bude pružena medicinska pomoć. Za moj život su se borili 2,5 sata, kažu da su im klompe padale s nogu. Trčali su po klinici da nađu krv, trombocite, ogroman je stres saznanje da su vam se borili za život dva sata, a ne mogu da zamislim koliki je njima stres. Rekali su mi da sam bila sa dve noge u grobu, a onda su mi rekli da 2. novembra slavim kao svoj drugi rođenadan, ali to je za mene i crni dan, jer umesto da sada imam četiri ćerke u krilu, ja imam tri. Znam da je greška bila na prijemu u GAK, u prijemnom odeljenju, tvrdim da mi niko nije ponudio hospitalizaciju tako da nisam ni mogla da je odbijem, a Zlatibor Lončar, ministar zdravlja nam je lično obećao da će da sprovede istragu“, završava Gajićeva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar