Branko Gajić Foto: N1

Nakon što je ginekološko-akušerska klinika "Narodni front" izdala saopoštenje kojim tvrdi da je porodilja obolela od koronaviriusa Nataša Gajić, odbila da bude hospitalizovana, što je na kraju dovelo do komplikacija i smrti jednog deteta iz blizanačke trudnoće, oglasio se njen suprug Branko, tvrdeći da bolnica laže i da sa sebe pokušava da spere odgovornost. Naime, uplakani otac i suprug tvrdi da su za smrt njegovog deteta odgovorni lekari iz "Fronta" koji su uporno odbijali da hospitalizuju njegovu suprugu jer je obolela od kovida, uprkos njihovim molbama.

„Njihovo saopštenje je sramno! To da je ona odbila hospitalizaciju, a da su oni hteli da je prime je teška laž. Pokušavaju da se operu od krivice za smrt bebe, ali im to neće proći tek tako“, rekao je za Nova.rs Branko Gajić muž porodilje.

On navodi da je pakao počeo poslednjeg dana oktobra kada je njegova supruga u devetom mesecu trudnoće saznala da je pozitivna na koronavirus. Ubrzo je dobila jače simptome, malaksalost, kašalj, bolove. Kaže da su zvali Hitnu pomoć, ali da su odbili da je voze jer je kovid pacijent.

„Kada smo ih pozvali oni su se među sobom raspravljali gde idu trudnice koje su zaražene koronom. Nisu znali da nam kažu gde da idemo. Sram ih bilo još jednom da kažu da je odbila da bude hospitalizovana. Nju niko nije hteo da preveze do bolnice. Rekli su nam da se javimo u kovid ambulantu u kojoj je radila test, a da će oni možda imati neki prevoz u roku od 7 do 8 sati. Takođe su nam rekli da uzme antibiotik, da prenoći, pa da vidimo sutra“, priča neutešni suprug.

Navodi da su mu rekli da će biti obavešten kako ide kovid prevoz i da će je možda transportovati na Infektivnu kliniku. Natašini simptomi su bili sve gori i gori i suprug je uspeo da dođe s njom do Narodnog fronta taksijem, jer nije bilo drugog načina.

„Urađen joj je ginekološki pregled, sa bebama je tada bilo sve okej. Nataša je molila da joj daju infuziju jer se nije osećala dobro, bila je iscrpljena. Samo su nam rekli da je to sve što mogu da učine za nas i da idemo kući“, priča suprug Branko Gajić.

Dan kasnije, bilo joj je još gore. Postalo je, kako kaže, veoma kritično. Na kraju je, navodi on, morao da traži vezu da bi je kola Hitne pomoći prevezla do KBC Dragiša Mišović.

„Izašla je doktorka koja nas je pitala, šta ćete vi ovde? Pitala je moju suprugu da li ima ginekoloških problema, ona rekla da nema i da joj je juče rađen pregled u „Frontu“. Moja supruga je molila da joj daju nešto, infuziju, da joj kažu da li da ide negde drugde ili tu da ostane. Ta doktorka je rekla da nema zakonski način i tehničke uslove da joj daju infuziju i zadrže je dok joj se ne stabilizuje stanje. Nismo mogli da verujemo šta nam rade“, kaže on.

Ponovo su se obratili Narodnom frontu, tačnije doktoru Kikanoviću koji je vodio Natašinu trudnoću.

„Kada smo stigli, on je rekao medicinarima da joj obore temperaturu i da ide kući. Molilo sam ga kao otac i muž da je zadrži u bolnici, ali nam je rekao da nema razloga da je zadrže“, kaže Gajić.

Doktorka joj je potom obavila pregled i na još jednu molbu nisu hteli da je ostave u bolnici iako joj je bilo veoma loše.

Terali je da ide peške

„Ljutim tonom joj je rekla da treba da budemo zadovoljni što smo uopšte dobili pažnju od 15 minuta i da me zove da dođem po nju, jer joj infuzija ističe za deset minuta. Otišli smo kući, a njoj je temperatura počela još više da raste. Potom je dobila kontrakcije, da krvari i odlazimo u Narodni front. Preklinjala ih je za carski rez, molila da joj urade ultra zvuk jer je osećala da nešto nije uredu. To je trajalo satima. Sedela je i čekala, a onda su je oterali da ide peške stepeništem, dok su lekari išli liftom. U tom stanju su je poslali peške“, kaže on.

Na kasnije urađenom ultrazvuku videlo se da beba ne daje srčane reakcije.

„Nakon što je jedna beba preminula, Nataši su se za život borili dva sata. Danas je bolje i beba je bolje“. Mi smo prošli strašan pakao. Moj cilj sada je da se svi okupimo kao porodica, bebu nam neće ništa vratiti, a onda će neko da odgovara da bismo spasili sledeći život“, kaže Gajić.

On navodi da nije znao šta mu se dešava sa ženom iako je zvao doktora Kikanovića više puta, ali da mu se on nije javljao na telefon.

„Posle više desetina poruka koje sam poslao, tek posle nekoliko sati mi je odgovorio i napisao šta se desilo. Meni je žena javila pre njega, iako je on obećao da će me obavestiti. Toliko o ljudskosti, toliko o svemu. Sutra sam otišao u bolnicu i zahtevao da pričam s načelnikom Mikovićem, ali su mi rekli da dođem za dva sata. Rekao sam da sam ispred bolnice. Primili su me u roku od desetak minuta. Čekao me je kompletan doktorski konzilijzum. Već su bili spremni, pripremili su alibi. Ovo je strašno, stvarno… Nemam više reči“, kaže Branko Gajić.

U saopštenju stoji i da pacijentkinja nije kontrolisala trudnoću u GAK-u

Prvi pregled blizanačke trudnoće kod njih je, kažu, obavljen 31.oktobra u dežurnoj službi, gde se trudnica u 35-oj nedelji trudnoće, javlja zbog subjektivnog osećaja da joj otiče plodova voda. Kompletno je pregledana i utvrđeno je da nije došlo do prsnuća plodovih ovojaka.

„Pacijentkinji je zakazana kontrola u našoj ustanovi i savetovana je za nastavak već započetog lečenja kovid infekcije“, kažu u Frontu.

Tvrde i da je 2. novembra smrt prvog blizanca dijagnostikovana na prijemu, te da je živorođeni blizanac kovid negativan i zbrinut na Odeljenju neonatologije i stabilnog je stanja.

U KBC „Dragiša Mišović“ navode da Nataša Gajić nije bila pacijent njihove bolnice, te da je zbog visokorizične blizanačke trudnoće trebalo da se kontroliše i da bude smeštena u tercijarnoj ustanovi.

Dodaju da je pacijentkinja zbog kovida-19, posle porođaja, iz Narodnog fronta, na molbu direktora te ustanove prebačena u KBC „Dragiša Mišović“, uz odobrenje profesora doktora Vladimira Đukića.

Pozvali smo načelnika Narodnog fronta Dr Mikovića da nam da izjavu o slučaju Nataše Gajić, ali nije odgovarao na pozive. Potom smo mu poslali poruku sa pitanje, ali ni na nju nam nije odgovorio.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare