„Za smrt moje sestre krivi su lekari iz Višegradske“

Hronika 24. maj. 202010:41 > 15:49174 komentara
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Redakciju našeg portala Nova.rs kontaktirale su Ana Marković, rođena sestra porodilje Ivane Tepšić (31) iz Bečmena i Lidija Radovanović, njena najbolja prijateljica, sa pričom da je Ivana preminula nakon porođaja u Višegradskoj zbog greške lekara Miloša Petronijevića i anesteziologa Nenada Drobnjaka.

Ivana je, prema njihovim rečima, danima krvarila i žalila se na bolove, a u Višegradskoj su odbijali da je porode i davali joj bensedine. Kada se porodila, na otpusnoj listi su napisali da je sve u redu, a Ivana je preminula nakon nekoliko sati.

Njena rođena sestra, Ana Marković, gušeći se u suzama i kroz jecaje, kaže da za smrt svoje sestre krivi tim koji ju je porađao.

„Za smrt moje sestre krivimo doktora Miloša Petronijevića i anesteziologa Nenada Drobnjaka. Digli smo krivičnu prijavu protiv njih. Moja sestra je krvarila kao iz šerpe… Zaustavili su joj krvarenje i nisu hteli da je porode, opet je prokrvarila… Davali su joj bensedine, stalno nas je zvala i plakala i govorila da joj je užasno, da hoće kući i da ne može više da izdrži… Eto, ne znam šta bih vam više rekla“, kaže Ana gušeći se od plača.

Ivanina najbolja drugarica, Lidija Radovanović, ispričala je sve do detalja.

„Njoj je termin trebalo da bude 23. maja, međutim 14. maja je prokrvarila i muž ju je odvezao u bolnicu. Ona je primljena oko 3 ujutru, obavili su sve preglede i odlučili da ona ipak nije za porođaj. Čekali su da krene prirodno. Pritom je bila otečena, imala je visok pritisak, pila je duplu terapiju koju su joj prepisali u Višegradskoj. Potom je ponovo prokrvarila 16. maja. Tada je odvezena u salu, opet sa rečima da nije za porođaj, pa su je ponovo vratili na odeljenje visokorizičnih trudnoća. 17. maja u 9.05, je ponovo prevezena u salu i porođaj je otpočeo. Beba je bila jako krupna, 4 kile i 350 grama. Porođaj su završili izvlačenjem dečaka vakumom. Bolje bi bilo da su je porodili carskim rezom zbog pritiska i zbog krupne bebe. Dete je Bogu hvala dobro“, priča Lidija Radovanović.

Ona ističe da na otpusnoj listi nakon porođaja pisalo da je sve u redu posle porođaja koji se završio u 12.25 časova.

„Po njihovoj priči na iskazu, po onome što se navodi na otpusnoj listi, piše da je sve bilo uredu posle porođaja, koji se završio u 12.25, nismo imali nikakav kontakt s njom od subote, osim što smo zvali bolnicu, da pitamo da li se porodila. Dalje u izveštaju piše da se u 14.15 časova požalila na bol u grudnom košu i da je došlo je do gubitka svesti i srčanog zastoja. Mi smo od 11 sati uoporno zvali Višegradsku, saznali smo da se porodila, nisu hteli da nam daju nikakve informacije iako smo bili uproni i zvali više puta. Tek u pola sedam su njenom suprugu rekli da je došlo do komplikacija i da je preminula“, kaže Lidija.

Foto: Privatna arhiva

Nekoliko sati kasnije proglašena je smrt.

„Pokušali su reanimaciju koja nije uspela i smrt je proglašena u 16.50 časova. Ako je sve bilo u redu, zašto onda nije smela da bude porođena prirodnim putem, a imala je visok pritisak i bila je otečena i beba je bila jako krupna. Mislim da su to sve neke stvari koje su nama nelogične“, kaže Lidija Radovanović.

Ivana Tepšić je imala još jednog sina koji je sada trebalo da krene u prvi razred osnovne škole.

„Tuga velika… Ne znam šta da kažem, njeni danas daju sedam dana. Nećemo ovo tek tako da pustimo. Podignuta je krivična prijava protiv doktora koji je porađao – Miloša Petronijevića i anesteziologa Nenada Drobnjaka“, kaže Lidija.

Kontaktirali smo direktora Višegradske Aleksandra Stefanovića koji nije odgovarao na naše pozive i poruke. Takođe, redakcija portala Nova.rs je poslala PR službi i mejl sa zahtevom za komentar oko ovog slučaja, ali odgovor nismo dobili.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar