Glamočka ulica Zvezdara Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Prema tvrdnjama stanovnika dela Glamočke ulice u beogradskom naselju Zvezdara, zasada nepoznati investitor kupio je deo ulice gde je počeo da gradi zid, zatvarajući izlaz iz kuće stanovnicima koji tu žive.

Svašta je Beograd pretrpeo poslednjih godina kada je reč o gradnji, ali ovako nešto još uvek nije viđeno. Naime, Opština Zvezdara ili Grad Beograd, prema rečima stanovnika Glamočke ulice, prodali su privatnom licu ni manje ni više nego – ulicu.

On je, u šta su se uverili i naši reporteri, počeo da pravi zid, čime je zazidao jedini prilaz dvorištu nekoliko kuća. U jednoj od njih živi i Jelena Samardžić, čija majka je skoro invalid i bolesna, a sestrino dete ima daunov sindrom.

Prvo je, kažu, u petak došao investitor, izvođač radova sa radnicima, koji su iskopali rupu za temelj, da bi dan kasnije došli i nalili beton, krenuvši da zidaju.

Glamocka ulica Zvezdara
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Pitao sam radnike za koju firmu rade, rekli su da ne znaju. Razgovarali smo sa izvođačem radova koji je mahao papirima i kazao da ima sve što je potrebno. Kako se ovde priča, oni će srušiti servis koji se nalazi pored i sazidati zgradu, a zauzeli su i jedan deo ulice. Kupio je mehaničarsku radnju, 163 kvadrata i još zauzeo ulicu. Navodno je kupio ovaj deo ulice kako bi je parcelisao, što mu je navodno usmeno odobrio gradonačelnik Radojičić“, tvrdi jedan od meštana.

Glamocka ulica Zvezdara
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Bojana Samardžić za naš portal kaže da investitor tvrdi da je kupio njivu treće klase, što je u stvari njihova ulica.

„Kada se ukuca na sajtu GeoSrbija, gde su sve parcele, vidi se samo ulica. Znači čovek nije kupio njivu, nego ulicu, a tvrdi da je kupio njivu treće klase od Grada Beograda i da je gradonačelnik Radojičić to potpisao. Mi nismo videli nikakve papire. Mene samo zanima, ako ih ima, na koji način je došao do njih“, kaže Bojana, koja je praktično ostala zazidana, a automobil u dvorištu, koji, ako se ovako nastavi, neće više nikada ni voziti, jer drugi izlaz jednostavno ne postoji.

Glamocka ulica Zvezdara
Bojana Samardžić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kaže da je policija na njihov poziv dolazila dva puta, ali da oni jednostavno nisu nadležni. Zvali su i inspekciju, koja je obećala da će doći, ali to nije uradila.

Protojerej-stavrofor Ratko Nikolić za naš portal kaže da je 56 godina sveštenik i da ovo što se njima desilo ne bi ni najveći zlikovac uradio.

Glamocka ulica Zvezdara
Glamočka ulica Zvezdari Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Nažalost, uradio je to naš čovek. Zatvorio je 15 ljudi, a ovaj put koji je zatvorio kaže da mu je država prodala. Ne mogu da verujem da jedan čovek dolazi da ruši svešteniku i ostalim ljudima prilaz kući, prilaz svome domu. Snimili su kako se penjem u mantiji i idem da kupim hleb i novine, to je bruka i sramota“, kaže protojerej-stavrofor.

Dodaje i da je službovao u Doboju 21 godinu, da je ovde 35 godina sveštenik, da je sada u penziji i da je gradio tri crkve i tri parohijska doma.

„Na svima su braća katolici i muslimani pomogali, a ovde je došao Srbin, nažalost, da mi sruši put, da ja ne mogu da prođem, kao ni moja baba, popadija koja ima 78 godina i da nemamo kuda. Veće bruke i sramote i stida nisam doživeo nego ovo. Moje je da blagosiljam, neka njemu Bog dadne zdravlja, a zna šta je uradio. Ako činiš zlo, zlo će te i snaći, a ako činiš dobro, dobro ćete i snaći. Nek je živ i zdrav, sretan i čestit. Prosto ne mogu da verujem da je ovo gradonačelnik Radojičić dozvolio, jer njega smatram čestitim i poštenim čovekom, koji mi je i unuku kao doktor spasio“, zaključio je Nikolić.

Da li će se stanovnici ovog dela Zvezdare izboriti za normalno kretanje i da li će nadležni reagovati, ostaje da se vidi.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare