Vladimir Gajic
Vladimir Gajić Foto:N1

"Ne treba imati bilo kakva optimistička očekivanja kako slučaj "Krušik" ide u nekom pravcu borbe protiv kriminala. O tome nema govora jer je glavni organizator onaj koji i vodi istrage. To je mnogo smešno da neko poveruje da je to borba protiv kriminala. Neće voditi sigurno istrage sam protiv sebe", poručuje u razgovoru za naš portal advokat i predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić nakon što je objavljeno da je Tužilaštvo za organizovani kriminal naložilo policiji da se uključi u predistražne radnje u slučaju "Krušik" i to nakon što je iz MUP-a otišao bivši ministar policije Nebojša Stefanović.

Kako je Nova.rs danas objavila, Tužilaštvo za organizovani kriminal naložilo je policiji, odeljenju SBPOK, prikupljanje potrebnih obaveštenja o slučaju Krušik, to jest ispitivanje navoda da su u poslovanju ove državne fabrike privilegovani pojedini privatni trgovci oružjem. Zahtev je usledio nakon što je iz MUP otišao bivši ministrar Nebojša Stefanović, čiji je pokojni otac Branko navodno bio uključen u ovu nelegalnu trgovinu.

Advokat i branilac uzbunjivača Aleksandra Obradovića, Vladimir Gajić kaže za naš portal da odluka TOK-a ukazuje potencijalno na jedan stav tužilaštva da ima osnova sumnje da je u vezi trgovine oružjem bilo kriminala, kako kod rukovodstva Krušika, tako i kod odgovornih lica koja su imala privilegovani položaj u trgovini oružjem.

Međutim, navodi i da nema nikakvih očekivanja kada je u pitanju naš pravosudni sistem.

„Ako su dobili od vlasti odrešene ruke da idu u pravcu ispitivanja zloupotreba u Krušiku, onda će oni da rade svoj posao. Očigledno je da su dobili, ali kakav će biti krajnji rezultat videćemo. Pritom, nisam baš siguran da tok krivičnog postupka ide toliko široko, jer kada bi išao dovoljno široko, postavilo bi se pitanje odgovornosti nadzornog odbora u Krušiku, gde su i predstavnici Ministarstva odbrane, a tada je na čelu tog ministarstva bio Aleksandar Vulin, sadašnji ministar policije“, kaže Gajić i napominje da politička potreba režima da se razračuna sa Stefanovićem ima opet problem, to jest potencijalnu odgovornost Vulina u vezi sa trgovinom oružja.

Vladimir Gajić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Podvlači i da u Krušiku nije ništa moglo da se dogodi bez znanja Ministarstva odbrane i vojske, jer se radi o fabrici oružja, koja preko nadzornog odbora, kontroliše rad te fabrike. Kaže i da je problem sa mnogim krivičnim postupcima u Srbiji to što izvršna vlast utiče na širinu istrage, i što vodi računa da iz predmeta izvuče sve ono što joj ne odgovara.

Za slučaj Krušika misli da je nadrastičniji primer, gde se, po njegovom mišljenju, ne vodi postupak protiv svih lica protiv kojih bi trebalo da se vodi i da vlast uvek kontroliše vrh tužilaštva, i to protiv koga se hoće, ili neće voditi postupak.

Postupak protiv Obradovića u hibernaciji

Branilac Vladimir Gajić navodi da postupak za odavanje poslovne tajne Aleksandru Obradoviću pred Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u postupku hibernacije.

Aleksandar Obradović Foto: Zoran Drekalovic/promo tim CRTA

„Sedam meseci se u tom postupku ništa ne događa. Što se nas dvojice tiče, na sudu, ukoliko bude podignuta optužnica, siguran sam da ne može da bude osuđen“

Nova opomena Stefanoviću?

Advokat Vladimir Gajić kaže da ne zna da li je ovo opomena za Stefanovića jer činjenica da je Stefanovićev otac bio u to umešan, nije dovoljna da se protiv njega vodi krivični postupak.

„Ne gledam taj postupak kroz prizmu da šalju opomenu Stefanoviću, mislim da je to jako pojednostavljeno. U vezi sa trgovinom oružja isključujem i mogućnost da Vučić nije bio upoznat sa svim najvažnijim detaljima da se tu odvijala trgovina oružja. Nije mogao Slobodan Tešić, koji je utvrđeno finansijer SNS-a i verovatno još uvek jeste ili Stefanovićev otac da to radi, a da on, koji kontroliše sve procese, nije znao“, napominje Gajić te dodaje da je sve ovo oko Krušika odrađivanje obaveza, da se tu kao nešto radi, zbog primedbi EU.

Kaže i da kada je u pitanju otac Nebojše Stefanovića, s obzirom na to da je on preminuo, na taj način je pretpostavka nevinosti, njegovom smrću, očuvana.

Nemoguće da su odgovorni i Obradović i trgovci oružjem

Jedini logičan zaključak u pravnom pogledu koji može da se izvuče jeste da je nemoguće da budu krivično odgovorni i Aleksandar Obradovic i ova lica koja su se eventualno bavila kriminalnim radnjama u vezi sa trgovinom oružjem.

„Rekao sam to jednom još na početku procesa, ako to nisu bile tajne, onda Obradović ne može da odgovara za nešto što nije tajna, a ako je tačno da su određena lica vršila krivična dela, onda to po zakonu ne može da bude krivično delo i kriminal zaštićen bilo kojom vrstom tajne“, kaže Gajić i podvlači da je nemoguće da budu odgovorni i Obradović i nelegalni trgovci.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare