Foto: Dragan Mujan/Goran Srdabov/Nova.rs, bia.gov.rs

Najnoviji nalog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, da se inspektor Četvrtog odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Dušan Mitić sasluša zbog sumnje da je jednog člana porodice uhapšenog kolege prevezao od centra grada do pritvorske jedinice, mogao bi značiti dodatni i još jedan u nizu pritisak na inspektore ovog odeljenja MUP koje je, pored ostalog, otkrilo "Jovanjicu", najveće plantaže u ovom delu Evrope.

Kako smo ranije objavili, prema nalogu tužilašta, potrebno je saslušati Mitića i svedoke i izvršiti detaljne provere da li je Mitić kao starešina izvršio krivično delo jer je u periodu dok su inspektori bili u pritvoru, jednog dana, službenim kolima koja koristi tokom radnog vremena, prevezao jednog člana porodice pritvorenog inspektora od centra grada do pritvorske zgrade.

Podsetimo, nedavno su tri inspektora Četvrtog odeljenja MUP privedena zbog sumnje da su navodno pokušali da nedozvoljeno utiču da se 28. septembra vrati dug jednom od inspektora u iznosu od 12.000 dinara. Nedeljnik „Vreme“ neposredno nakon hapšenja objavio je i da su privedeni inspektori imali prilično loše uslove nakon privođenja, navodeći da su im davali da piju vodu iz prljavih posuda za hranu, a zatvorska straža im poručila da ne garantuju za njihovu bezbednost, što je Više javno tužilaštvo u Beogradu demantovalo.

Slobodan Milenković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Inače, Slobodan Milenković, načelnik ovog odeljenja, u više navrata je doživljavao progon. Najpre je Milenković više puta poligrafski ispitivan, potom je podnet zahtev za njegov premeštaj na drugo radno mesto, ali se taj premeštaj nikada nije realizovao.

Dijana Hrkalović o Malom Senti

Prilikom jednog od gostovanja na televizijama i na pojedinim portalima, nekadašnja državna sekretarka u MUP, a danas okrivljena u postupku koji se vodi protiv nje, Dijana Hrkalović spominjala je inspektora Milenkovića i zapolene u njegovom odeljenju. Iznela je tvrdnje kako je „Jovanjica“ namontirana od strane ministra odbrane, tada policije, Nebojše Stefanovića i inspektora Milenkovića.

Dijana Hrkalović u emisiji Ćirilica na TV Hepi
Foto: Screenshot TV Hepi

„Aferu ‘Jovanjica’ su montirali Nebojša Stefanović i Slobodan Milenković u dogovoru sa stranim službama“, istakla je Hrkalović. Istakla je neke od „propusta“ inspektora Milenkovića, kao na primer da je protivpravno lišio slobode Predraga Koluviju, bez prethodnog naloga. Ubrzo nakon gostovanja, Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Sektoru unutrašnje kontrole da ispita Milenkovića. Usledio je i razgovor Milenkovića sa tužiocem, a Milenković je tada zatražio od MUP dozvolu da u svojstvu građanina govori o poverljivim detaljima istrage.

„Inspektoru je ugrožena bezbednost“

Pravni zastupnik Slobodana Milenkovića, advokat Zdenko Tomanović, saopštio je javnosti da postoje informacije koje ukazuju na to da je život načelnika Odeljenja za borbu protiv droga ugrožen, precizirajući da su ubistvo spremale bezbednosne službe, sa namerom da to predstave kao mafijaško ubistvo. Zbog te informacije je deo stručne javnosti, pojedini političari opozicije i drugi zahtevali od MUP da se Milenkoviću obezbedi policijska zaštita, ali to nikada zvanično nije učinjeno, već su Milenkovića čuvale kolege iz IV odeljenja.

Zdenko Tomanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Paralelno sa ovim, fotografija načelnika Milenkovića gotovo da se nije skidala sa naslovnica režimskih tabloida u negativnom kontekstu, a danima je vođena snažna kampanja da se on potpuno degradira.

Milenković pod budnim okom BIA

Nedeljnik NIN objavio je da je inspektor Milenković sredinom novembra ove godine, savladao čoveka koji ga je tajno pratio, ali se ispostavilo da je reč o – pripadniku Bezbednosno informativne agencije (BIA). Milenković je najpre primetio sumnjive automobile koji ga prate, savladao najbližu sumnjivu osobu, a zatim pretresom utvrdio da taj čovek ima dokumenta – BIA. Obavestio je nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova i pustio pripadnika BIA.

Advokat i funkcioner SNS sprovodio kampanju protiv Malog Sente

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs

U kampanju protiv pripadnika Četvrtog odeljenja bio je uključen i advokat Vladimir Đukanović, branilac prvooptuženog za Jovanjicu Predraga Koluvije. Ono što je bitnije u ovom slučaju jeste da je Đukanović kampanju sprovodio i kao funkcioner SNS-a, a jedno vreme bio je i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe koji odlučuje o karijerama sudija i tužilaca. Nije se tu zaustavio, već je preuzeo ulogu i novinara, pa je intervjuisao Koluviju i zajedno su komentarisali ponašanje Milenkovića.

Bonus video: Inspektor Slobodan Milenković na razgovoru u Tužilaštvu